Skip to content

Geležies trūkumas: Simptomai, priežastys, gydymas

  • 10 min read

Geležies trūkumas – tai būklė, kai organizme nepakanka geležies, kuri būtina hemoglobinui – raudonųjų kraujo kūnelių baltymui, pernešančiam deguonį – gaminti.

Jei svarstote, kaip įsitikinti, ar nesergate geležies trūkumu, pirmiausia svarbu suprasti simptomus, kurie gali pasireikšti nuovargiu, galvos svaigimu ir lūžinėjančiais nagais.

Šie simptomai dažnai lieka nepastebėti, kol nepablogėja.

Šiame pranešime nagrinėsime mažo geležies kiekio priežastis, aptarsime didelės rizikos grupes ir apžvelgsime veiksmingas gydymo galimybes, įskaitant mitybos pokyčius ir profesionalias rekomendacijas, kurios gali pagerinti jūsų sveikatą.

Taip pat pateiksime veiksmingų žingsnių, padėsiančių palaikyti tinkamą geležies kiekį ir išvengti jos trūkumo.

Straipsnis trumpai

  • Dažniausiai pasitaikantys geležies trūkumo simptomai yra blyški oda, dusulys, galvos svaigimas, lūžinėjantys nagai ir nuovargis.
  • Moterims, nėščioms moterims, vegetarams ir sportininkams kyla didesnė rizika susirgti geležies trūkumu.
  • Pagrindinės geležies trūkumo priežastys yra nepakankamas suvartojimas su maistu, padidėję fiziologiniai poreikiai ir sutrikusi absorbcija.
  • Gydymo būdai: mitybos pokyčiai, geležies papildai ir intraveninė geležies terapija sunkiais atvejais.
  • Reguliarūs kraujo tyrimai ir bendravimas su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais yra labai svarbūs, kad būtų tiksliai nustatyta diagnozė ir užtikrintas veiksmingas gydymas.

Geležies trūkumo supratimas

Geležis yra labai svarbi bendrai sveikatai, nes atlieka svarbų vaidmenį deguonies pernešimo, energijos gamybos ir imuninės sistemos palaikymo srityse. Trūkstant geležies, gali kilti sunkumų kuriant hemoglobiną, kuris būtinas deguoniui pernešti kraujyje.

Geležies trūkumas gali išsivystyti palaipsniui ir iš pradžių dažnai lieka nepastebėtas. Jis gali pasireikšti bet kam, tačiau tam tikroms grupėms, pavyzdžiui, moterims (ypač menstruacijų metu), nėščiosioms, vegetarams ar veganams, gali būti didesnė rizika nepatenkinti geležies poreikio.

Geležis būna dviejų formų: heminė ir neheminė. Heminės geležies, kuri lengviau pasisavinama, yra gyvūninės kilmės produktuose, pavyzdžiui, raudonoje mėsoje, paukštienoje ir žuvyje. Neheminės geležies, esančios augaliniuose maisto produktuose, pavyzdžiui, pupelėse, lęšiuose ir špinatuose, įsisavinimui gali prireikti papildomos pagalbos.

Geležies kiekio stebėjimas atliekant kraujo tyrimus gali padėti anksti nustatyti jos trūkumą. Suprasdami geležies svarbą ir atpažindami galimus jos trūkumus savo mityboje, galėsite priimti pagrįstus sprendimus.

Teikdami pirmenybę geležies turtingiems maisto produktams, galite palaikyti savo energijos lygį ir bendrą savijautą, užtikrindami, kad jūsų organizmas veiktų efektyviai.

Bendrieji simptomai

Geležies trūkumas gali pasireikšti keliais simptomais, kurie gali turėti įtakos jūsų kasdieniam gyvenimui. Dažniausiai pasitaikantys simptomai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį, yra šie:

  1. Jūsų veido spalva gali atrodyti šviesesnė nei įprastai, ypač tokiose srityse kaip veidas ar vidinė vokų pusė.
  2. Kvėpavimo pasunkėjimas: Jums gali būti sunku kvėpuoti atliekant paprastus veiksmus, pavyzdžiui, lipant laiptais ar sparčiai vaikštant.
  3. Galvos svaigimas ar apsvaigimas: Gali pasireikšti staigus galvos svaigimas, ypač greitai atsistojus, o tai gali padidinti kritimo riziką.
  4. Trapūs nagai: Jūsų nagai gali lengviau lūžinėti arba skilinėti, o tai rodo, kad trūksta tvirtumo.

Jei jaučiate bet kurį iš šių simptomų, svarbu pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu.

Anksti išsprendus geležies trūkumo problemą, galima išvengti sunkesnių komplikacijų ir pagerinti bendrą savijautą.

Norint išsaugoti sveikatą ir energiją, labai svarbu atsižvelgti į savo kūno signalus.

Rizikos veiksniai

Geležies trūkumas gali būti labiau tikėtinas, jei priklausote tam tikroms didelės rizikos grupėms.

Moterims, ypač reprodukciniais metais, gali trūkti geležies dėl mėnesinių kraujo netekimo.

Nėščioms moterims taip pat gali kilti didesnė rizika dėl didesnio geležies poreikio motinai ir besivystančiam vaisiui.

Asmenys, besilaikantys vegetariškos ar veganiškos dietos, gali negauti pakankamai geležies vien iš augalinių šaltinių, nes neheminė geležis iš šių maisto produktų gali būti sunkiau pasisavinama nei heminė geležis iš gyvūninės kilmės produktų.

Augalinių geležies šaltinių derinimas su vitaminu C gali pagerinti įsisavinimą.

Sportininkams, ypač tiems, kurie užsiima ištvermės sportu, geležies poreikis gali būti didesnis dėl padidėjusio fizinio aktyvumo.

Stiprus prakaitavimas ir kojų trynimas fizinio krūvio metu gali prisidėti prie geležies netekimo.

Tam tikros medicininės būklės, pavyzdžiui, virškinimo trakto sutrikimai arba lėtinis kraujo netekimas dėl opų, gali padidinti geležies trūkumo riziką.

Asmenys, turintys šių problemų, turėtų atidžiai stebėti savo geležies kiekį.

Geležies trūkumo priežastys

Geležies trūkumą gali lemti keli veiksniai, visų pirma nepakankamas jos suvartojimas su maistu, padidėję fiziologiniai poreikiai arba sutrikusi absorbcija. Šių priežasčių supratimas gali padėti nustatyti, kas gali turėti įtakos jūsų geležies kiekiui.

1. Nepakankamas mitybos kiekis: Dėl mitybos, kurioje trūksta geležies turtingų maisto produktų, tokių kaip raudona mėsa, paukštiena, žuvis, lęšiai ir lapiniai žalumynai, gali trūkti geležies.

Vegetarams ir veganams gali kilti didesnė rizika, jei jie nekreipia dėmesio į geležies šaltinius.

2. Padidėję fiziologiniai poreikiai: Tam tikrais gyvenimo etapais organizmo geležies poreikis gali padidėti.

Moterys menstruacijų metu gali reguliariai netekti kraujo, o nėščioms moterims gali prireikti daugiau geležies vaisiaus vystymuisi palaikyti.

Jei priklausote šioms kategorijoms, gali padidėti geležies trūkumo rizika.

3. Sutrikęs pasisavinimas: Jūsų organizmas gali neefektyviai pasisavinti geležį, net jei vartojate geležies turtingą maistą.

Tokios būklės kaip celiakija ar uždegiminės žarnyno ligos gali apsunkinti įsisavinimą.

Be to, geležies įsisavinimą gali trikdyti tokios medžiagos kaip kalcis, arbatoje esantys taninai ir grūduose esantys fitatai.

4. Kraujo netekimas: dėl gausių menstruacijų, kraujavimo iš virškinamojo trakto ar traumų prarastas kraujas gali greitai išeikvoti geležies atsargas.

Jei pasireiškė nepaaiškinamas kraujavimas, būtina kreiptis į gydytoją.

Geležies trūkumo diagnozavimas

Įtarus geležies trūkumą, labai svarbu nustatyti tikslią diagnozę, kad būtų galima taikyti veiksmingą gydymą. Kreipkitės į gydytoją, kuris įvertins jūsų simptomus, įskaitant nuovargį, silpnumą, blyškią odą ar neįprastą potraukį, nes jie gali rodyti mažą geležies kiekį.

Gydytojas gali rekomenduoti atlikti kraujo tyrimus, pavyzdžiui, išsamų kraujo tyrimą, kad patikrintų raudonųjų kraujo kūnelių kiekį, ir serumo feritino tyrimą, kad įvertintų sukauptą geležį. Jei šie tyrimai rodo geležies trūkumą, gali būti paskirti papildomi tyrimai, pavyzdžiui, serumo geležies tyrimas arba bendros geležį surišančios gebos (TIBC) tyrimas, kad būtų galima išsamiau įvertinti jūsų geležies būklę.

Taip pat svarbu nustatyti pagrindinę trūkumo priežastį. Mažas geležies kiekis gali atsirasti dėl kraujavimo iš virškinamojo trakto, gausių menstruacijų ar nepakankamos mitybos. Norint sudaryti tinkamą gydymo planą, labai svarbu suprasti priežastį.

Nustačius diagnozę, sveikatos priežiūros paslaugų teikėjas gali aptarti gydymo galimybes, kurios gali apimti mitybos pokyčius, maisto papildus arba bet kokių pagrindinių sveikatos sutrikimų šalinimą.

Tiksli diagnozė yra pirmas žingsnis siekiant susigrąžinti sveikatą ir energiją, todėl viso šio proceso metu atvirai bendraukite su gydytoju.

Maistiniai geležies šaltiniai

Norint palaikyti sveiką geležies kiekį ir išvengti jos trūkumo, labai svarbu į mitybą įtraukti daug geležies turinčių maisto produktų. Geležis būna dviejų formų: heminė ir neheminė. Gyvūniniuose produktuose esančią heminę geležį organizmas gali lengviau įsisavinti, o augaliniuose maisto produktuose esančią neheminę geležį gali prireikti daugiau pastangų, kad ji būtų veiksmingai panaudota.

Štai keletas puikių geležies šaltinių:

  1. Raudona mėsa: jautienoje ir ėrienoje gali būti heminės geležies, todėl jie yra vieni geriausių šaltinių geležies kiekiui padidinti.
  2. Paukštiena: Vištiena ir kalakutiena gali suteikti nemažai heminės geležies, ypač jei renkatės tamsius mėsos gabalus.
  3. Ankštinės daržovės: Lęšiai, avinžirniai ir pupelės gali būti puikūs augaliniai nekeminės geležies šaltiniai. Jie universalūs ir gali būti dedami į salotas, sriubas ir troškinius.
  4. Lapiniai žalumynai: špinatai, gūžiniai kopūstai ir šveicariški mangoldai gali suteikti neheminės geležies kartu su daugybe vitaminų ir mineralų.

Geležies turtingus produktus derinant su vitamino C šaltiniais, pavyzdžiui, citrusiniais vaisiais ar paprikomis, galima pagerinti jų įsisavinimą.

Nors šiuos maisto produktus svarbu įtraukti į maistą, nepamirškite, kad geležies įsisavinimą gali slopinti tokie veiksniai kaip kalcis ir kavoje bei arbatoje esantys taninai.

Gydymo galimybės

Jei jums trūksta geležies, gydymo galimybės gali padėti atstatyti geležies kiekį. Dažniausiai tai būna mitybos pokyčiai, kurie gali būti susiję su geležies turtingų maisto produktų, pavyzdžiui, raudonos mėsos, žuvies, paukštienos, pupelių ir lapinių žalumynų, įtraukimu į maistą.

Šių maisto produktų derinimas su vitamino C šaltiniais, pavyzdžiui, citrusiniais vaisiais ar paprikomis, gali pagerinti geležies įsisavinimą.

Jei nepakanka pakoreguoti mitybą, sveikatos priežiūros paslaugų teikėjas gali rekomenduoti geležies papildų, kurie būna įvairių formų, pavyzdžiui, geležies sulfato, geležies gliukonato ir geležies fumarato.

Labai svarbu laikytis gydytojo nurodymų, nes per didelis geležies kiekis gali sukelti komplikacijų. Paprastai šiuos papildus galima vartoti tuščiu skrandžiu, kad jie geriau pasisavinami, tačiau jei jie sukelia skrandžio sutrikimų, juos galima vartoti su maistu.

Esant dideliam geležies trūkumui arba kai geriamieji maisto papildai neveiksmingi, gali prireikti intraveninės (IV) geležies terapijos. Šio gydymo metu geležis patenka tiesiai į kraują, todėl geležies kiekis kraujyje greitai pasipildo.

Gydymo metu svarbu stebėti gydymą, nes reguliariai atliekami kraujo tyrimai gali padėti stebėti jūsų pažangą ir patvirtinti, kad geležies kiekis pagerėjo.

Gydymo metu būtina bendrauti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju apie bet kokį šalutinį poveikį ar susirūpinimą keliančius dalykus. Tinkamai elgdamiesi galite veiksmingai valdyti geležies trūkumą ir džiaugtis geresne sveikata.

Prevencinės priemonės

Norint palaikyti sveiką geležies kiekį ir išvengti jos trūkumo, labai svarbi subalansuota mityba, kurioje gausu geležies. Pateikiame veiksmingų būdų, kaip į savo mitybą įtraukti daugiau geležies:

  1. Įtraukite raudonos mėsos: Keletą kartų per savaitę valgykite liesus jautienos ar avienos gabalus, kad gautumėte heminės geležies, kurią organizmas pasisavina lengviau nei neheminę geležį.
  2. Rinkitės lapinius žalumynus: Jei į maistą įtrauksite špinatų, lapinių kopūstų ar šveicariškųjų mangoldų, padidinsite nekeminės geležies kiekį. Juos derinant su vitamino C turtingais maisto produktais, gali pagerėti geležies įsisavinimas.
  3. Užkandžiaukite riešutais ir sėklomis: turėdami po ranka migdolų, moliūgų sėklų ar saulėgrąžų sėklų, galite gauti maistingą geležies šaltinį visai dienai.
  4. Pupelės, lęšiai ir avinžirniai gali būti puikūs augalinės kilmės geležies šaltiniai. Jų dėdami į sriubas, troškinius ar salotas galite padidinti geležies kiekį.

Apsvarstykite galimybę naudoti ketaus indus, nes jie gali padidinti geležies kiekį maiste.

Be to, valdant stresą ir reguliariai mankštinantis gali padidėti geležies kiekis organizme.

Kada kreiptis į gydytoją

Jei jaučiate tokius simptomus, kaip nuovargis, silpnumas, blyški oda ar dusulys, gali būti, kad jums trūksta geležies ir turėtumėte kreiptis į gydytoją.

Nuolatiniai ar stiprėjantys simptomai, taip pat galvos svaigimas, galvos skausmas ar neįprastas potraukis ne maisto produktams (vadinamasis pikis) verčia kreiptis į gydytoją. Jei neseniai patyrėte gausų menstruacinį kraujavimą arba esate nėščia, geležies trūkumo rizika gali būti didesnė, todėl labai svarbu kreiptis į gydytoją.

Anksčiau sirgus geležies stokos mažakraujyste taip pat būtina reguliariai tikrintis ir stebėti geležies kiekį.

Be to, jei laikotės ribotos dietos arba turite virškinimo problemų, pavyzdžiui, celiakiją ar uždegiminę žarnyno ligą, geležies trūkumo tikimybė gali padidėti.

Svarbu aktyviai rūpintis sveikatos priežiūra. Kad išvengtumėte komplikacijų ir išsaugotumėte bendrą sveikatą, anksti atkreipkite dėmesį į galimą geležies trūkumą.

Įsiklausykite į savo kūną; jei kas nors negerai, kuo greičiau kreipkitės į gydytoją, kad būtų didesnė tikimybė greitai pasveikti.

Dažnai užduodami klausimai

Ar geležies trūkumas gali turėti įtakos sportiniams rezultatams?

Taip, geležies trūkumas gali turėti didelės įtakos jūsų sportiniams rezultatams.

Kai organizmui trūksta geležies, jam gali būti sunku gaminti hemoglobiną, kuris būtinas deguoniui pernešti į raumenis. Dėl to gali padidėti nuovargis, sumažėti ištvermė ir sunkiau atsigauti po treniruočių.

Galite pastebėti sumažėjusią ištvermę ir jėgą, todėl bus sunkiau pasiekti savo fitneso tikslus. Stebėdami savo geležies kiekį, galite išlaikyti maksimalų darbingumą.

Ar geležies trūkumas susijęs su plaukų slinkimu?

Taip, geležies trūkumas gali būti susijęs su plaukų slinkimu.

Kai organizmui trūksta geležies, jis gali sunkiai tiekti pakankamai deguonies į plaukų folikulus, todėl plaukai gali būti silpnesni ir dažniau slinkti.

Dėl to gali išretėti plaukai arba atsirasti sruogų.

Labai svarbu stebėti geležies kiekį, ypač jei jums neįprastai slenka plaukai, nes, pašalinus geležies trūkumą, gali pagerėti jūsų plaukų būklė.

Kaip nėštumas veikia geležies poreikį?

Nėštumas gali gerokai padidinti geležies poreikį.

Kadangi jūsų organizmas stengiasi palaikyti ir jus, ir augantį kūdikį, jam gali prireikti daugiau geležies, kad gamintųsi daugiau kraujo ir užtikrintų tinkamą deguonies pernešimą.

Jei šių padidėjusių poreikių nepatenkinsite, galite susidurti su nuovargiu ar kitomis sveikatos problemomis.

Labai svarbu nėštumo metu kontroliuoti geležies suvartojimą su maistu ar maisto papildais, kad jūs ir jūsų kūdikis išliktumėte sveiki ir energingi visą šį gyvybiškai svarbų laikotarpį.

Kuo skiriasi heminė ir neheminė geležis?

Pagrindinis heminės ir neheminės geležies skirtumas yra tas, kad heminę geležį, gaunamą iš gyvūninių šaltinių, pavyzdžiui, mėsos, organizmas gali lengviau įsisavinti, o neheminę geležį, esančią augaliniuose maisto produktuose, pavyzdžiui, pupelėse ir špinatuose, organizmas gali įsisavinti ne taip veiksmingai.

Jei norite padidinti suvartojamos geležies kiekį, naudinga vartoti heminės geležies šaltinius, tačiau neheminius maisto produktus derinant su vitaminu C, gali pagerėti jos pasisavinimas, todėl abi geležies rūšys yra vertingos jūsų mityboje.

Ar geležies papildai gali sukelti šalutinį poveikį?

Taip, geležies papildai gali sukelti šalutinį poveikį. Jų vartojimas gali sukelti virškinimo trakto problemų, pavyzdžiui, vidurių užkietėjimą, pykinimą ar skrandžio spazmus.

Kai kurie asmenys gali pastebėti metalo skonį ar patamsėjusias išmatas, o tai gali kelti nerimą, tačiau paprastai nėra kenksminga.

Svarbu laikytis sveikatos priežiūros paslaugų teikėjo rekomendacijų dėl dozavimo, kad šis poveikis būtų kuo mažesnis.

Jei kyla abejonių dėl šalutinio poveikio, galite aptarti jas su gydytoju ir rasti tinkamą sprendimą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *