Skip to content

Tonzilitas: Simptomai, priežastys, gydymas

  • 10 min read

Tonzilitas – tai tonzilių, dviejų limfmazgių, esančių abiejose gerklės pusėse, uždegimas. Šią ligą gali sukelti virusinės arba bakterinės infekcijos ir dažniausiai ja serga 5-15 metų vaikai.

Pastebėję gerklės skausmą ar sunkumą ryjant, galite manyti, kad tai gali reikšti ne paprastą peršalimą, o tonzilitą.

Svarbu atskirti virusinį ir bakterinį tonzilitą, nes tai turės įtakos gydymo metodui.

Šiame pranešime nagrinėsime tonzilito simptomus, jo priežastis, įvairias gydymo galimybes ir prevencijos strategijas.

Straipsnis trumpai

  • Tonzilitas – tai tonzilių uždegimas, kurį dažniausiai sukelia virusinės ar bakterinės infekcijos, ypač 5-15 metų vaikams.
  • Simptomai: gerklės skausmas, pasunkėjęs rijimas, karščiavimas ir limfmazgių patinimas, skausmas sustiprėja ryjant ar kalbant.
  • Virusinis tonzilitas gydomas drėkinimu ir nereceptiniais skausmą malšinančiais vaistais, o bakteriniam tonzilitui gydyti gali prireikti antibiotikų.
  • Naminės priemonės, pavyzdžiui, šilto sūraus vandens gargaliai, medus ir garų inhaliacijos, gali sušvelninti simptomus ir padėti pasveikti.
  • Prevencinės priemonės apima gerą higienos praktiką, hidrataciją, vengimą dirgiklių ir minimalų dalijimąsi asmeniniais daiktais.

Tonzilito supratimas

Tonzilitas – tai tonzilių uždegimas, galintis sukelti nemalonius pojūčius ir komplikacijas, pirmiausia dėl virusinių ar bakterinių infekcijų. Dėl jo gali būti sunku ryti ar kalbėti.

Dažniausi sukėlėjai yra virusai, pavyzdžiui, sukeliantys peršalimą ar gripą, ir bakterijos, pavyzdžiui, streptokokai, kurie gali sukelti gerklės slogą.

Vaikams nuo 5 iki 15 metų dėl besivystančios imuninės sistemos gali būti didesnė rizika. Dažni tonzilito priepuoliai gali rodyti pagrindines problemas, dėl kurių gali prireikti tolesnių tyrimų.

Jūsų aplinka taip pat gali turėti įtakos tonzilito rizikai. Artimos patalpos, pavyzdžiui, mokyklos ar vaikų darželiai, gali palengvinti infekcijų plitimą.

Gera higiena, pavyzdžiui, švarios rankos ir vengimas artimai bendrauti su sergančiais asmenimis, gali padėti sumažinti riziką.

Supratimas apie tonzilitą gali padėti atpažinti jo svarbą ir imtis aktyvių veiksmų, kad apsaugotumėte savo sveikatą.

Dažniausi simptomai

Kai sergate tonzilitu, vienas iš labiausiai pastebimų simptomų yra gerklės skausmas, kuris gali būti gana skausmingas.

Taip pat gali būti sunku nuryti maistą, todėl valgymas gali tapti iššūkiu.

Ankstyvas šių simptomų atpažinimas gali padėti ieškoti tinkamo gydymo.

Gerklės skausmas

Gerklės skausmas gali būti vienas dažniausių tonzilito simptomų. Jis dažnai pasireiškia kaip nuolatinis skausmas ar draskymas, kuris gali sustiprėti ryjant, kalbant ar kvėpuojant. Skausmas gali būti nuo lengvo dirginimo iki stipraus diskomforto, galinčio apsunkinti kasdienę veiklą.

Skausmą gali lydėti gerklės patinimas, sukeliantis suspaudimo ar spaudimo jausmą. Gerklės užpakalinėje dalyje taip pat gali būti paraudimas, rodantis uždegimą.

Kai kuriais atvejais gerklės skausmas gali būti susijęs su kitais simptomais, pavyzdžiui, karščiavimu ar limfmazgių patinimu, o tai rodo, kad yra infekcija.

Svarbu stebėti gerklės skausmo trukmę ir stiprumą. Jei jis nepraeina arba stiprėja, gali prireikti kreiptis į gydytoją, kad diskomfortas būtų veiksmingai įveiktas.

Sunkumai ryjant maistą

Sunkumas ryti maistą yra dažnas tonzilito simptomas, kuris gali labai apsunkinti jūsų gebėjimą valgyti ir gerti. Kai prasideda tonzilių uždegimas, gali atsirasti skausmas ar diskomfortas gerklėje, todėl gali būti sunku ryti. Galite vengti kieto, sauso ar aštraus maisto, nes tai gali sustiprinti skausmą.

Tonzilitui progresuojant, gerklėje gali atsirasti pilnumo pojūtis, apsunkinantis gebėjimą nuryti net skysčius. Tai gali sukelti nusivylimą ir nerimą, ypač bandant palaikyti mitybą ir hidrataciją.

Taip pat gali pasikeisti balsas, pavyzdžiui, jis gali būti prislopintas ar nosinis, o tai gali turėti įtakos bendravimui.

Jei jums sunku ryti, svarbu išlikti hidratuotam. Gerklę gali nuraminti gurkšnojimas šiltų skysčių, pavyzdžiui, sultinio ar žolelių arbatos. Minkštą maistą, pavyzdžiui, jogurtą ar obuolių padažą, gali būti lengviau valgyti.

Jei simptomai stiprėja arba išlieka, patariama kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą dėl tinkamo gydymo. Šiuo laikotarpiu labai svarbu pasirūpinti savimi, kad pasveiktumėte ir pasiektumėte bendrą gerovę.

Tonzilito priežastys

Tonzilitą dažnai sukelia įvairios infekcijos arba organizmo reakcijos į dirgiklius.

Dažniausiai dėl to kaltos virusinės infekcijos, tačiau didelę reikšmę gali turėti ir bakterinės infekcijos.

Be to, tonzilių uždegimą gali sukelti alerginės reakcijos.

Virusinės infekcijos

Virusinės infekcijos gali būti dažna tonzilito priežastis, sukelianti gerklės uždegimą ir diskomfortą. Simptomai gali būti gerklės skausmas, sunkumas ryti ir karščiavimas. Tonzilitą gali sukelti tam tikri virusai, pavyzdžiui, Epšteino-Baro virusas (galintis sukelti mononukleozę), adenovirusai ir citomegalovirusas.

Virusiniam tonzilitui paprastai gali neprireikti antibiotikų. Palengvėjimą galima pasiekti drėkinimu, poilsiu, be recepto parduodamais skausmą malšinančiais vaistais ir skalaujant sūrų vandenį.

Jei simptomai išlieka arba stiprėja, svarbu kreiptis į sveikatos priežiūros paslaugų teikėją dėl diagnozės nustatymo ir gydymo.

Bakterinės infekcijos

Bakterinis tonzilitas gali sukelti stiprų skausmą, todėl rijimas tampa skausminga kančia.

Taip pat galite karščiuoti ir jausti nuovargį, todėl, nepaisant minimalios veiklos, galite jaustis išsekę. Be to, gali pasireikšti socialinė izoliacija, nes sirgdami šia liga galite vengti draugų ir šeimos narių.

Jei įtariate, kad sergate bakteriniu tonzilitu, svarbu pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju.

Jis gali paskirti antibiotikų, kurie padės greičiau pasveikti ir išvengti komplikacijų. Skubūs veiksmai gali padėti atkurti jūsų sveikatą ir gerovę.

Alerginės reakcijos

Alerginės reakcijos gali sukelti tonzilito simptomus, dėl kurių atsiranda gerklės uždegimas ir skausmas. Alergenų, tokių kaip žiedadulkės, naminių gyvūnų pleiskanos ar pelėsis, poveikis gali sukelti imuninės sistemos reakciją, dėl kurios patinsta tonzilės ir jaučiamas gerklės diskomfortas. Simptomai gali būti apsunkintas rijimas, gerklės perštėjimas ir galbūt karščiavimas.

Labai svarbu atskirti alergines reakcijas nuo infekcijų. Nors tonzilitą gali lydėti bakterinės infekcijos, alergija gali sukelti tik gerklės diskomfortą. Jei simptomai paūmėja tam tikrais metų laikais arba pabuvus tam tikroje aplinkoje, tikėtina priežastis gali būti alergija.

Alerginėms reakcijoms suvaldyti galima naudoti be recepto parduodamus antihistamininius vaistus, kurie sumažina uždegimą ir palengvina simptomus. Drėkinimas ir gerklės pastilės taip pat gali padėti nuraminti gerklę.

Jei įtariama, kad tonzilito simptomus sukelia alergija, pasikonsultuokite su alergologu, kuris gali suteikti individualių patarimų ir gydymo būdų. Pašalinus pagrindinę alergijos priežastį, gali labai pagerėti gerklės sveikata ir bendra savijauta.

Virusinė ir. Bakterinė infekcija

Norint veiksmingai gydyti tonzilitą, labai svarbu atskirti virusinę ir bakterinę infekciją. Virusinis tonzilitas, kurį dažnai sukelia paprasti virusai, pavyzdžiui, peršalimo ar gripo, gali praeiti savaime per savaitę. Bakteriniam tonzilitui, kurį dažniausiai sukelia streptokoko bakterijos, gali prireikti antibiotikų, kad būtų išvengta komplikacijų.

  1. Skausmas ir diskomfortas: Galite jausti stiprų gerklės skausmą, apsunkinantį rijimą. Nustatydami, ar tai virusinė, ar bakterinė liga, galite pasirinkti tinkamas pagalbos strategijas.
  2. Poveikis kasdieniam gyvenimui: Tonzilitas gali sutrikdyti jūsų kasdienybę. Jei tai bakterinė infekcija, laiku atliktas gydymas gali reikšti skirtumą tarp praleistų dienų darbe ar mokykloje ir greito grįžimo prie įprastos veiklos.
  3. Rizika sveikatai: Negydomas bakterinis tonzilitas gali sukelti rimtų komplikacijų, pvz., reumatinę karštinę ar inkstų sutrikimus. Suprasdami infekcijos pobūdį, galėsite pasirūpinti tinkama priežiūra ir apsaugoti savo sveikatą.

Jei įtariate tonzilitą, svarbu kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą. Jie gali nustatyti tikslią diagnozę ir suteikti reikiamą gydymą, kad galėtumėte vėl jaustis kuo geriau.

Diagnozės nustatymo procesas

Kai įtariamas tonzilitas, diagnozės nustatymo procesas prasideda nuo nuodugnios sveikatos priežiūros paslaugų teikėjo apžiūros. Jis pasiteiraus apie jūsų simptomus, kurie gali būti gerklės skausmas, sunkumas ryti, karščiavimas ir limfmazgių patinimas.

Svarbu būti pasiruošus apibūdinti simptomų trukmę ir bet kokias neseniai persirgtas ligas. Gydytojas gali apžiūrėti Jūsų gerklę, ar nėra paraudimo, patinimo ar baltų dėmių ant tonzilių, ir patikrinti, ar nėra patinusių kaklo limfmazgių. Kad geriau matytųsi, gali būti naudojamas liežuvio spaudiklis.

Norėdamas nustatyti, ar tonzilitas yra virusinis, ar bakterinis, gydytojas gali pasiūlyti atlikti greitąjį streptokokoko testą arba gerklės pasėlį. Atliekant greitąjį streptokokolio testą, paimamas tepinėlis iš gerklės užpakalinės dalies ir nusiunčiamas į laboratoriją, kur rezultatai gaunami greitai, paprastai per kelias minutes.

Jei greitasis testas neigiamas, bet vis tiek įtariama bakterinė infekcija, gali būti atliekamas gerklės pasėlis, kuris užtrunka ilgiau, bet jo rezultatai gali būti tikslesni.

Kai kuriais atvejais taip pat gali būti atliekami kraujo tyrimai, siekiant patikrinti, ar nėra infekcijos požymių arba kitų susijusių būklių.

Kai diagnozė bus patvirtinta, galėsite aptarti atitinkamas gydymo galimybes, kurios gali būti pritaikytos konkrečiai jūsų situacijai. Suprasdami šį procesą, galite jaustis geriau informuoti ir pasiruošti tolesniems veiksmams.

Gydymo galimybės

Veiksmingas tonzilito gydymas priklauso nuo jo priežasties ir sunkumo. Virusinio tonzilito gydymas gali būti sutelktas į simptomų malšinimą be recepto parduodamais skausmą malšinančiais vaistais, tokiais kaip ibuprofenas ar paracetamolis, drėkinimą ir poilsį.

Bakterinio tonzilito, ypač streptokokinio, atveju gydytojas gali paskirti antibiotikų, kuriuos turėtumėte išgerti iki galo, net jei pradėsite jaustis geriau prieš pabaigą.

Priklausomai nuo Jūsų būklės sunkumo arba tonzilito epizodų dažnumo, gydytojas gali pasiūlyti papildomą gydymą, kuris gali būti toks:

  1. Tai gali padėti sumažinti gerklės uždegimą ir patinimą, palengvinti rijimą ir kvėpavimą.
  2. Tonzilektomija: jei tonzilitas kartojasi arba kyla komplikacijų, gali būti rekomenduojama pašalinti tonziles, o tai gali padėti sveikiau gyventi po operacijos.
  3. Šilto sūraus vandens skrepliavimas: Šilto sūraus vandens gargaliavimas gali laikinai palengvinti gerklės skausmą ir padėti sumažinti patinimą.

Visada pasikonsultuokite su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju, kad rastumėte geriausią jūsų poreikiams pritaikytą gydymą. Šie veiksmai gali padėti greitai pasijusti geriau ir užkirsti kelią būsimiems tonzilito epizodams.

Priemonės namuose

Namų gynimo priemonės gali veiksmingai palengvinti tonzilito sukeltą diskomfortą.

Šilto sūraus vandens skalavimas gali padėti sumažinti patinimą ir nuraminti gerklę; sumaišykite maždaug pusę arbatinio šaukštelio druskos stiklinėje šilto vandens ir skalaukite kelis kartus per dieną.

Medus taip pat gali nuraminti gerklės sudirgimą ir pasižymi natūraliomis antibakterinėmis savybėmis. Šaukštas medaus arba jo įmaišymas į žolelių arbatą gali suteikti papildomos paguodos.

Labai svarbu išlikti hidratuotam, todėl gerkite daug skysčių. Šilti sultiniai, žolelių arbatos ir skaidrios sriubos gali ypač nuraminti, o rūgštus ar aštrus maistas gali dar labiau sudirginti gerklę.

Garų įkvėpimas gali padėti išvalyti nosies takus ir palengvinti gerklės diskomfortą. Šį poveikį gali sustiprinti garų įkvėpimas iš dubens su karštu vandeniu, į kurį įlašinti keli lašai eukaliptų aliejaus.

Atsigavimui svarbus poilsis; pasirūpinkite, kad pakankamai miegotumėte ir sumažintumėte savo aktyvumo lygį.

Be recepto parduodami skausmą malšinantys vaistai, pavyzdžiui, ibuprofenas arba paracetamolis, gali padėti sumažinti skausmą ir karščiavimą.

Naudodami oro drėkintuvą miegamajame galite palaikyti oro drėgmę, kad gerklė pernelyg neišsausėtų.

Kartu šios naminės priemonės gali padėti jums jaustis patogiau, kol jūsų organizmas kovos su infekcija.

Prevencijos strategijos

Kad išvengtumėte tonzilito, apsvarstykite šias tris veiksmingas strategijas:

1. Laikykitės geros higienos praktikos: Reguliarus rankų plovimas gali sumažinti infekcijos riziką.

Venkite dalytis indais ir asmeniniais daiktais, kad sumažintumėte mikrobų poveikį.

2. Išlikite hidratuoti: Gerkite daug vandens, kad gerklė būtų drėgna, ir palaikykite imuninę sistemą.

Per dieną išgerkite ne mažiau kaip aštuonias stiklines ir apsvarstykite galimybę gerti šiltas arbatas su medumi, kad jos turėtų raminamąjį poveikį.

3. Venkite dirgiklių: Venkite rūkymo ir pasyvaus rūkymo, nes tai gali sumažinti tonzilito riziką.

Stenkitės palaikyti švarią aplinką ir naudokite oro valytuvus, kad sumažintumėte teršalų ir alergenų poveikį.

Dažnai užduodami klausimai

Ar negydomas tonzilitas gali sukelti komplikacijų?

Negydomas tonzilitas gali sukelti komplikacijų.

Galite susidurti su pasikartojančiomis gerklės infekcijomis, kurios gali būti varginančios ir skausmingos. Kai kuriais atvejais infekcija gali išplisti į netoliese esančias vietas ir sukelti tokias problemas kaip pūliniai ar sinusų infekcijos.

Ji taip pat gali sukelti rimtesnių problemų, pavyzdžiui, reumatinę karštinę ar inkstų uždegimą.

Kad išvengtumėte šių pavojų, įtarus tonzilitą geriausia kreiptis į gydytoją.

Ar tonzilitas užkrečiamas kitiems?

Taip, tonzilitas gali būti užkrečiamas, ypač jei jį sukelia virusinė ar bakterinė infekcija.

Jei sergate tonzilitu, jį galite lengvai platinti per kvėpavimo takų lašelius kosint ar čiaudint. Infekciją taip pat gali perduoti bendri indai, gėrimai ar artimas kontaktas.

Norint apsaugoti kitus, geriausia laikytis geros higienos, pavyzdžiui, dažnai plauti rankas ir vengti artimo kontakto, kol pasijusite geriau.

Būkite sąmoningi, kad visi būtų sveiki!

Ar yra mitybos apribojimų tonzilito atsigavimo metu?

Gydantis nuo tonzilito gali būti naudinga laikytis tam tikrų mitybos apribojimų.

Reikėtų vengti aštraus, rūgštaus ar traškaus maisto, kuris gali dirginti gerklę. Vietoj to verčiau valgykite minkštą maistą, pavyzdžiui, bulvių košę, jogurtą ir sriubas, kuriuos gali būti lengviau nuryti.

Labai svarbu išlikti hidratuotam, todėl galite gerti daug vandens arba raminančių žolelių arbatų.

Tokia mityba gali padėti sumažinti diskomfortą ir padėti atsigauti, kad procesas būtų sklandesnis.

Ar gali tonzilitas atsinaujinti po gydymo?

Taip, po gydymo tonzilitas gali pasikartoti. Jei juo sirgote anksčiau, galite vėl su juo susidurti, ypač jei esate linkęs į gerklės infekcijas.

Tokie veiksniai kaip nusilpusi imuninė sistema ar virusų poveikis gali padidinti jūsų riziką. Svarbu stebėti savo simptomus ir, pastebėjus, kad jie grįžta, kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą.

Budriai rūpindamiesi savo sveikata, galite sumažinti kito ligos epizodo tikimybę.

Kokioms amžiaus grupėms tonzilitas pasireiškia dažniausiai?

Tonzilitu dažniausiai serga vaikai ir paaugliai, dažniausiai nuo 5 iki 15 metų amžiaus.

Jaunesni vaikai gali būti jautresni dėl besivystančios imuninės sistemos.

Nors ši liga gali pasireikšti bet kuriame amžiuje, suaugusiesiems ji gali pasireikšti rečiau.

Jei priklausote šiems amžiaus tarpsniams, žinodami požymius ir simptomus, galite greičiau kreiptis į gydytoją ir veiksmingiau susidoroti su nepatogumais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *