Skip to content

Bechterevo ilga – Ankilozuojantis spondilitas: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read
ankylosing spondylitis overview essentials

Ankilozuojantis spondilitas (AS) – tai uždegiminis artritas, kuris pirmiausia pažeidžia stuburą ir sukelia stiprų skausmą bei sustingimą. Ši liga gali smarkiai paveikti fizinį komfortą ir kasdienę veiklą.

Pagrindiniai AS simptomai yra nuolatinis apatinės nugaros dalies skausmas ir sustingimas, ypač rytais arba po neveiklumo.

AS priežastys nėra iki galo išaiškintos, tačiau manoma, kad tam įtakos turi genetiniai veiksniai ir imuninės sistemos disfunkcija.

Gydymo būdai paprastai apima vaistus, fizinę terapiją ir gyvenimo būdo pakeitimus, kad būtų galima valdyti simptomus ir pagerinti gyvenimo kokybę.

Be to, yra prevencinių priemonių, kurios gali padėti sušvelninti šios būklės poveikį.

Toliau šiame pranešime aptariami ankilozuojančio spondilito simptomai, priežastys, gydymo galimybės ir prevencinės priemonės.

Straipsnis trumpai

  • Ankilozuojantis spondilitas (AS) sukelia nuolatinį apatinės nugaros dalies ir klubo sąnario skausmą, ypač rytais arba po neveiklumo.
  • AS išsivystymą lemia genetiniai veiksniai, tokie kaip HLA-B27 genas ir šeimos istorija.
  • Gydymo būdai: NVNU, fizioterapija, DMARD ir biologiniai vaistai, skirti simptomams valdyti ir progresavimui sulėtinti.
  • Reguliarus fizinis aktyvumas, sveiko svorio palaikymas ir gera laikysena gali padėti išvengti simptomų paūmėjimo ir pagerinti gyvenimo kokybę.
  • Priešuždegiminių maisto produktų gausi dieta, pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono dieta, gali sušvelninti simptomus ir pagerinti bendrą pacientų, sergančių AS, sveikatą.

Simptomai

Daugelis žmonių, sergančių ankilozuojančiu spondilitu, gali jausti nuolatinį apatinės nugaros dalies ir klubų skausmą ir sustingimą, ypač rytais arba po ilgesnio neveiklumo. Dėl šio diskomforto gali būti sunku pradėti dieną arba pajudėti po ilgo sėdėjimo.

Nors dienos eigoje gali šiek tiek palengvėti, vakare skausmas dažnai sugrįžta.

Nuovargis yra dar vienas simptomas, kuris gali varginti ir paveikti kasdienę veiklą. Be apatinės nugaros dalies skausmo, galite jausti ir kitų sąnarių, pavyzdžiui, pečių, kelių ar kulkšnių, skausmą, todėl gali sumažėti judesių amplitudė ir gali būti sunku atlikti užduotis, kurios anksčiau buvo lengvos.

Akių uždegimas, vadinamas uveitu, gali sukelti paraudimą, skausmą ir jautrumą šviesai. Kai kuriems asmenims taip pat gali sumažėti apetitas ir kristi svoris.

Svarbu atkreipti dėmesį į šiuos simptomus, nes ankstyva diagnozė ir gydymas gali padėti veiksmingai valdyti jūsų būklę. Pastebėję šiuos požymius, nedvejodami kreipkitės į gydytoją; jei į juos reaguosite anksčiau, gali pagerėti jūsų galimybės išlaikyti gerą gyvenimo kokybę.

Priežastys

Ankilozuojantis spondilitas (AS) gali atsirasti dėl genetinių ir aplinkos veiksnių derinio. Tikimybė susirgti AS gali padidėti, jei šeimoje yra sergančiųjų šia liga. HLA-B27 genas yra reikšmingas genetinis žymuo, susijęs su AS, nes apie 90 % AS sergančių asmenų šis genas yra teigiamas; tačiau ne visi, turintys šį geną, gali susirgti šia liga, o tai rodo, kad yra ir kitų veiksnių.

Aplinkos veiksniai taip pat gali turėti įtakos AS atsiradimui. Tam tikros infekcijos, ypač žarnyno ar urogenitalinio trakto, gali išprovokuoti imuninę sistemą ir sukelti uždegimą, dėl kurio atsiranda AS simptomai.

Be to, gyvenimo būdo veiksniai, tokie kaip fizinis pasyvumas, gali pabloginti ligos simptomus ir jos progresavimą.

Nors tiksli AS priežastis vis dar neaiški, šių genetinių ir aplinkos veiksnių supratimas gali padėti atpažinti savo riziką. Jei pastebėjote ankstyvųjų simptomų, būtina kreiptis į gydytoją, kad jis įvertintų jūsų būklę.

Anksti diagnozavus ligą, ją galima geriau valdyti, o tai padės išlaikyti geresnę gyvenimo kokybę įveikiant su AS susijusius iššūkius.

Gydymas

Gydant ankilozuojantį spondilitą (AS) daugiausia dėmesio skiriama skausmui ir sustingimui mažinti bei bendrai funkcijai gerinti. Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) gali padėti sušvelninti skausmą ir sumažinti uždegimą, todėl galima aktyviau gyventi.

Fizinė terapija yra labai svarbi AS gydymui. Gydytojas gali rekomenduoti specialiai pritaikytą pratimų programą, skirtą lankstumui skatinti ir nugaros bei šerdies raumenims stiprinti, kuri gali padėti išlaikyti judrumą ir sumažinti diskomfortą.

Kai kuriais atvejais gydytojas gali pasiūlyti skirti ligą modifikuojančius antireumatinius vaistus (DMARD), kad sulėtėtų AS progresavimas. Jei tradicinis gydymas neveiksmingas, taip pat gali būti svarstomi biologiniai vaistai, pavyzdžiui, TNF inhibitoriai.

Sveiko svorio palaikymas ir taisyklinga laikysena gali reikšmingai paveikti simptomus. Be to, bendra savijauta gali pagerėti išbandžius papildomus gydymo būdus, pavyzdžiui, akupunktūrą ar masažą.

Svarbu glaudžiai bendradarbiauti su gydytoju, kad nustatytumėte jums tinkamiausią gydymo metodą.

Prevencija

Nors nėra garantuoto būdo, kaip išvengti ankilozuojančio spondilito, tam tikri gyvenimo būdo pasirinkimai gali padėti sumažinti riziką ir veiksmingiau valdyti simptomus.

Labai svarbu išlikti fiziškai aktyviems; reguliarūs fiziniai pratimai gali sustiprinti raumenis ir pagerinti lankstumą, o tai gali sumažinti sustingimą. Siekite, kad jūsų kūnas judėtų ir aerobika, ir tempimo pratimai, pavyzdžiui, joga ar plaukimas.

Taip pat svarbu išlaikyti sveiką svorį, nes per didelis svoris gali papildomai apkrauti sąnarius ir pabloginti simptomus. Dėmesį sutelkite į subalansuotą mitybą, kurioje gausu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir liesų baltymų, kad palaikytumėte bendrą sveikatą.

Tabako gaminių metimas arba vengimas jų vartoti ilgainiui gali būti naudingas, nes rūkymas gali sustiprinti ligos simptomus. Be to, taisyklinga laikysena gali padėti sumažinti stuburui tenkančią įtampą ir sumažinti diskomforto riziką.

Galiausiai labai svarbu veiksmingai valdyti stresą. Tokie metodai kaip sąmoningumas, meditacija ar gilaus kvėpavimo pratimai gali padėti susidoroti su stresą sukeliančiais veiksniais, kurie gali sukelti paūmėjimus.

Vaistažolių papildai, padedantys atsipalaiduoti

Jei ieškote natūralių priemonių nuo ankilozuojančio spondilito, galite apsvarstyti kelias galimybes. Nors galutinio vaisto nuo šios ligos gal ir nėra, tam tikri vaistažolių papildai ir natūralūs produktai dažnai tiriami dėl jų galimos naudos.

Pavyzdžiui, ciberžolė, kurios veiklioji medžiaga yra kurkuminas, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali padėti palengvinti kai kuriuos simptomus. Kita galimybė – imbieras, kuris taip pat pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.

Be vaistažolių papildų, prie uždegimo mažinimo gali prisidėti ir tam tikri mitybos pokyčiai. Naudingas gali būti maistas, kuriame gausu omega-3 riebalų rūgščių, pavyzdžiui, linų sėmenys ir riebi žuvis.

Kalbant apie vaistus, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU), tokie kaip ibuprofenas ar naproksenas, dažniausiai vartojami su ankilozuojančiu spondilitu susijusiam skausmui ir uždegimui malšinti.

Be to, kai kurie žmonės atranda palengvėjimą naudodami papildus, pavyzdžiui, gliukozaminą ir chondroitiną, kurie gali palaikyti sąnarių sveikatą.

Nors šios galimybės gali padėti pasiekti palengvėjimą, prieš pradedant bet kokį naują gydymo ar papildų vartojimo režimą būtina pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Dietos, kurios gali padėti

Dietos, kurios gali padėti gijimo procesui arba nesukelti didesnės žalos ankilozuojančiam spondilitui, yra Viduržemio jūros regiono dieta, priešuždegiminė dieta, augalinė dieta, dieta be glitimo ir paleo dieta.

Viduržemio jūros regiono dieta akcentuoja vaisius, daržoves, neskaldytus grūdus ir sveikus riebalus, kurie gali padėti sumažinti uždegimą.

Priešuždegiminėje dietoje daugiausia dėmesio skiriama su uždegimu kovojantiems maisto produktams, tokiems kaip omega-3 riebalų rūgštys ir spalvingi vaisiai bei daržovės.

Augalinė dieta gali sumažinti uždegimą sukeliančių maisto produktų vartojimą ir kartu padidinti maistingųjų medžiagų kiekį.

Dieta be glitimo gali būti naudinga tiems, kurie yra jautrūs glitimui, nes gali palengvinti kai kuriuos simptomus.

Paleo dieta skatina vartoti sveiką maistą ir vengti perdirbtų produktų, o tai taip pat gali sumažinti uždegimą.

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti gijimo procesui arba dar labiau nepakenkti ankilozuojančiam spondilitui, yra ciberžolė, imbieras, bosvelija, velnio letena, žalioji arbata ir omega-3 riebalų rūgštys iš žuvų taukų.

Ciberžolėje yra kurkumino, pasižyminčio stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti sumažinti uždegimą ir palengvinti skausmą.

Imbieras žinomas dėl savo gebėjimo malšinti sąnarių skausmą ir uždegimą, todėl jis yra naudingas jūsų dietos priedas.

Tyrimais įrodyta, kad bosvelija, arba indiškas smilkalas, gali sumažinti skausmą ir pagerinti judrumą.

Velnio nagas pasižymi skausmą malšinančiu poveikiu ir gali padėti nuo uždegimo, tačiau prieš vartojimą patartina pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju.

Žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų, kurie gali prisidėti prie uždegimo mažinimo organizme.

Žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys yra labai svarbios sąnarių sveikatai palaikyti ir sustingimui mažinti, todėl jos yra vertinga jūsų mitybos dalis.

Dažnai užduodami klausimai

Ar ankilozuojantis spondilitas gali paveikti ne tik stuburą, bet ir kitus organus?

Taip, ankilozuojantis spondilitas gali paveikti ne tik stuburą, bet ir kitus organus.

Galite pastebėti akių problemas, sukeliančias skausmą ar paraudimą, arba patirti žarnyno uždegimą, sukeliantį virškinimo problemų.

Tai taip pat gali paveikti jūsų širdį ir plaučius, dėl to gali sutrikti jų veikla arba atsirasti diskomfortas.

Labai svarbu žinoti apie šias galimas komplikacijas, todėl reguliarūs patikrinimai pas gydytoją gali padėti veiksmingai valdyti bendrą sveikatos būklę.

Ar ankilozuojantis spondilitas yra paveldimas arba genetinis?

Ankilozuojantis spondilitas gali būti paveldimas. Jei jūsų šeimoje yra sirgusių šia liga, tikimybė ja susirgti gali padidėti.

Mokslininkai nustatė konkrečius genetinius žymenis, pavyzdžiui, HLA-B27 antigeną, kurie gali būti susiję su didesne rizika. Tačiau tai, kad kažkas jūsų šeimoje serga šia liga, dar nereiškia, kad ja sirgsite ir jūs.

Aplinkos veiksniai taip pat gali turėti įtakos, todėl tai yra sudėtinga genetikos ir gyvenimo būdo sąveika.

Kaip ankilozuojantis spondilitas veikia kasdienę veiklą?

Gyvenimas su ankilozuojančiu spondilitu gali labai paveikti jūsų kasdienę veiklą.

Jums gali būti sunku išlikti aktyviam dėl sustingimo ir skausmo, o tai turi įtakos jūsų judėjimui. Paprastos užduotys, tokios kaip pasilenkimas ar pasiekimas, gali tapti sudėtingos, todėl jausitės nusivylę.

Taip pat gali sutrikti socialinė veikla, nes galite vengti išvykų, kuriose reikia ilgai sėdėti ar stovėti.

Pakoregavę savo kasdienybę ir kreipdamiesi pagalbos, galite veiksmingiau susidoroti su šiais sunkumais.

Ar yra kokių nors konkrečių mitybos rekomendacijų sergant ankilozuojančiu spondilitu?

Kalbant apie mitybos rekomendacijas sergant ankilozuojančiu spondilitu, gali būti naudinga laikytis priešuždegiminės dietos.

Daug vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir sveikų riebalų gali padėti jūsų sveikatai. Omega-3 riebalų rūgštys, kurių yra žuvyje, gali padėti mažinti uždegimą, todėl apsvarstykite galimybę jų įtraukti į maistą.

Simptomai gali pagerėti, jei vengsite perdirbtų maisto produktų ir per didelio cukraus kiekio. Geriant vandenį galima dar labiau pagerinti bendrą sveikatą ir savijautą, taip pat patartina saikingai vartoti alkoholį.

Kaip ankilozuojantį spondilitą diagnozuoja sveikatos priežiūros specialistai?

Kai gydytojai diagnozuoja ankilozuojantį spondilitą, jie pradeda nuo jūsų ligos istorijos ir simptomų.

Jie gali atlikti fizinę apžiūrą, kad patikrintų stuburo judrumą ir jautrumą.

Vaizdiniai tyrimai, pavyzdžiui, rentgeno spinduliai arba magnetinio rezonanso tomografija, gali padėti pamatyti stuburo ir sąnarių pokyčius.

Taip pat gali būti atliekami kraujo tyrimai, siekiant nustatyti konkrečius žymenis, pavyzdžiui, HLA-B27 geną, kuris dažnai siejamas su šia liga.

Ankstyva diagnozė gali būti raktas į veiksmingą gydymą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *