Skip to content

Apsinuodijimas maistu: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 7 min read

Apsinuodijimas maistu – tai liga, kurią sukelia užkrėstas maistas ar gėrimai, dažnai pasireiškianti tokiais simptomais kaip pykinimas, vėmimas ir viduriavimas.

Apsinuodyti galima netinkamai tvarkant maistą arba valgant nepakankamai termiškai apdorotą maistą. Gydymas paprastai apima hidratacijos palaikymą ir palaipsniui vėl pradedamą vartoti liesą maistą.

Tačiau labai svarbi yra prevencija, o saugaus maisto praktikos supratimas gali labai apsaugoti jūsų sveikatą.

Mažiau žinomi patarimai, kaip pagilinti maisto saugos žinias ir taikyti veiksmingus prevencijos metodus, aptariami šiame įraše.

Straipsnis trumpai

  • Apsinuodijimo maistu simptomai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo spazmai, o sunkios formos apsinuodijimas gali peraugti į karščiavimą ir dehidrataciją.
  • Dažniausios priežastys yra netinkamas maisto tvarkymas, kryžminė tarša, nepakankamai išvirtas ar žalias maistas, pasibaigusio galiojimo ar sugedę produktai.
  • Gydant daugiausia dėmesio skiriama hidratacijai, vengiama kofeino ir alkoholio, pradedama vartoti skaidrius skysčius ir palaipsniui vėl įvedamas neskanus maistas.
  • Prevencija apima saugų maisto tvarkymą, reguliarų rankų plovimą, žalio ir termiškai apdoroto maisto atskyrimą ir tinkamą maisto laikymą.
  • Žolelių arbatos, pavyzdžiui, imbiero ir pipirmėčių, gali padėti atsigauti, o BRAT dieta padeda palengvinti virškinimą ligos simptomų metu.

Simptomai

Apsinuodijimas maistu gali sukelti tokius simptomus kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir pilvo spazmai, kurie gali sukelti silpnumą ir dehidrataciją.

Taip pat galite netekti apetito, karščiuoti, jausti šaltkrėtį ar nuovargį. Simptomai gali pasireikšti greitai, kartais per kelias valandas nuo užkrėsto maisto ar gėrimo vartojimo, tačiau gali pasireikšti ir po kelių dienų.

Jei pasireiškia sunkūs simptomai, tokie kaip aukšta temperatūra, nuolatinis vėmimas ar dehidratacijos požymiai, pavyzdžiui, burnos džiūvimas, galvos svaigimas ar sumažėjęs šlapinimasis, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Nors dauguma atvejų gali praeiti savaime, sunkių reakcijų nereikėtų ignoruoti.

Priežastys

Apsinuodyti maistu galima vartojant užterštą maistą ar gėrimus. Pagrindinės priežastys:

1. Netinkamas maisto tvarkymas: netinkamai plaunant rankas, indus ar paviršius, gali plisti mikrobai.

Kryžminė tarša gali įvykti, kai žali maisto produktai, pvz., mėsa, liečiasi su maistui paruoštais produktais.

2. Neišvirti arba neapdoroti maisto produktai: valgant nepakankamai išvirtą mėsą, kiaušinius ar jūros gėrybes gali padidėti apsinuodijimo maistu rizika, nes šiuose produktuose gali būti kenksmingų ligų sukėlėjų, kuriuos tinkamas virimas pašalintų.

Visada patikrinkite, ar maistas pagamintas laikantis rekomenduojamos temperatūros.

3. Maisto produktai su pasibaigusiu galiojimo laiku arba sugedę: Vartodami maistą, kurio tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs arba kuris turi nemalonų kvapą, galite susirgti.

Etiketės tikrinimas ir tinkamas maisto laikymas gali padėti sumažinti sugedusių produktų vartojimo tikimybę.

Gydymas

Apsinuodijus maistu labai svarbu veikti greitai. Svarbu išlikti hidratuotam; gerkite daug vandens arba geriamųjų rehidracijos tirpalų, kad atstatytumėte prarastus skysčius ir elektrolitus.

Venkite kofeino turinčių ar alkoholinių gėrimų, nes jie gali sustiprinti dehidrataciją.

Leiskite virškinimo sistemai pailsėti ir pirmąsias 24 valandas vartokite skaidrius skysčius, pavyzdžiui, sultinį ar žolelių arbatą. Simptomams pagerėjus, palaipsniui pradėkite valgyti neskanų maistą, pavyzdžiui, ryžius, bananus ar skrebučius, nes jie lengviau veikia skrandį.

Jei jaučiate sunkius simptomus, tokius kaip aukšta temperatūra, ilgalaikis vėmimas ar kraujingas viduriavimas, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Gydytojas gali rekomenduoti tam tikrus simptomus malšinančius vaistus, o kai kuriais atvejais – antibiotikus, jei patvirtinama bakterinė infekcija.

Stebėkite savo būklę; jei simptomai tęsiasi ilgiau nei porą dienų arba stiprėja, nedvejodami kreipkitės į gydytoją.

Prevencija

Norint apsisaugoti nuo apsinuodijimo maistu, būtina praktikuoti saugų maisto tvarkymą. Laikydamiesi kelių pagrindinių rekomendacijų galite gerokai sumažinti riziką.

Pirma, visada plaukite rankas su muilu ir vandeniu prieš ir po darbo su maistu. Rankų plovimas yra paprastas, bet labai svarbus norint apsaugoti rankas nuo kenksmingų bakterijų.

Antra, atskirkite žalią ir virtą maistą. Kad išvengtumėte kryžminės taršos, mėsai ir daržovėms pjaustyti naudokite skirtingas pjaustymo lenteles ir įrankius. Šis paprastas žingsnis gali išgelbėti jus nuo daugybės rūpesčių.

Žolelių arbatos atsigavimui

Atsigavus po apsinuodijimo maistu, kai kurios vaistažolių arbatos gali būti stebėtinai naudingos, pavyzdžiui, imbiero arbata, kuri gali padėti nuraminti skrandį, ir pipirmėčių arbata, kuri gali sumažinti pykinimą.

Tačiau jei ieškote ne tik žolelių arbatų, bet ir kitų natūralių priemonių, galite apsvarstyti keletą variantų.

Natūralios priemonės, pavyzdžiui, probiotikai, gali būti naudingos atkuriant žarnyno sveikatą po apsinuodijimo maistu. Maisto produktai, kuriuose gausu probiotikų, pavyzdžiui, jogurtas ar kefyras, gali padėti virškinti ir atsigauti.

Be to, vartojant skaidrų sultinį arba elektrolitų tirpalus galima palaikyti hidrataciją.

Kalbant apie vaistus ir maisto papildus, be recepto parduodami vaistai, pavyzdžiui, loperamidas (Imodium), gali padėti suvaldyti viduriavimą, o bismuto subsalicilatas (Pepto-Bismol) gali palengvinti virškinimo diskomfortą.

Maisto papildai, kurių sudėtyje yra cinko, taip pat gali padėti jūsų imuninei sistemai atsigavimo metu.

Pasirinkę tinkamas vaistažolių arbatas ir apsvarstę šias alternatyvas, galite palaikyti savo mitybą ir hidrataciją šiuo sudėtingu laikotarpiu.

Dietos, kurios gali padėti

Apsinuodijus maistu, gijimo procesą gali palengvinti BRAT dieta (bananai, ryžiai, obuolių padažas, skrebučiai), skaidraus skysčio dieta, mažai skaidulinių medžiagų turinti dieta ir blandinė dieta.

BRAT dieta – tai lengvai virškinamas maistas, kuris gali padėti sutirštinti išmatas ir sumažinti virškinamojo trakto dirginimą, o skaidri skysčių dieta užtikrina tinkamą hidrataciją ir elektrolitų pusiausvyrą.

Mažai skaidulų turinti dieta sumažina virškinimo sistemai tenkančią apkrovą, todėl ji gali veiksmingiau atsigauti, o neskanus maistas vengia aštraus ar gausaus maisto, kuris gali sustiprinti simptomus, ir skatina sklandesnį gijimą.

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti apsinuodijus maistu, yra imbiero arbata, pipirmėčių arbata, ramunėlių arbata, paprasti ryžiai, bananai, obuolių padažas, skrebučiai ir skaidrus sultinys.

Imbiero arbata gali padėti sumažinti pykinimą ir nuraminti skrandį, o pipirmėčių arbata atpalaiduoja virškinamojo trakto raumenis, palengvina spazmus ir diskomfortą.

Ramunėlių arbata pasižymi raminamuoju poveikiu, kuris gali sumažinti stresą ir virškinamojo trakto uždegimą.

Paprasti ryžiai, bananai, obuolių padažas ir skrebučiai yra BRAT dietos dalis, žinomos kaip švelnios skrandžiui ir padedančios sutvirtinti išmatas.

Skaidrūs sultiniai drėkina ir aprūpina būtinomis maistinėmis medžiagomis, nedirgindami virškinimo sistemos.

Dažnai užduodami klausimai

Kiek laiko paprastai trunka apsinuodijimas maistu?

Apsinuodijimas maistu gali trukti nuo kelių valandų iki kelių dienų, priklausomai nuo apsinuodijimo priežasties ir jūsų sveikatos būklės.

Gali pasireikšti įvairaus intensyvumo simptomai, tačiau dauguma žmonių gali pradėti jaustis geriau per 1-3 dienas.

Jei simptomai išlieka arba stiprėja, svarbu kreiptis į gydytoją.

Vandens gėrimas gali padėti greičiau pasveikti, taip pat naudinga ilsėtis.

Visada klausykite savo kūno ir šiuo laikotarpiu rūpinkitės savimi.

Ar apsinuodijimas maistu gali būti mirtinas?

Taip, apsinuodijimas maistu gali būti mirtinas, ypač pažeidžiamiems žmonėms, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus žmonėms, mažiems vaikams arba tiems, kurių imuninė sistema nusilpusi.

Gali būti, kad nesuprasite sunkumo, kol simptomai neišryškės. Nors dauguma atvejų yra lengvi ir praeina savaime, tam tikros bakterijos ar toksinai gali sukelti rimtų komplikacijų.

Pasireiškus sunkiems simptomams, būtina kreiptis į gydytoją, nes laiku atlikta intervencija gali išgelbėti gyvybę.

Visada būkite informuoti apie maisto saugą, kad sumažintumėte riziką.

Ar tam tikri maisto produktai dažniau sukelia apsinuodijimą maistu?

Taip, tam tikri maisto produktai gali dažniau sukelti apsinuodijimą maistu.

Žalia arba nepakankamai termiškai apdorota mėsa, ypač paukštiena ir jūros gėrybės, gali kelti didelį pavojų. Pieno produktuose, kiaušiniuose, neplautuose vaisiuose ir daržovėse taip pat gali būti kenksmingų bakterijų.

Turėtumėte būti atsargūs su gatvės maistu ir bufetais, nes juose gali būti nesilaikoma tinkamos maisto saugos praktikos.

Ar naminiai gyvūnai gali apsinuodyti maistu nuo žmonių maisto?

Taip, naminiai gyvūnai gali apsinuodyti maistu nuo žmonių maisto.

Daugelis įprastų sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, svogūnai ar šokoladas, gali būti toksiški naminiams gyvūnams. Net nedideli jų kiekiai gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Jei šeriate savo kailinį draugą maisto likučiais, turėtumėte atsargiai vertinti, kuo dalijatės.

Geriausia rinktis gyvūnams saugų maistą, o jei nesate tikri, pasikonsultuokite su gydytoju.

Saugokite savo augintinius – būkite atidūs tam, ką jie ėda!

Ar žmonės gali apsinuodyti maistu?

Ne, apsinuodijimas maistu negali būti užkrečiamas tarp žmonių.

Apsinuodijus maistu paprastai apsinuodijama vartojant užkrėstą maistą ar gėrimus, o ne nuo kito žmogaus.

Tačiau jei tą patį užkrėstą maistą valgo kitas žmogus, jis taip pat gali susirgti.

Svarbu laikytis geros higienos ir maisto saugos reikalavimų, kad būtų išvengta kenksmingų bakterijų plitimo.

Visada plaukite rankas ir įsitikinkite, kad maistas yra tinkamai paruoštas, kad saugotumėte save ir kitus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *