Skip to content

Funkcinis neurologinis sutrikimas (FNS): Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 7 min read

Funkcinis neurologinis sutrikimas (FNS) – tai būklė, kuriai būdingi įvairūs neurologiniai simptomai, įskaitant motorikos sutrikimus, jutimo sutrikimus ir kognityvinius sunkumus, kurių negalima priskirti konkrečiai neurologinei ligai.

Šie simptomai gali smarkiai paveikti asmens kasdienį gyvenimą ir dažnai susiję su sudėtinga psichologinių ir biologinių veiksnių sąveika.

Toliau aptariama FNS simptomų įvairovė, pagrindinės priežastys ir jų sąveika, gydymo galimybės ir prevencijos strategijos.

Be to, nagrinėjamas gyvenimo būdo pasirinkimo vaidmuo, lemiantis FNS sergančiųjų rezultatus.

Straipsnis trumpai

  • FNS simptomai apima motorikos problemas, pavyzdžiui, silpnumą ir drebulį, jutiminius sutrikimus, pavyzdžiui, tirpimą, ir kognityvines problemas, pavyzdžiui, atminties sutrikimus.
  • FNS priežastys dažnai susijusios su psichologiniu stresu, neurologiniais veiksniais, biologiniais polinkiais ir šeimos istorija.
  • Gydant paprastai derinama kognityvinė ir elgesio terapija, fizinė terapija, medikamentinis gydymas ir dalyvavimas paramos grupėse, kad gydymas būtų veiksmingas.
  • Prevencijos strategijose daugiausia dėmesio skiriama streso valdymui, emocinės sveikatos palaikymui, miego higienai, sveikam gyvenimo būdui ir socialinių ryšių palaikymui.
  • Žolelių papildai ir specialios dietos, pavyzdžiui, priešuždegiminės ir omega-3 turtingos dietos, gali padėti palengvinti simptomus ir palaikyti bendrą sveikatą.

Simptomai

Funkcinio neurologinio sutrikimo (FNS) simptomai gali būti motoriniai, pavyzdžiui, silpnumas ar drebulys, ne epilepsijos priepuoliai, kai galite virpėti ar prarasti sąmonę be epilepsijai būdingo elektrinio aktyvumo, ir jutiminiai simptomai, pavyzdžiui, tirpimas ar dilgčiojimas.

Kognityviniai simptomai gali pasireikšti atminties sutrikimais arba sunkumais susikaupti, taip pat gali pasireikšti emociniai simptomai, tokie kaip depresija ar nerimas.

Labai svarbu pripažinti, kad šie simptomai yra realūs ir gali smarkiai paveikti jūsų gyvenimo kokybę. Specifinių simptomų supratimas gali padėti jums efektyviau bendrauti su gydytoju, todėl gydymas ir gydymas gali būti labiau pritaikytas jūsų poreikiams.

Priežastys

Funkcinio neurologinio sutrikimo (FNS) priežastys gali būti susijusios su psichologinių stresorių, neurologinių veiksnių ir biologinių polinkių deriniu.

Psichologiniai stresoriai, tokie kaip trauma ar lėtinis stresas, gali labai prisidėti prie FNS, nes daugelis asmenų praneša apie traumuojančius įvykius ar emocinį stresą prieš pasireiškiant simptomams.

Neurologiniai veiksniai taip pat gali būti labai svarbūs, nes nenormalus smegenų aktyvumas srityse, susijusiose su judėjimu ir emocijų reguliavimu, gali lemti simptomų pasireiškimą. Tai rodo, kad smegenų struktūra ir veikimas gali daryti tiesioginę įtaką jūsų patiriamam FNS.

Be to, biologiniai ir genetiniai polinkiai gali padidinti polinkį į FNS. Neurologinių ar psichiatrinių susirgimų šeimoje gali padidėti rizika.

Gydymas

Veiksmingas funkcinio neurologinio sutrikimo (FNS) gydymas gali apimti kognityvinės ir elgesio terapijos (KET), fizinės terapijos, medikamentų ir paramos grupių derinį.

CBT gali padėti nustatyti ir pakeisti neigiamus mąstymo modelius, sukeliančius jūsų simptomus, suteikti jums galimybę išvystyti įveikos mechanizmus ir pagerinti psichinę savijautą.

Labai svarbi gali būti fizinė terapija, kai specializuotas kineziterapeutas parengia pratimų programą, skirtą judėjimui ir jėgai stiprinti, kuri gali palengvinti fizinius simptomus ir padidinti jūsų pasitikėjimą savo kūno galimybėmis.

Susijusiems simptomams, tokiems kaip nerimas ar depresija, malšinti gali būti skiriami vaistai, tačiau tinkamas jų derinys gali labai pagerinti jūsų gyvenimo kokybę.

Paramos grupės gali suteikti bendruomeniškumo jausmą, leidžiantį bendrauti su kitais žmonėmis, kurie dalijasi panašiais išgyvenimais, o tai gali būti terapinis poveikis ir sumažinti izoliacijos jausmą.

Prevencija

Nors nėra garantuoto būdo išvengti funkcinio neurologinio sutrikimo (FNS), galite imtis aktyvių veiksmų, kad sumažintumėte riziką. Efektyvus streso valdymas gali padėti, todėl reguliarus fizinis aktyvumas, dėmesingas įsisąmoninimas ar atsipalaidavimo technikos gali būti naudingos siekiant išlaikyti subalansuotą psichinę būseną.

Labai svarbu atkreipti dėmesį į savo emocinę sveikatą. Jei jaučiate nerimą ar depresiją, kreipkitės į gydytoją pagalbos, nes ankstyva intervencija dažnai lemia geresnius rezultatus.

Labai svarbu tinkamai išsimiegoti, nes miego sutrikimai gali sustiprinti simptomus. Siekite nuoseklaus miego režimo, kuris užtikrintų atkuriamąjį poilsį.

Sveikas gyvenimo būdas, įskaitant subalansuotą mitybą ir vengimą piktnaudžiauti alkoholiu ar narkotinėmis medžiagomis, yra gyvybiškai svarbus bendrai smegenų sveikatai ir gali sumažinti FNS išsivystymo tikimybę.

Galiausiai, palaikydami ryšius su palaikančiais draugais ir šeimos nariais, galite lengviau įveikti sunkumus ir pajusti priklausomybę.

Žolelių papildai simptomų malšinimui

Gydant funkcinio neurologinio sutrikimo (FNS) simptomus, šiek tiek palengvėjimo gali suteikti natūralios priemonės. Nors nėra konkrečių vaistažolių papildų, visuotinai pripažintų FNS gydymui, kai kurie žmonės pastebėjo, kad tokios priemonės, kaip valerijono šaknis, kuri gali padėti įveikti nerimą ir stresą, arba ginkmedis, kuris, kaip manoma, gerina pažintines funkcijas, yra naudingos.

Be to, tam tikri vaistai ir maisto papildai taip pat gali būti naudingi simptomų valdymui. Pavyzdžiui, magnio papildai gali padėti pagerinti raumenų funkciją ir atsipalaidavimą, o omega-3 riebalų rūgštys, esančios žuvų taukuose, gali palaikyti bendrą smegenų sveikatą.

Svarbu pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu prieš pradedant vartoti bet kokius naujus maisto papildus, kad įsitikintumėte, jog jie atitinka jūsų individualius sveikatos poreikius.

Subalansuota mityba, kurioje gausu visaverčių maisto produktų, ir tinkama hidratacija taip pat gali turėti įtakos simptomų valdymui. Nors šios priemonės negarantuoja, kad išgydys ar užkirs kelią FNS, jos gali padėti jums siekti geresnės savijautos.

Dietos, kurios gali padėti

Funkcinio neurologinio sutrikimo (FNS) gydymo procesą gali palengvinti šios dietos: priešuždegiminė dieta, subalansuota mityba, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių, dieta be glitimo, dieta su mažu cukraus kiekiu ir dieta, kurioje gausu antioksidantų.

Šios dietos gali padėti mažinant uždegimą organizme, gerinant smegenų veiklą dėl nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, pašalinant galimus maisto dirgiklius, galinčius sustiprinti simptomus, stabilizuojant cukraus kiekį kraujyje, kad būtų išvengta nuotaikų svyravimų, ir aprūpinant vitaminais bei mineralais, kurie palaiko bendrą neurologinę sveikatą.

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti funkcinio neurologinio sutrikimo (FNS) gydymo procese, yra imbieras, pipirmėtės, ramunėlės, valerijono šaknis, ciberžolė ir žalioji arbata.

Imbieras ir pipirmėtės gali padėti sumažinti pykinimą ir pagerinti virškinimą, o tai ypač naudinga asmenims, turintiems virškinamojo trakto problemų.

Ramunėlės gerai žinomos dėl savo raminamojo poveikio, kuris gali padėti sumažinti nerimą – dažną problemą, su kuria susiduria sergantieji FNS.

Valerijono šaknis pasižymi raminamosiomis savybėmis, galinčiomis pagerinti miego kokybę, kuri yra esminis FNS simptomų valdymo komponentas.

Ciberžolė turi priešuždegiminių savybių, kurios gali padėti sumažinti bendrą uždegimą ir palengvinti simptomus.

Galiausiai žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų ir ji gali paskatinti atsipalaidavimą, nors svarbu stebėti kofeino vartojimą, nes kai kuriems žmonėms jis gali sustiprinti nerimą.

Dažnai užduodami klausimai

Ar funkcinis neurologinis sutrikimas yra paveldimas, ar genetinis?

Funkcinis neurologinis sutrikimas gali neturėti aiškaus paveldimumo ar genetinio pagrindo.

Svarstant, ar būklė yra paveldima arba genetinė, svarbu atkreipti dėmesį į šeimos istoriją ir pasireiškimo dėsningumus.

Kai kurie sutrikimai gali turėti aiškių genetinių sąsajų, tačiau kiti gali neturėti tiesioginės paveldimumo tendencijos.

Jei nerimaujate dėl savo rizikos, pokalbis su gydytoju gali padėti išsiaiškinti situaciją.

Jie gali padėti suprasti visus galimus genetinius veiksnius ir pasiūlyti rekomendacijas, pritaikytas jūsų situacijai.

Ar vaikams gali išsivystyti funkcinis neurologinis sutrikimas?

Taip, vaikams gali išsivystyti funkcinis neurologinis sutrikimas.

Tai ne tik suaugusiųjų būklė, ir jūs galite pastebėti simptomus, pasireiškiančius jaunesniems asmenims. Jei pastebėjote neįprastus vaiko judesius, koordinacijos pokyčius ar emocinį sutrikimą, svarbu kreiptis į gydytoją.

Ankstyvas įsikišimas gali turėti didelės reikšmės simptomų valdymui. Suprasti, kad vaikai gali susidurti su šiomis problemomis, labai svarbu norint suteikti jiems reikiamą paramą ir gydymą.

Kaip FNS veikia kasdienį gyvenimą?

FNS gali turėti didelę įtaką jūsų kasdieniam gyvenimui. Jums gali būti sunku judėti, jausti neįprastus pojūčius arba susidurti su kognityviniais sunkumais, kurie trikdo jūsų kasdienybę.

Užduotys, kurios anksčiau atrodė paprastos, gali tapti neįveikiamos ir turėti įtakos jūsų darbui, socialiniams santykiams ir rūpinimuisi savimi. Jums gali dažniau prireikti šeimos ar draugų paramos.

Svarbu pranešti apie savo poreikius ir kreiptis pagalbos, nes tai gali pagerinti jūsų gyvenimo kokybę ir padėti geriau valdyti simptomus.

Ar yra paramos grupių FNS pacientams?

Taip, yra paramos grupių asmenims, sergantiems įvairiomis neurologinėmis ligomis.

Galite rasti vietinių arba internetinių grupių, kuriose galėsite pasidalyti patirtimi, pasisemti įžvalgų ir sulaukti padrąsinimo iš kitų žmonių, kurie supranta, ką išgyvenate.

Bendravimas su kitais gali labai padėti susidoroti su sunkumais ir rasti išteklių.

Nedvejodami kreipkitės, nes šios bendruomenės gali suteikti vertingos paramos ir padėti jums jaustis mažiau izoliuotiems savo kelionėje.

Kaip FNS diagnozuoja sveikatos priežiūros specialistai?

Gydytojai gali diagnozuoti tokią būklę kaip funkcinis neurologinis sutrikimas (FNS), pradėdami nuo išsamios anamnezės ir fizinės apžiūros.

Jie gali pasiteirauti apie jūsų simptomus ir kaip jie veikia jūsų kasdienį gyvenimą. Jums gali būti atliekami įvairūs tyrimai, kad būtų atmestos kitos ligos.

Kartais jie gali taikyti konkrečius diagnostinius kriterijus arba ieškoti tam tikrų simptomų dėsningumų, kad padėtų nustatyti diagnozę.

Svarbu atvirai bendrauti, kad būtų atliktas tikslus įvertinimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *