Skip to content

Gangliono cista: simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 7 min read

Gangliono cista – tai skysčio pripildytas maišelis, kuris paprastai susiformuoja šalia sąnarių ar sausgyslių ir dažnai sukelia diskomfortą bei gali trukdyti kasdienei veiklai.

Šios cistos dažniausiai būna susijusios su pasikartojančiais judesiais ar traumomis. Svarbu suprasti ganglijų cistų simptomus ir priežastis, nes jie gali labai skirtis.

Kai kurių cistų gali nereikėti gydyti, tačiau kitoms gali prireikti medicininio įsikišimo. Toliau šiame pranešime aptariami svarbūs šių cistų gydymo būdai ir prevencinės priemonės.

Straipsnis trumpai

  • Ganglijų cistos dažnai pasireiškia kaip sąnarių gumbai, sukeliantys skausmą, jautrumą ir ribotus judesius, ypač naudojant sąnarius.
  • Dažniausios priežastys yra pasikartojantys sąnarių judesiai, traumos, artritas ir genetinis polinkis.
  • Gydymo būdai – nuo mažų cistų stebėjimo iki aspiracijos, kortikosteroidų injekcijų ar chirurginio pašalinimo.
  • Prevencinės priemonės: tinkama kūno mechanika, reguliarus tempimas ir pertraukos atliekant pasikartojančias užduotis.
  • Priešuždegiminė dieta, kurioje gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, vaisių ir daržovių, gali padėti gijimui ir sumažinti uždegimą.

Simptomai

Ganglio cistos gali sukelti skausmą arba jautrumą, ypač naudojant pažeistą sąnarį arba jį spaudžiant. Ant plaštakos, riešo ar pėdos galite pastebėti gumbą ar patinimą, kuris gali būti įvairaus dydžio ir jaustis kietas arba minkštas.

Cista gali riboti judesių amplitudę, todėl gali kilti sunkumų atliekant kasdienę veiklą, be to, galite jausti sunkumo ar įtempimo jausmą.

Pastebėjus bet kokius pokyčius, pavyzdžiui, staigų augimą, padidėjusį skausmą ar infekcijos požymius, tokius kaip paraudimas ir šiluma, būtina kreiptis į gydytoją.

Anksti atpažinus šiuos simptomus, galima rasti geresnes gydymo ir gydymo galimybes, padedančias išlaikyti gyvenimo kokybę ir komfortą.

Priežastys

Cistos gali susidaryti dėl sąnarių ar sausgyslių dirginimo, kurį dažnai sukelia pasikartojantys judesiai ar traumos. Veikla, kurios metu atliekami pasikartojantys riešo ar plaštakos judesiai, pavyzdžiui, spausdinimas, grojimas muzikos instrumentais ar tam tikros sporto šakos, gali padidinti ganglijų cistų atsiradimo riziką. Dėl šio dirginimo aplink sąnarius ar sausgysles esančiuose audiniuose gali atsirasti skysčio perteklius, todėl gali susidaryti cista.

Be to, prie cistų susidarymo gali labai prisidėti traumos. Tiesioginė sąnario ar sausgyslės trauma gali paskatinti organizmą reaguoti ir suformuoti cistą. Tokios būklės kaip artritas taip pat gali sukelti sąnarių nestabilumą, o tai dar labiau padidina cistų susidarymo tikimybę.

Genetiniai veiksniai gali lemti kai kurių asmenų polinkį sirgti ganglijų cistomis. Tokių cistų atsiradimas šeimoje gali padidinti riziką.

Nors tiksli priežastis ne visada būna aiški, šių veiksnių supratimas gali padėti nustatyti galimas priežastis ir imtis priemonių, kad sumažintumėte jų poveikį sveikatai.

Gydymas

Gydant ganglinę cistą, gydymo būdai gali skirtis priklausomai nuo jos dydžio, vietos ir simptomų. Jei cista nedidelė ir neskausminga, gydymas gali būti nereikalingas ir gali būti siūloma ją stebėti.

Tačiau jei cista sukelia diskomfortą arba trukdo kasdienei veiklai, gali būti siūlomi keli gydymo būdai.

Įprastas būdas yra aspiracija, kai gydytojas gali adata ištraukti skystį iš cistos, taip iš karto palengvindamas būklę, nors laikui bėgant cista gali vėl užsipildyti.

Jei aspiracija neveiksminga, uždegimui mažinti gali būti taikomos kortikosteroidų injekcijos.

Jei cistos yra nuolatinės arba skausmingos, gali prireikti jas pašalinti chirurginiu būdu. Atliekant šią procedūrą išpjaunama cista ir su ja susiję audiniai, o tai gali būti ilgalaikis sprendimas.

Nepriklausomai nuo pasirinkto metodo, visada pasikonsultuokite su gydytoju, kad nustatytumėte geriausią būdą, pritaikytą konkrečiai jūsų situacijai.

Jis gali padėti jums įvertinti naudą ir riziką, užtikrindamas, kad priimtumėte pagrįstą sprendimą dėl gydymo.

Prevencija

Aktyvūs veiksmai gali padėti sumažinti ganglijų cistų atsiradimo riziką. Pirma, atkreipkite dėmesį į savo kūno mechaniką kasdienės veiklos metu. Keldami sunkius daiktus naudokite tinkamą techniką, kad išvengtumėte nereikalingo sąnarių ir sausgyslių įtempimo, o tai gali sumažinti traumų tikimybę – dažną cistų susidarymo prielaidą.

Reguliarus tempimo ir stiprinimo pratimų atlikimas gali būti naudingas riešams, plaštakoms ir pėdoms, nes šiose srityse dažniau susidaro ganglijų cistos. Lankstumo ir jėgos didinimas gali padėti aplinkiniams audiniams ir sumažinti dirginimo riziką.

Be to, pertraukos atliekant pasikartojančias užduotis gali padėti išvengti pervargimo traumų, galinčių sukelti ganglijų cistas. Jei jūsų darbas ar pomėgiai susiję su pasikartojančiais judesiais, svarbu leisti sąnariams pailsėti.

Galiausiai, sveiko gyvenimo būdo palaikymas taip pat gali būti svarbus prevencijos veiksnys. Svarbu gerti vandenį, subalansuotai maitintis ir reguliariai užsiimti fizine veikla.

Šie įpročiai gali pagerinti bendrą sveikatos būklę, palaikyti sąnarius ir jungiamuosius audinius ir sumažinti ganglinių cistų atsiradimo tikimybę.

Vaistažolių kompresai, padedantys atsipalaiduoti

Jei ieškote natūralių priemonių ganglijų cistoms gydyti, gali būti naudingi vaistažolių kompresai. Tačiau šiuo metu nėra visuotinai pripažintų natūralių priemonių, kurios konkrečiai gydytų ganglijų cistas.

Vis dėlto tam tikros dietos, maisto produktai ir gėrimai gali padėti bendram gijimo procesui.

Be vaistažolių antpilų, alternatyvios priemonės, pavyzdžiui, vaistai ir maisto papildai, gali padėti suvaldyti simptomus arba pagerinti sveikatą. Pavyzdžiui, priešuždegiminiai maisto papildai, tokie kaip ciberžolė ar bromelainas, gali padėti sumažinti uždegimą.

Be to, vietinio poveikio priemonės, kurių sudėtyje yra arnikos arba raganų lazdyno, gali suteikti vietinį palengvėjimą. Prieš pradėdami bet kokį naują gydymą, visada pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu, kad įsitikintumėte, jog jis tinka jūsų situacijai.

Dietos, kurios gali padėti

Dietos, kurios gali padėti ganglinių cistų gijimo procesui arba nesukelti tolesnės žalos, apima priešuždegiminę dietą, kurioje gausu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir sveikų riebalų; mažai cukraus turinčią dietą, kad būtų sumažintas uždegimas; dietą, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių, pavyzdžiui, riebios žuvies ir linų sėmenų.

Šios dietos gali padėti mažinant uždegimą ir skatinant bendrą sąnarių ir audinių sveikatą, o tai gali sumažinti diskomfortą, susijusį su ganglijų cistomis.

Priešuždegiminė dieta aprūpina būtinomis maistinėmis medžiagomis, palaikančiomis organizmo gijimo procesus, o mažai cukraus turinti dieta gali užkirsti kelią tolesniam uždegimui ir dirginimui.

Tuo tarpu omega-3 riebalų rūgštys pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti sumažinti cistų dydį ir diskomfortą.

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti ganglinių cistų gijimo procesui, yra omega-3 riebalų rūgščių turtingas maistas, pavyzdžiui, lašiša ir graikiniai riešutai, priešuždegiminės žolelės, pavyzdžiui, imbieras ir ciberžolė, vaisiai ir daržovės, neskaldyti grūdai, žalioji arbata ir daug vandens.

Lašišoje ir graikiniuose riešutuose esančios omega-3 riebalų rūgštys gali padėti sumažinti organizmo uždegimą, o tai gali sumažinti su ganglinėmis cistomis susijusį diskomfortą.

Priešuždegiminės žolelės, pavyzdžiui, imbieras ir ciberžolė, gali dar labiau sustiprinti šį poveikį, jei jos vartojamos į kompresus arba patiekalų metu. Mityba, kurioje gausu vaisių ir daržovių, suteikia būtinų vitaminų ir antioksidantų, kurie palaiko bendrą sveikatą ir gali sumažinti uždegimą.

Viso grūdo grūdai suteikia skaidulų ir maistinių medžiagų, kurios padeda užtikrinti subalansuotą mitybą. Optimalioms organizmo funkcijoms palaikyti labai svarbu palaikyti vandens ir žolelių arbatų, pavyzdžiui, žaliosios arbatos, hidrataciją, kuri taip pat gali padėti kovoti su uždegimu.

Venkite perdirbtų maisto produktų ir cukraus, kad išvengtumėte papildomo uždegimo ir sudarytumėte sveikesnes sąlygas atsigauti.

Dažnai užduodami klausimai

Ar ganglijų cistos gali būti vėžinės arba sukelti vėžį?

Ganglijų cistos nėra vėžinės ir nesukelia vėžio. Gera žinia yra ta, kad ganglijų cistos paprastai yra gerybinės ir negali virsti vėžiu.

Šie skysčio pripildyti maišeliai paprastai atsiranda iš sąnarių ar sausgyslių ir nėra susiję su piktybiniais navikais.

Tačiau pastebėjus bet kokius dydžio, formos ar skausmo pokyčius, visada pravartu kreiptis į gydytoją, kad būtų atmestos kitos ligos.

Jūsų sveikata svarbi!

Ar ganglinėms cistoms reikalinga gydytojo diagnozė?

Taip, ganglinėms cistoms gali prireikti gydytojo diagnozės. Turėtumėte kreiptis į gydytoją, jei pastebėjote gumbelį arba jaučiate diskomfortą.

Jis įvertins jūsų simptomus ir gali atlikti vaizdinius tyrimus diagnozei patvirtinti. Nors ganglijų cistos paprastai būna gerybinės, labai svarbu atmesti kitas ligas.

Tinkamos diagnozės nustatymas gali padėti suprasti savo galimybes ir užtikrinti, kad priimtumėte pagrįstus sprendimus dėl bet kokio būtino gydymo ar tvarkymo.

Ar ganglijų cistos dažniau pasitaiko tam tikrose amžiaus grupėse?

Taip, ganglinės cistos gali būti dažnesnės tam tikrose amžiaus grupėse.

Jos dažnai gali atsirasti jauniems suaugusiesiems, ypač tarp 20 ir 40 metų amžiaus.

Jos gali atsirasti ir vaikams, tačiau tai pasitaiko rečiau.

Jei ant sąnario ar sausgyslės pastebėjote guzelį, vertėtų jį stebėti, nepriklausomai nuo amžiaus.

Šių su amžiumi susijusių dėsningumų supratimas gali padėti anksti nustatyti galimas problemas.

Kaip sužinoti, ar cista yra ganglinė cista?

Norėdami sužinoti, ar cista yra ganglinė cista, atkreipkite dėmesį, ar netoli sąnario ar sausgyslės, dažnai ant riešo ar plaštakos, yra guzelis.

Jis gali būti apvalus ir kietas, bet gali jaustis minkštas. Galite pastebėti, kad jo dydis kinta, ypač aktyvumo metu.

Jei jis neskausmingas, tai įprasta, tačiau kai kurie gali kelti diskomfortą.

Jei abejojate, konsultacija su gydytoju gali padėti nustatyti tinkamą diagnozę.

Ar gali ganglinės cistos atsinaujinti po gydymo?

Taip, ganglinės cistos po gydymo gali atsinaujinti.

Net jei vieną iš jų pašalinote chirurginiu būdu arba išsiurbėte, vis tiek yra tikimybė, kad ji gali atsinaujinti.

Pasikartojimui įtakos gali turėti tokie veiksniai kaip pirminė priežastis ir jūsų organizmo gijimo procesas.

Jei vėl pastebėsite patinimą ar skausmą, verta pasikonsultuoti su gydytoju.

Jis gali įvertinti situaciją ir rekomenduoti geriausią jos valdymo būdą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *