Skip to content

Hemorojus: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 7 min read

Hemorojus, paprastai vadinamas hemorojumi, yra patinusios apatinės tiesiosios žarnos ir išangės venos, kurios gali sukelti diskomfortą, skausmą ir kraujavimą tuštinimosi metu.

Ši būklė gali atsirasti dėl įvairių veiksnių, pavyzdžiui, lėtinio vidurių užkietėjimo, nejudraus gyvenimo būdo arba tuštinimosi metu.

Simptomai gali smarkiai paveikti kasdienį gyvenimą, sukelti kančią ir diskomfortą.

Šiems simptomams valdyti ir palengvinti yra gydymo galimybių ir prevencinių priemonių, o norint veiksmingai juos valdyti, labai svarbu suprasti visą šios būklės mastą.

Toliau šiame pranešime aptariami hemorojaus simptomai, galimos jų priežastys, galimi gydymo būdai ir prevencinės strategijos.

Straipsnis trumpai

  • Hemorojaus simptomai: kraujavimas iš tiesiosios žarnos, analinis diskomfortas, patinimas, niežulys ir pilnumo pojūtis tiesiojoje žarnoje.
  • Dažniausios priežastys yra lėtinis vidurių užkietėjimas, nėštumas, nutukimas, nejudrus gyvenimo būdas ir senėjimas, dėl kurių padidėja spaudimas tiesiosios žarnos venoms.
  • Gydymo būdų yra įvairių – nuo be recepto parduodamų kremų ir geriamųjų skausmą malšinančių vaistų iki gyvenimo būdo keitimo ir medicininių procedūrų sunkiais atvejais.
  • Prevencinės priemonės apima hidratacijos palaikymą, daug skaidulų turinčią mitybą, reguliarų fizinį krūvį, vengimą įsitempti ir gerus tualeto įpročius.
  • Augalinės priemonės, tokios kaip raganosių lazdynas ir alavijas, kartu su mitybos koregavimu gali suteikti papildomą palengvėjimą ir palaikyti virškinamojo trakto sveikatą.

Simptomai

Susirgę hemorojumi galite pastebėti tokius simptomus kaip kraujavimas iš tiesiosios žarnos, kuris gali pasireikšti tuštinimosi metu. Ant tualetinio popieriaus arba tualeto dubenyje gali atsirasti ryškiai raudono kraujo.

Kitas dažnas simptomas – diskomfortas ar skausmas aplink išangę, ypač sėdint ar tuštinantis, kuris gali būti nuo lengvo dirginimo iki stipraus skausmo.

Prie išangės srities taip pat galite jausti guzelį ar patinimą, kuris gali būti jautrus liečiant; šis guzelis dažnai būna trombozinis hemorojus, rodantis, kad venoje susidarė kraujo krešulys. Taip pat galimas išangės srities niežėjimas ar sudirginimas, dėl kurio gali atsirasti papildomų nemalonių pojūčių.

Be to, tiesiojoje žarnoje gali atsirasti pilnumo ar spaudimo pojūtis, todėl gali būti sunku rasti palengvėjimą.

Jei jaučiate bet kurį iš šių simptomų, labai svarbu atkreipti dėmesį į savo kūną ir pasikonsultuoti su gydytoju. Ankstyvas šių simptomų atpažinimas gali padėti veiksmingiau valdyti savo būklę ir pagerinti komfortą.

Priežastys

Hemorojus gali atsirasti dėl kelių veiksnių, susijusių su padidėjusiu spaudimu apatinės tiesiosios žarnos venose. Dažnai pasitaikantys veiksniai yra šie:

  • Lėtinis vidurių užkietėjimas arba viduriavimas: tuštinimosi metu gali atsirasti papildomas spaudimas tiesiosios žarnos venoms.
  • Nėštumas: auganti gimda gali spausti dubens venas, todėl padidėja hemorojaus atsiradimo tikimybė.
  • Nutukimas: Svorio perteklius gali padidinti spaudimą tiesiosios žarnos srityje.

Kiti veiksniai, galintys sukelti hemorojų, yra sėdimas gyvenimo būdas, kuris gali riboti kraujotaką, ir sunkių daiktų kėlimas, kuris gali apkrauti kūną.

Tam įtakos gali turėti ir amžius, nes laikui bėgant tiesiosios žarnos srities audiniai gali susilpnėti. Nevartojant pakankamai skaidulinių medžiagų, tuštinantis gali tekti įtempti žarnyną, todėl problema dar labiau paaštrėja.

Gydymas

Veiksmingi hemorojaus gydymo būdai yra be recepto parduodamos priemonės, pavyzdžiui, kremai ar tepalai, kurių sudėtyje yra hidrokortizono arba raganų lazdyno, kurie gali sumažinti uždegimą ir palengvinti niežulį.

Geriamieji skausmą malšinantys vaistai, tokie kaip ibuprofenas ar paracetamolis, taip pat gali padėti.

Jei simptomai išlieka, apsvarstykite galimybę keisti gyvenimo būdą. Padidinus skaidulinių medžiagų suvartojimą su vaisiais, daržovėmis ir pilno grūdo produktais, gali suminkštėti išmatos ir palengvėti tuštinimasis.

Svarbu gerti vandens, nes jis padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Reguliari mankšta taip pat gali pagerinti žarnyno veiklą.

Sunkesniais atvejais kreipkitės į gydytoją. Jis gali rekomenduoti minimaliai invazyvias procedūras, pavyzdžiui, gumelės perrišimą arba skleroterapiją, kad hemorojus būtų veiksmingai gydomas.

Kraštutiniais atvejais gali prireikti chirurginio gydymo.

Prevencija

Užkirsti kelią hemorojus gali padėti paprasti gyvenimo būdo pakeitimai. Pateikiame keletą veiksmingų strategijų:

  • Gerti vandenį: Geras vandens vartojimas gali padėti išlaikyti išmatas minkštas ir lengviau pasišalinti.
  • Daug skaidulinių medžiagų turinti dieta: vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų valgymas gali paskatinti reguliarų tuštinimąsi.
  • Reguliari mankšta: Fizinis aktyvumas gali pagerinti virškinimą ir padėti išvengti vidurių užkietėjimo.

Venkite įsitempti tuštinantis, nes tai gali sukelti nereikalingą spaudimą tiesiosios žarnos venoms. Vietoj to nedelsdami reaguokite į kūno raginimus.

Jei ilgai sėdite, patartina daryti trumpas pertraukėles, kad galėtumėte atsistoti ir pajudėti.

Be to, laikykitės gerų higienos įpročių ir venkite ilgai sėdėti tualete, nes tai gali padidinti spaudimą tiesiosios žarnos srityje.

Vaistažolių kompresai

Jei ieškote natūralių priemonių nuo hemorojaus, vaistažolių užpilai iš tiesų gali padėti.

Nors specifiniai mitybos pasirinkimai gali padidinti šių kompresų veiksmingumą, svarbu apsvarstyti ir kitas natūralias priemones. Pavyzdžiui, raganių lazdynas ir alavijas paprastai naudojami dėl jų raminamųjų savybių ir gali padėti sumažinti diskomfortą.

Be vaistažolių kompresų, yra įvairių vaistinių preparatų ir papildų, kurie gali padėti išvengti šios būklės arba ją išgydyti.

Be recepto parduodami vaistai, pavyzdžiui, hidrokortizono kremai ar tepalai, gali sumažinti uždegimą, o geriamieji maisto papildai, pavyzdžiui, flavonoidai (esantys tokiuose produktuose kaip diosminas) ir skaidulų papildai (pavyzdžiui, psiliumo luobelės), gali pagerinti virškinimo sistemą ir užkirsti kelią vidurių užkietėjimui, kuris yra labai svarbus hemorojaus gydymui.

Dieta, kuri gali padėti

Štai kelios dietos, kurios gali padėti hemorojaus gijimo procese:

  • Daug skaidulinių medžiagų turinti dieta: vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir ankštinių produktų vartojimas gali padėti suminkštinti išmatas ir sumažinti įtampą tuštinantis.
  • Į drėkinimą orientuota dieta: Geriant daug vandens per dieną, galima išvengti vidurių užkietėjimo ir išlaikyti išmatų konsistenciją.
  • Mažai riebalų turinti dieta: Sumažinti sočiųjų riebalų ir perdirbtų maisto produktų kiekį gali padėti sumažinti uždegimą ir pagerinti bendrą žarnyno sveikatą.
  • Priešuždegiminė mityba: maisto produktai, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, pavyzdžiui, žuvis ir linų sėmenys, gali padėti sumažinti organizmo uždegimą.
  • Daug probiotikų turinti dieta: Vartojant jogurtą, kefyrą ir fermentuotus maisto produktus, galima palaikyti sveikas žarnyno bakterijas, pagerinti virškinimą ir išmatų reguliarumą.

Šios dietos gali padėti skatinant reguliarų tuštinimąsi, mažinant įtampą tuštinantis, mažinant diskomfortą ir palaikant bendrą virškinamojo trakto sveikatą, kuri yra labai svarbi hemorojaus valdymui ir gydymui.

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti hemorojaus gijimo procesui, yra šie: neskaldyti grūdai, vaisiai (pvz., uogos ir bananai), daržovės (pvz., lapiniai žalumynai ir morkos), daug vandens, žolelių arbatos (pvz., ramunėlių ir pipirmėčių) ir alavijo sultys, venkite aštraus maisto ir kofeino.

Daug skaidulų turintis maistas, pavyzdžiui, neskaldyti grūdai, vaisiai ir daržovės, gali padėti suminkštinti išmatas ir skatinti reguliarų tuštinimąsi, o tai sumažina įtampą tuštinantis ir sumažina dirginimą.

Gausus vandens vartojimas palengvina virškinimą ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, o tai labai svarbu norint sumažinti hemorojaus diskomfortą.

Žolelių arbatos, pavyzdžiui, ramunėlių ir pipirmėčių, gali raminamai veikti virškinimo sistemą ir dar labiau palengvinti diskomfortą.

Alavijo sultys pasižymi raminamosiomis savybėmis ir taip pat gali padėti sumažinti uždegimą.

Svarbu vengti aštraus maisto ir kofeino, nes jie gali sustiprinti jautrių vietų dirginimą ir diskomfortą.

Dažnai užduodami klausimai

Ar hemorojus gali sukelti rimtesnių sveikatos problemų?

Taip, hemorojus gali sukelti rimtesnių sveikatos problemų, jei į jas nebus atsižvelgta.

Nors dažnai jie nėra pavojingi, simptomų ignoravimas ar delsimas gydyti gali sukelti komplikacijų, pavyzdžiui, stiprų skausmą, gausų kraujavimą ar infekcijas.

Taip pat galite patirti lėtinį diskomfortą, turintį įtakos jūsų kasdieniam gyvenimui.

Jei simptomai išlieka arba stiprėja, būtina kreiptis į gydytoją, nes ankstyva intervencija gali užkirsti kelią galimoms komplikacijoms ir pagerinti bendrą savijautą.

Nedvejodami kreipkitės į gydytoją!

Ar hemorojus yra dažnas nėštumo metu?

Taip, hemorojus gali būti gana dažnas nėštumo metu.

Kadangi jūsų kūnas patiria daugybę pokyčių, padidėjęs spaudimas dubens srityje gali sukelti šią būklę. Hormonų svyravimai taip pat gali padidinti hemorojaus atsiradimo tikimybę.

Galite pastebėti diskomfortą, ypač vėlesniais nėštumo etapais. Svarbu gerti vandens ir laikytis daug skaidulinių medžiagų turinčios dietos, kad sumažintumėte nemalonius pojūčius.

Jei nerimaujate, visuomet kreipkitės į gydytoją, kad šis patartų individualiai.

Kiek laiko paprastai trunka hemorojus?

Hemorojus gali trukti nuo kelių dienų iki kelių savaičių, priklausomai nuo jūsų gyvenimo būdo ir bendros sveikatos būklės.

Paprastai lengvas diskomfortas gali išnykti per kelias dienas ar savaites, ypač taikant savigydos priemones.

Tačiau sunkesni atvejai gali užsitęsti ilgiau.

Jei jaučiate nuolatinius simptomus, pravartu pasikonsultuoti su gydytoju, kad galėtumėte ištirti veiksmingus gydymo būdus ir gauti individualų patarimą.

Stebėkite, kaip jaučiatės!

Ar vien dieta gali padėti išvengti hemorojaus?

Vien tik mityba negali padėti išvengti hemorojaus. Nors subalansuota mityba vaidina svarbų vaidmenį bendrai savijautai, ji nėra vienintelis veiksnys.

Daug skaidulų turintis maistas, geriamas vanduo ir palaikomas sveikas svoris gali labai padėti. Tačiau taip pat svarbu rinktis gyvenimo būdą, pavyzdžiui, reguliariai mankštintis ir vengti ilgo sėdėjimo.

Ar visada būtina chirurginė operacija esant sunkiam hemorojui?

Esant sunkiam hemorojui ne visada būtina atlikti chirurginę operaciją. Ji gali būti pasirenkama, jei kiti gydymo būdai nepadeda.

Pirmiausia turėtumėte ištirti gyvenimo būdo pokyčius, vaistus arba minimaliai invazines procedūras. Jei šios priemonės nepalengvina simptomų, gydytojas gali pasiūlyti operaciją kaip kraštutinę priemonę.

Svarbu aptarti konkrečią situaciją su gydytoju, nes jis, atsižvelgdamas į jūsų būklę ir poreikius, gali pateikti individualų patarimą.

Prieš priimdami sprendimą visada apsvarstykite visas galimybes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *