Skip to content

Galvos ir kaklo vėžys: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Galvos ir kaklo vėžys – tai burnos, gerklės, gerklų, sinusų ir nosies ertmės vėžio grupė.

Labai svarbu žinoti įvairius su šio tipo vėžiu susijusius simptomus, pavyzdžiui, nuolatinį gerklės skausmą ar sunkumus ryjant.

Galvos ir kaklo vėžio priežastys gali būti tabako vartojimas, alkoholio vartojimas ir ŽPV infekcija, todėl galima informuoti apie geresnį gyvenimo būdo pasirinkimą.

Gydymo galimybės yra įvairios ir pritaikytos prie vėžio specifikos, o prevencinės priemonės gali gerokai sumažinti riziką.

Paprasti gyvenimo būdo pokyčiai gali turėti didelės įtakos jūsų sveikatai ir rizikos veiksniams ateityje.

Su galvos ir kaklo vėžiu susiję simptomai, priežastys, gydymo galimybės ir prevencinės priemonės nagrinėjamos šiame įraše.

Straipsnis trumpai

  • Pagrindiniai simptomai: nuolatinis gerklės skausmas, rijimo sunkumai, nepaaiškinamas svorio kritimas ir pokyčiai burnoje, pavyzdžiui, raudonos ar baltos dėmės.
  • Pagrindinės priežastys yra tabako vartojimas, gausus alkoholio vartojimas, ŽPV poveikis ir ankstesnė galvos ar kaklo spindulinė terapija.
  • Gydymo būdai skiriasi priklausomai nuo stadijos ir vietos, įskaitant chirurgiją, spindulinę terapiją, chemoterapiją ir naujesnius tikslinius gydymo būdus.
  • Prevencijos strategijos apima tabako vengimą, alkoholio vartojimo ribojimą, geros burnos higienos palaikymą ir skiepijimąsi nuo ŽPV.
  • Mityba, pavyzdžiui, priešuždegiminė, Viduržemio jūros regiono ar augalinė dieta, gali padėti pasveikti ir palaikyti bendrą sveikatą gydymo metu.

Simptomai

Galvos ir kaklo vėžys gali pasireikšti tokiais simptomais, kaip nuolatinis gerklės skausmas ar užkimimas, trunkantis ilgiau nei porą savaičių.

Svarbūs požymiai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį, yra apsunkintas rijimas ir nepaaiškinamas svorio kritimas. Kaklo patinimas ar gumbai, ypač jei jie nepraeina, gali reikšti rimtą būklę.

Nerimą gali kelti pokyčiai burnoje, įskaitant baltas ar raudonas dėmeles ant dantenų, liežuvio ar gleivinės. Nereikėtų ignoruoti neįprasto kraujavimo, skausmo ar veido tirpimo.

Ausų skausmas taip pat gali būti galvos ir kaklo vėžio simptomas.

Be to, nuolatinis nosies užsikimšimas, sinusų problemos ar apsunkintas kvėpavimas verčia apsilankyti pas gydytoją.

Ankstyvas ligos nustatymas gali labai pagerinti gydymo rezultatus, todėl budrumas dėl šių simptomų gali būti labai svarbus.

Visada kreipkitės į gydytoją, jei jaučiate, kad kažkas negerai.

Priežastys

Labai svarbu suprasti galvos ir kaklo vėžio priežastis, nes keli veiksniai gali padidinti riziką susirgti šio tipo vėžiu.

Svarbiausia priežastis yra tabako vartojimas; nesvarbu, ar rūkote, ar kramtote tabaką, tikimybė susirgti galvos ir kaklo vėžiu gali labai padidėti.

Alkoholio vartojimas taip pat gali būti labai svarbus, o daug geriantiems asmenims, ypač tiems, kurie taip pat vartoja tabaką, rizika yra dar didesnė.

Kitas svarbus veiksnys gali būti žmogaus papilomos virusas (ŽPV), nes tam tikros ŽPV atmainos gali sukelti burnos ertmės vėžį, ypač jaunesniems asmenims.

Riziką taip pat gali padidinti kenksmingų medžiagų, tokių kaip asbestas ar medžio dulkės, poveikis.

Galvos ar kaklo srities spindulinė terapija gali padidinti riziką.

Prasta burnos higiena ir tam tikri mitybos trūkumai, ypač vaisių ir daržovių trūkumas, taip pat gali padidinti tikimybę susirgti šiais vėžiniais susirgimais.

Gydymas

Galvos ir kaklo vėžio gydymo galimybės gali būti pribloškiančios, tačiau, žinodami galimus gydymo būdus, galėsite priimti informacija pagrįstus sprendimus.

Gydymas paprastai priklauso nuo vėžio stadijos, vietos ir jūsų bendros sveikatos būklės. Pagrindinės galimybės yra chirurgija, spindulinis gydymas ir chemoterapija.

Operacija gali būti siekiama pašalinti naviką ir aplinkinius audinius; priklausomai nuo konkretaus atvejo, gali būti atliekama minimaliai invazinė procedūra arba didesnės apimties operacija.

Radioterapija gali būti taikoma naudojant didelės energijos spindulius, skirtus vėžinėms ląstelėms nukreipti ir sunaikinti, ir ji gali būti rekomenduojama kaip pirminis gydymas arba po operacijos, kad būtų pašalintos visos likusios ląstelės.

Chemoterapijos metu gali būti naudojami vaistai greitai besidalijančioms ląstelėms naikinti, ir ji dažnai taikoma kartu su spinduline terapija, kad būtų pasiekta geresnių rezultatų.

Tikslinė terapija ir imunoterapija – tai naujesni gydymo būdai, kurie gali būti nukreipti į konkrečias vėžio ląstelių savybes arba sustiprinti imuninės sistemos atsaką.

Daugeliu atvejų dirbsite su gydytoju, kuris gali pritaikyti jūsų poreikius atitinkantį gydymo planą.

Nedvejodami užduokite klausimus ir išsakykite savo nuogąstavimus; informuotumas gali padėti jums jaustis geriau kontroliuojamiems, kai keliaujate gydymo keliu.

Prevencija

Profilaktika gali sumažinti galvos ir kaklo vėžio riziką. Venkite visų formų tabako – cigarečių, cigarų ir bedūmio tabako, nes jo atsisakymas arba nepradėjimas vartoti gali labai sumažinti riziką.

Apribokite alkoholio vartojimą, nes per didelis alkoholio kiekis gali padidinti tikimybę susirgti šiais vėžiniais susirgimais.

Gali būti svarbu palaikyti gerą burnos higieną. Reguliarūs dantų patikrinimai gali padėti anksti pastebėti bet kokias problemas ir išsaugoti sveiką burną.

Daug dėmesio skirkite subalansuotai mitybai, kurioje gausu vaisių ir daržovių, nes dėl vitaminų ir antioksidantų jie gali būti naudingi apsaugai.

Labai svarbu apsisaugoti nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV). Apsvarstykite galimybę pasiskiepyti nuo ŽPV, nes jis yra žinomas tam tikrų galvos ir kaklo vėžio rūšių rizikos veiksnys.

Vaistažolių papildai atsigavimui

Kai sveikstate po galvos ir kaklo vėžio, jūsų mityba yra labai svarbi bendram sveikimui. Nors nėra konkrečių natūralių priemonių, kurios padėtų išgydyti šią ligą, tačiau tam tikri vaistažolių papildai ir dietos pasirinkimai gali padėti jūsų sveikimo procese.

Augaliniai papildai, pavyzdžiui, ciberžolė, kurios sudėtyje yra kurkumino, ir imbieras, pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis, gali padėti valdyti ligos simptomus ir stiprinti bendrą sveikatą. Be to, žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų, o jos galimas apsauginis poveikis nuo vėžio yra ištirtas.

Kalbant apie vaistinius preparatus, kai kurie asmenys svarsto galimybę naudoti tokius produktus kaip omega-3 riebalų rūgštys, esančios žuvų taukų papilduose, kurie padeda mažinti uždegimą. Probiotikai taip pat gali būti naudingi žarnyno sveikatai, ypač po gydymo, pavyzdžiui, chemoterapijos.

Svarbu pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu prieš pradedant vartoti bet kokius naujus maisto papildus ar gydymo būdus, nes jis gali patarti pagal konkrečius jūsų poreikius ir užtikrinti, kad jie netrukdytų jūsų gydymo planui.

Šių mitybos priemonių ir subalansuotos mitybos, kurioje gausu vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų, įtraukimas gali padėti jums siekti geresnės sveikatos.

Dieta, kuri gali padėti

Galvos ir kaklo vėžio gydymo procesą gali palengvinti šios dietos: priešuždegiminė dieta, Viduržemio jūros regiono dieta, augalinė dieta ir ketogeninė dieta.

Priešuždegiminės dietos tikslas – mažinti uždegimą organizme, o tai gali padėti sumažinti skausmą ir pagerinti bendrą sveikatą.

Viduržemio jūros regiono dieta pabrėžia sveiką maistą, sveikus riebalus ir antioksidantus, kurie gali sustiprinti imuninės sistemos veiklą.

Augalinėje dietoje gausu vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų, kurie suteikia būtinų maistinių medžiagų, galinčių padėti atsigauti.

Ketogeninė dieta, kurioje mažai angliavandenių ir daug sveikų riebalų, gali padėti sumažinti naviko augimą ir pagerinti energijos lygį gydymo metu.

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti gydyti galvos ir kaklo vėžį ir nesukelti papildomos žalos, yra ciberžolė, imbieras, žalioji arbata, uogos, kaulų sultinys ir baltyminiai kokteiliai ar kokteiliai.

Ciberžolė pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti sumažinti patinimą ir paskatinti gijimą.

Imbieras gali sumažinti pykinimą ir pagerinti virškinimą, todėl lengviau palaikyti mitybą.

Žaliojoje arbatoje gausu polifenolių, kurie gali padėti sumažinti navikų augimą ir sustiprinti imuninę sistemą.

Uogos aprūpina svarbiausiais vitaminais ir antioksidantais, kurie palaiko ląstelių sveikatą ir atstatymą.

Kaulų sultinys yra raminantis ir lengvai virškinamas, aprūpina gyvybiškai svarbiais mineralais ir kolagenu, kurie padeda atkurti audinius.

Baltymų kokteiliai arba kokteiliai gali užtikrinti, kad gautumėte pakankamai maistinių medžiagų, ypač jei sunku vartoti kietą maistą.

Dažnai užduodami klausimai

Kokie gyvenimo būdo pokyčiai gali sumažinti galvos ir kaklo vėžio riziką?

Kad sumažintumėte galvos ir kaklo vėžio riziką, sutelkite dėmesį į sveikesnį gyvenimo būdą.

Galbūt norėsite vengti tabako gaminių ir riboti alkoholio vartojimą, nes abu šie veiksniai yra svarbūs rizikos veiksniai. Subalansuota mityba, kurioje gausu vaisių ir daržovių, gali sustiprinti jūsų imuninę sistemą.

Be to, labai svarbu laikytis geros burnos higienos ir saugoti odą nuo UV spindulių poveikio.

Reguliarus tikrinimas pas gydytoją taip pat gali padėti anksti pastebėti bet kokias galimas problemas.

Kaip diagnozuojamas galvos ir kaklo vėžys?

Norėdamas diagnozuoti galvos ir kaklo vėžį, gydytojas gali pradėti nuo fizinės apžiūros ir peržiūrėti jūsų ligos istoriją.

Jis gali atlikti vaizdinius tyrimus, pavyzdžiui, rentgeno ar kompiuterinės tomografijos tyrimus, ieškodamas pakitimų.

Gali prireikti atlikti biopsiją, kurios metu paimamas audinio mėginys ir ištiriamas, ar jame nėra vėžinių ląstelių.

Jei jaučiate simptomus, svarbu nedelsdami kreiptis į gydytoją, kad būtų nustatyti geriausi veiksmai jūsų sveikatai.

Kokios yra galvos ir kaklo vėžio stadijos?

Galvos ir kaklo vėžio stadijos padeda nustatyti, kiek liga pažengusi.

Paprastai ji prasideda nuo I stadijos, kai yra lokalizuota, ir pereina į IV stadiją, rodančią išplitimą.

Kiekviena stadija gali turėti įtakos gydymo galimybėms ir prognozei.

Suprasdami šias stadijas, galite priimti pagrįstus sprendimus dėl savo sveikatos ir su gydytoju aptarti geriausią gydymo būdą.

Ar galvos ir kaklo vėžys gali būti paveldimas?

Taip, galvos ir kaklo vėžys gali būti paveldimas. Jei jūsų šeimoje yra sirgusių tam tikrais vėžiniais susirgimais, rizika gali būti didesnė.

Tam įtakos gali turėti genetiniai veiksniai, todėl svarbu su gydytoju aptarti savo šeimos sveikatos istoriją. Jie gali jums nurodyti galimus tyrimus ar prevencines priemones.

Nors genetika gali turėti įtakos, gyvenimo būdo pasirinkimai taip pat gali turėti didelę įtaką bendrai rizikai, todėl labai svarbu būti informuotam ir aktyviai veikti.

Kokie paramos ištekliai prieinami pacientams?

Sprendžiant sveikatos problemas gali būti labai svarbu rasti paramos išteklių.

Galite kreiptis į vietines vėžio paramos grupes, kurios gali pasiūlyti emocinę ir praktinę pagalbą. Internetinės bendruomenės gali suteikti galimybę užmegzti ryšius su kitais žmonėmis, susidūrusiais su panašia patirtimi.

Gydytojas taip pat gali nukreipti jus į tokius šaltinius kaip konsultavimo paslaugos ir mokomoji medžiaga.

Nedvejodami kreipkitės pagalbos – žmonės ir organizacijos gali būti pasirengusios padėti jums jūsų kelionėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *