Skip to content

Klausos praradimas: simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 7 min read

Klausos praradimas – tai būklė, kuriai būdingas dalinis arba visiškas negirdėjimas, kuris gali atsirasti palaipsniui ir gali būti pastebimas ne iš karto.

Tai pasireiškia įvairiais būdais, įskaitant sunkumus sekti pokalbius, ypač triukšmingoje aplinkoje, ir nuolatinį skambėjimą ausyse, vadinamą spengimu ausyse.

Su klausos praradimu susiję simptomai, priežastys, gydymo galimybės ir prevencinės priemonės, taip pat galimas gyvenimo būdo pokyčių ir vaistažolių papildų poveikis ausų sveikatai nagrinėjami šiame pranešime.

Straipsnis trumpai

  • Klausos praradimo simptomai: prislopinti garsai, sunkumai triukšmingoje aplinkoje ir izoliacijos jausmas dėl praleistų pokalbių.
  • Dažniausios klausos praradimo priežastys yra senėjimas, triukšmo poveikis, infekcijos, genetiniai veiksniai ir tam tikros ligos.
  • Klausos praradimo gydymo būdai gali būti klausos aparatai, chirurginės intervencijos, o sunkiais atvejais – kochleariniai implantai.
  • Užkirskite kelią klausos praradimui, mažindami triukšmo poveikį, kontroliuodami garsą ir reguliariai tikrindami klausą.
  • Sveika mityba, kurioje gausu antioksidantų, omega-3 riebalų rūgščių ir priešuždegiminių maisto produktų, gali palaikyti ausų sveikatą ir sumažinti klausos praradimo riziką.

Simptomai

Dėl klausos praradimo gali būti praleidžiami pokalbiai ir jaučiama izoliacija. Galite pastebėti, kad garsai, kuriuos anksčiau girdėjote aiškiai, atrodo prislopinti arba nutolę, ir gali būti, kad stengiatės suprasti kalbą, ypač triukšmingoje aplinkoje. Gali atrodyti, kad žmonės murma, ir dažnai prašysite jų pakartoti.

Kitas simptomas gali būti sunkumai sekant grupinius pokalbius, todėl socialiniai susibūrimai gali būti mažiau malonūs. Taip pat galite jausti spengimą ausyse, vadinamą spengimu ausyse, kuris gali blaškyti dėmesį ir erzinti.

Be to, galite pastebėti, kad dažniau nei anksčiau didinate televizoriaus ar radijo garsą. Tai, kad vengiate situacijų, kai reikia įdėmiai klausytis, gali reikšti, kad jūsų klausa prastėja. Taip pat galite jausti nuovargį dėl protinių pastangų stengdamiesi išgirsti ir suprasti kitus.

Svarbu anksti atpažinti šiuos simptomus, nes jų šalinimas gali padėti išlaikyti gyvenimo kokybę ir socialinius ryšius. Jei sutinkate bet kurį iš šių požymių, gali būti, kad atėjo laikas kreiptis pagalbos į gydytoją.

Priežastys

Klausos praradimas gali atsirasti dėl įvairių priežasčių, turinčių įtakos klausos sistemai. Štai keletas dažniausiai pasitaikančių priežasčių:

1. Senėjimas: Senėjimas: Dėl presbicikozės, natūralaus vidinės ausies jutiminių ląstelių nykimo senstant, gali palaipsniui sutrikti klausa.

2. Triukšmo poveikis: Ilgalaikis stipraus triukšmo, pvz., koncertų ar mašinų, poveikis gali pakenkti ausų plaukuotosioms ląstelėms ir sukelti nuolatinį klausos praradimą.

3. Infekcijos: ausų infekcijos, ypač vaikystėje, gali sukelti laikiną ar nuolatinį klausos praradimą.

Tokios būklės kaip meningitas taip pat gali turėti įtakos klausai.

4. Genetika: Šeimoje gali padidėti polinkis į klausos praradimą.

Genetiniai veiksniai gali turėti įtakos klausos sistemos vystymuisi ir veikimui.

Gydymas

Klausos praradimo gydymas gali priklausyti nuo pagrindinės priežasties, kuri gali būti įvairi – nuo su amžiumi susijusių pokyčių iki triukšmo sukeltų pažeidimų. Jei staiga praradote klausą, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją, nes skubus gydymas gali atkurti klausą.

Laipsniškai praradus klausą, galite pagalvoti apie klausos aparatus, kurie gali sustiprinti garsus, todėl jums bus lengviau bendrauti ir bendrauti su aplinkiniu pasauliu.

Kai kuriais atvejais gali prireikti medicininių ar chirurginių intervencijų. Jei dėl to kalta susikaupusi ausų siera, gydytojas gali ją saugiai pašalinti ir atkurti klausą.

Esant tokioms ligoms kaip otosklerozė, kai vidurinės ausies kaulai sustingsta, operacija gali pagerinti klausą.

Kochleariniai implantai gali būti išeitis tiems, kurie turi sunkų klausos sutrikimą ir kuriems klausos aparatai nepadeda. Šis prietaisas gali tiesiogiai stimuliuoti klausos nervą, apeinant pažeistas ausies dalis.

Prevencija

Norint apsaugoti klausą, būtina imtis aktyvių veiksmų. Pateikiame veiksmingas strategijas, kurias verta apsvarstyti:

  1. Ribokite garsių garsų poveikį: Venkite triukšmingos aplinkos arba naudokite ausų kištukus ausims apsaugoti. Didesnis nei 85 decibelų garsas gali pakenkti ausims.
  2. Sumažinkite garsą: Kai naudojate ausines ar ausines, išlaikykite saugų garsą. Laikydamiesi 60/60 taisyklės – klausytis 60 % garsumu ne ilgiau kaip 60 minučių – galite apsaugoti savo klausą.
  3. Reguliariai tikrinkite klausą: Reguliarūs apsilankymai pas gydytoją gali padėti pastebėti ankstyvuosius klausos praradimo požymius, kad būtų galima laiku įsikišti.
  4. Išlaikykite sveiką gyvenimo būdą: subalansuota mityba, reguliarūs fiziniai pratimai ir vengimas rūkyti gali prisidėti prie geresnės ausų sveikatos.

Vaistažolių papildai klausos sveikatai

Kai kalbama apie klausos sveikatos palaikymą, yra natūralių priemonių ir vaistažolių papildų, kurie gali padėti. Nors galutinio vaisto nuo klausos praradimo nėra, tam tikros galimybės gali padėti palaikyti ausų sveikatą.

Pavyzdžiui, ginkmedis (ginkgo biloba) dažnai minimas dėl to, kad gali pagerinti kraujotaką, o tai gali būti naudinga klausai. Kitas pasirinkimas – česnakas, kuris, kaip manoma, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, galinčiomis palaikyti bendrą ausų sveikatą.

Be šių natūralių priemonių, yra vaistinių preparatų ir papildų, kurie gali padėti užkirsti kelią su klausa susijusioms problemoms arba jas spręsti. Omega-3 riebalų rūgštys, dažniausiai randamos žuvų taukų papilduose, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir gali padėti apsisaugoti nuo su amžiumi susijusio klausos praradimo.

Cinko papildai taip pat siūlomi dėl jų vaidmens imuninės sistemos veikloje, o tai netiesiogiai gali padėti ausų sveikatai.

Dieta, kuri gali padėti

Tam tikros dietos, kurios gali padėti klausos sveikatai, yra šios:

  1. Viduržemio jūros regiono dieta: šioje dietoje gausu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir sveikų riebalų, kurie gali padėti sumažinti uždegimą ir oksidacinį stresą, susijusį su klausos praradimu.
  2. DASH dieta: Ši dieta orientuota į kraujospūdžio mažinimą, joje akcentuojami maistinių medžiagų turintys maisto produktai, kurie gali pagerinti kraujotaką ir palaikyti bendrą ausų sveikatą.
  3. Priešuždegiminė dieta: ši dieta, į kurią įtraukti maisto produktai, turintys daug omega-3 riebalų rūgščių ir antioksidantų, gali padėti sumažinti organizmo uždegimą, o tai gali būti naudinga klausos sveikatai.
  4. Mažai natrio turinti dieta: Sumažinus suvartojamos druskos kiekį, gali sumažėti skysčių susilaikymo ir vidinės ausies spaudimo, kuris gali turėti įtakos klausai, rizika.

Šios dietos gali padėti apsaugoti klausą, nes aprūpina būtiniausiomis maistinėmis medžiagomis, mažina uždegimą, gerina kraujotaką ir galiausiai palaiko klausos sistemos sveikatą.

Visada pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu prieš atlikdami svarbius mitybos pokyčius, kad įsitikintumėte, jog jie atitinka jūsų sveikatos poreikius.

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti

Štai keletas maisto produktų ir gėrimų, kurie gali padėti klausos sveikatai: uogos, juodasis šokoladas, lapiniai žalumynai (pvz., špinatai ir lapiniai kopūstai), ginkmedis, ciberžolė, omega-3 riebalų rūgštys (esančios žuvyje, pvz., lašišoje ir graikiniuose riešutuose), vanduo ir žalioji arbata.

Uogose ir juodajame šokolade gausu antioksidantų, kurie padeda apsaugoti klausos sistemą nuo oksidacinio streso.

Lapiniai žalumynai aprūpina svarbiausiais vitaminais, kurie palaiko bendrą ausų sveikatą.

Ginkmedis (Ginkgo biloba) gerina kraujotaką ir gali būti naudingas ausų funkcijai.

Ciberžolė pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti sumažinti uždegimą, turintį įtakos klausai.

Omega-3 riebalų rūgštys palaiko nervų sveikatą ir gali padėti palaikyti klausos funkciją.

Optimaliai ląstelių, taip pat ir ausų, funkcijai užtikrinti labai svarbu palaikyti hidrataciją geriant daug vandens, o žalioji arbata, kurioje taip pat gausu antioksidantų, gali dar labiau sustiprinti klausos sveikatą.

Dažnai užduodami klausimai

Kaip sveikatos priežiūros specialistai diagnozuoja klausos praradimą?

Kai lankotės pas gydytoją dėl klausos praradimo, jis gali pradėti nuo išsamios anamnezės ir simptomų aptarimo.

Tada gali atlikti fizinę ausų apžiūrą.

Po to gali būti atliekami įvairūs klausos tyrimai, pavyzdžiui, grynųjų tonų audiometrija, kad būtų išmatuotas jūsų klausos jautrumas.

Šie veiksmai gali padėti nustatyti jūsų klausos praradimo tipą ir mastą ir padėti parinkti tinkamus gydymo būdus, pritaikytus jūsų poreikiams.

Ar klausos praradimas gali būti laikinas, ar nuolatinis?

Taip, klausos praradimas gali būti ir laikinas, ir nuolatinis.

Laikinas klausos praradimas gali atsirasti dėl tokių veiksnių kaip ausų infekcijos, garsus triukšmas ar ausų sieros susikaupimas. Tokiais atvejais klausa gali sugrįžti, kai bus išspręsta pagrindinė problema.

Tačiau jei klausa sutriko dėl senėjimo, ilgalaikio triukšmo poveikio ar tam tikrų sveikatos sutrikimų, ji gali likti visam laikui.

Svarbu stebėti savo klausą ir, jei kyla abejonių, kreiptis į gydytoją.

Kokioms amžiaus grupėms klausos praradimas pasireiškia dažniausiai?

Vyresnio amžiaus suaugusieji, ypač vyresni nei 65 metų, gali susidurti su dideliais klausos praradimo sunkumais.

Tačiau dėl įvairių veiksnių, pavyzdžiui, triukšmo poveikio, gali nukentėti ir jaunesni asmenys, įskaitant vaikus ir paauglius.

Svarbu žinoti apie šias tendencijas, nes ankstyvas jų nustatymas ir informuotumas gali padėti imtis aktyvių veiksmų, kad apsaugotumėte savo klausos sveikatą.

Ar yra kokių nors gyvenimo būdo pokyčių, galinčių pagerinti klausos sveikatą?

Gyvenimo būdo pokyčiai gali pagerinti jūsų klausos sveikatą. Pradėkite saugoti ausis nuo stipraus triukšmo, prireikus naudokite ausų kamštukus.

Ausims gali būti naudinga subalansuota mityba, kurioje gausu vitaminų ir mineralų, ypač antioksidantų. Reguliari mankšta gali pagerinti kraujotaką, o tai gali būti naudinga klausai.

Alkoholio vartojimo ribojimas ir metimas rūkyti taip pat gali turėti teigiamos įtakos klausos sveikatai. Galiausiai svarbu veiksmingai valdyti stresą, nes jis gali turėti įtakos bendrai sveikatai, įskaitant ausis.

Jei pirmenybę teiksite šiems pokyčiams, tai gali padėti išsaugoti klausą.

Kokie ištekliai prieinami klausos sutrikimų turintiems asmenims?

Yra daugybė išteklių, kuriais galima pasinaudoti klausos negalią turintiems asmenims. Tokios organizacijos, kaip Amerikos klausos praradimo asociacija, gali patarti ir padėti.

Vietos audiologai gali suteikti individualių patarimų ir rekomenduoti klausos aparatus ar pagalbinius prietaisus.

Interneto forumuose ir paramos grupėse taip pat galite bendrauti su kitais asmenimis, susiduriančiais su panašiomis problemomis.

Nedvejodami pasinaudokite šiomis galimybėmis – jos gali labai pagerinti jūsų patirtį ir supratimą apie klausos sveikatą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *