Skip to content

Aukštas kraujospūdis (hipertenzija): Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Aukštas kraujospūdis, dar vadinamas hipertenzija, yra sveikatos būklė, kuriai būdingas nuolat padidėjęs arterijų spaudimas, kuris negydomas gali sukelti rimtų sveikatos komplikacijų.

Ši būklė dažnai išsivysto tyliai ir gali nepasireikšti akivaizdžiais simptomais, todėl labai svarbu suprasti jos priežastis ir rizikos veiksnius. Tokie veiksniai, kaip mityba, gyvenimo būdas ir genetika, gali labai prisidėti prie hipertenzijos išsivystymo.

Nors aukštam kraujospūdžiui valdyti yra įvairių gydymo būdų, ne mažiau svarbios ir prevencijos strategijos. Paprasti gyvenimo būdo pokyčiai gali labai sumažinti riziką susirgti šia liga.

Hipertenzijos priežastys, simptomai, gydymo galimybės ir veiksmingi prevencijos metodai nagrinėjami šiame pranešime.

Straipsnis trumpai

  • Aukštas kraujospūdis dažnai nepasireiškia jokiais simptomais, tačiau negydomas gali sukelti rimtų sveikatos problemų, todėl labai svarbu jį reguliariai stebėti.
  • Dažniausios priežastys yra nesveika mityba, fizinis pasyvumas, rūkymas, per didelis alkoholio kiekis ir lėtinis stresas.
  • Gydymas apima gyvenimo būdo pokyčius, pavyzdžiui, sveikatai palankią širdies mitybą ir reguliarius fizinius pratimus, taip pat galimus vaistus.
  • Prevencinės priemonės apima sveiko svorio palaikymą, reguliarų fizinį aktyvumą ir veiksmingą streso valdymą.
  • Augaliniai papildai, tokie kaip česnakas, hibiskus ir omega-3 riebalų rūgštys, gali padėti reguliuoti kraujospūdį, tačiau pirmiausia pasitarkite su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju.

Simptomai

Aukštas kraujospūdis dažnai pasireiškia be jokių pastebimų simptomų, t. y. galite jaustis puikiai, nors ir sergate hipertenzija. Kai kuriems žmonėms gali pasireikšti reti simptomai, pavyzdžiui, galvos skausmas, svaigulys ar kraujavimas iš nosies, paprastai pasireiškiantys tik sunkiais atvejais.

Su aukštu kraujospūdžiu galima gyventi daugelį metų neturint jokių požymių, kad kažkas negerai.

Svarbu atkreipti dėmesį į savo kūną ir aktyviai rūpintis savo sveikata. Jei jaučiate nuolatinius simptomus, pavyzdžiui, dusulį ar krūtinės skausmą, būtina kreiptis į gydytoją.

Reguliarūs patikrinimai gali padėti anksti nustatyti aukštą kraujospūdį, net jei nejaučiate jokių blogų pasekmių.

Kraujospūdžio stebėjimas namuose naudojant patikimą prietaisą gali suteikti informacijos apie jūsų sveikatą. Jei pastebėjote neįprastus svyravimus ar nuolat aukštus rodmenis, nedvejodami kreipkitės į gydytoją.

Būdami informuoti apie savo kraujospūdį ir suprasdami jo tyliąją prigimtį, galite labai paveikti savo bendrą savijautą. Anksti ėmęsi veiksmų galite išvengti rimtesnių komplikacijų.

Priežastys

Aukštą kraujospūdį gali lemti įvairūs veiksniai, įskaitant gyvenimo būdo pasirinkimą ir genetinius polinkius. Kraujospūdį gali didinti mityba, kurioje gausu druskos, perdirbtų maisto produktų ir sočiųjų riebalų. Be to, nepakankamas kalio, kuris padeda subalansuoti natrio kiekį, vartojimas gali padidinti riziką.

Fizinis pasyvumas gali prisidėti prie aukšto kraujospūdžio, nes dėl nejudraus gyvenimo būdo gali padidėti svoris. Rūkymas ir besaikis alkoholio vartojimas gali dar labiau pakenkti kraujagyslėms ir širdžiai, todėl didėja rizika.

Stresas taip pat gali prisidėti prie hipertenzijos. Streso metu organizme gali išsiskirti hormonų, kurie laikinai padidina kraujospūdį. Ilgainiui lėtinis stresas gali lemti nesveikus įpročius, pavyzdžiui, persivalgymą ar rūkymą, kurie gali dar labiau pabloginti šią problemą.

Tam įtakos gali turėti ir genetika; jei šeimoje yra sirgusiųjų aukštu kraujospūdžiu, gali padidėti tikimybė juo susirgti. Kitas veiksnys yra amžius, nes kraujospūdis gali didėti su amžiumi.

Gydymas

Aukšto kraujospūdžio gydymas gali būti susijęs su gyvenimo būdo pokyčiais, o kai kuriais atvejais – su vaistų vartojimu. Pradėkite laikytis širdžiai palankios dietos, pavyzdžiui, DASH (angl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) dietos, kurioje daugiausia dėmesio skiriama vaisiams, daržovėms, neskaldytiems grūdams ir liesiems baltymams. Svarbu mažinti suvartojamo natrio kiekį; siekite, kad per dieną jo būtų suvartojama mažiau nei 2300 mg arba dar mažiau, jei taip pataria gydytojas.

Svarbus veiksnys gali būti reguliarus fizinis aktyvumas. Kiekvieną savaitę bent 150 minučių užsiimkite vidutinio sunkumo aerobine mankšta, kuri gali padėti sumažinti kraujospūdį ir pagerinti bendrą širdies sveikatą.

Labai svarbu išlaikyti sveiką svorį; jei turite antsvorio, net ir nedidelis jo sumažinimas gali labai pakeisti situaciją.

Jei gyvenimo būdo pokyčių nepakanka, gydytojas gali paskirti vaistų, padedančių valdyti kraujospūdį. Jų yra įvairių rūšių, įskaitant diuretikus, AKF inhibitorius ir beta adrenoblokatorius.

Labai svarbu vaistus vartoti taip, kaip nurodyta, ir bendrauti su gydytoju apie bet kokį šalutinį poveikį ar rūpesčius. Atminkite, kad kraujospūdžiui kontroliuoti gali prireikti viso gyvenimo atsidavimo, budrumo ir reguliarių patikrinimų.

Prevencija

Aukšto kraujospūdžio prevencija gali prasidėti nuo protingo gyvenimo būdo pasirinkimo. Labai svarbu išlaikyti sveiką svorį; net ir nedidelis svorio sumažėjimas gali padėti sumažinti kraujospūdį.

Taip pat naudinga į savo kasdienybę įtraukti reguliarų fizinį aktyvumą ir siekti bent 150 minučių vidutinio sunkumo fizinio krūvio per savaitę.

Labai svarbu atkreipti dėmesį į savo mitybą. Vartokite daug vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir liesų baltymų. Ypač veiksminga gali būti DASH dieta, kurioje gausu kalio, magnio ir skaidulų.

Be to, geresnių rezultatų gali duoti natrio suvartojimo apribojimas iki mažiau nei 2300 mg per dieną, o geriausia – iki 1500 mg.

Taip pat svarbu valdyti streso lygį. Gali padėti atsipalaidavimo technikos, tokios kaip joga, meditacija ar gilaus kvėpavimo pratimai.

Taip pat patartina riboti alkoholio vartojimą ir mesti rūkyti, nes abu šie veiksniai gali padidinti kraujospūdį.

Vaistažolių papildai nuo hipertenzijos

Hipertenzijai valdyti iš tiesų yra natūralių priemonių, padedančių įveikti šią ligą. Tam tikrų vaistažolių papildų vartojimas gali būti naudingas. Šie papildai kartu su mitybos pokyčiais gali atlikti svarbų vaidmenį mažinant kraujospūdį.

Kai kurios veiksmingos vaistažolių rūšys yra česnakai, hibiskai ir omega-3 riebalų rūgštys iš žuvų taukų.

Be vaistažolių, taip pat yra vaistinių preparatų ir papildų, kurie gali padėti išvengti hipertenzijos arba ją valdyti. Pavyzdžiui, magnio ir CoQ10 papildai yra perspektyvūs, nes padeda palaikyti sveiką kraujospūdį.

Prieš pradedant vartoti bet kokius naujus maisto papildus, būtina pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu, kad būtų užtikrintas saugumas ir veiksmingumas.

Dietos, kurios gali padėti

Hipertenzijos gydymui gali padėti šios dietos: DASH dieta, Viduržemio jūros regiono dieta, augalinė dieta, dieta su mažu natrio kiekiu ir visaverčio maisto dieta.

DASH dieta skirta kraujospūdžiui mažinti, akcentuojant vaisius, daržoves, neskaldytus grūdus ir liesus baltymus, ribojant perdirbtų maisto produktų ir natrio vartojimą.

Viduržemio jūros regiono dieta skatina širdies sveikatą naudodama sveikus riebalus, tokius kaip alyvuogių aliejus ir riešutai, taip pat daug vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų, kurie gali padėti sumažinti kraujospūdį.

Augalinėje dietoje daugiausia dėmesio skiriama sveikiems, neperdirbtiems maisto produktams, kuriuose gausu skaidulų ir maistingųjų medžiagų, galinčių pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą ir sumažinti hipertenzijos riziką.

Mažai natrio turinti dieta yra tiesiogiai nukreipta į kraujospūdį, nes sumažina suvartojamos druskos kiekį, o tai gali padėti sumažinti skysčių susilaikymą ir sumažinti kraujospūdį.

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti

Pateikiame maisto produktų ir gėrimų, kurie gali padėti gydyti hipertenziją, sąrašą: česnakai, hibiskų arbata, omega-3 riebalų rūgštys (esančios žuvų taukuose) ir burokėlių sultys.

Česnakas žinomas dėl savo gebėjimo atpalaiduoti kraujagysles ir pagerinti kraujotaką, o tai gali padėti sumažinti kraujospūdį.

Tyrimais įrodyta, kad ibisų arbata gerokai sumažina sistolinį ir diastolinį kraujospūdį, todėl ji yra naudingas kasdienis gėrimas.

Omega-3 riebalų rūgštys, esančios žuvų taukų papilduose, gali sumažinti uždegimą ir prisidėti prie mažesnio kraujospūdžio.

Galiausiai burokėlių sultys populiarėja dėl didelio nitratų kiekio, kurie gali padėti praplėsti kraujagysles ir skatinti mažesnį kraujospūdį.

Prieš išbandydami bet kokius vaistažolių papildus visada pasitarkite su savo sveikatos priežiūros paslaugų teikėju, kad įsitikintumėte, jog jie tinka jūsų individualiai situacijai ir nesąveikauja su jokiais turimais vaistais.

Dažnai užduodami klausimai

Kaip diagnozuojamas aukštas kraujospūdis?

Norėdamas diagnozuoti aukštą kraujospūdį, gydytojas įprastinio patikrinimo metu gali išmatuoti kraujospūdį sfigmomanometru.

Jis gali matuoti du ar daugiau kartų, kad patvirtintų, ar jūsų kraujospūdis nuolat padidėjęs.

Jei rodmenys yra aukšti, jie gali rekomenduoti atlikti papildomus tyrimus, kad įvertintų jūsų širdies sveikatą ir paneigtų kitas ligas.

Geriamasis vanduo gali padėti veiksmingai valdyti savo sveikatą, nes išliksite hidratuoti.

Ar aukštas kraujospūdis gali turėti įtakos psichikos sveikatai?

Taip, aukštas kraujospūdis gali turėti įtakos jūsų psichikos sveikatai.

Kai kraujospūdis padidėjęs, gali padidėti stresas ir nerimas, o tai turi įtakos jūsų nuotaikai ir kognityvinėms funkcijoms. Jums gali būti sunku susikaupti arba galite jaustis prislėgti.

Be to, lėtinės ligos gali sukelti depresiją, nes nuolatinis nerimas dėl sveikatos gali pakenkti jūsų emocinei savijautai.

Norint užtikrinti bendrą sveikatą, svarbu atkreipti dėmesį ir į fizinius, ir į psichinius aspektus.

Koks yra ilgalaikis negydomos hipertenzijos poveikis?

Ilgai negydoma hipertenzija gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Jūsų širdis gali susilpnėti, o tai gali sukelti širdies ligą ar nepakankamumą. Gali būti pažeistos kraujagyslės ir padidėti insulto rizika.

Taip pat gali būti pažeisti inkstai, todėl organizmui bus sunkiau filtruoti atliekas. Be to, gali sutrikti regėjimas, dėl to galite prarasti regėjimą.

Kad išvengtumėte šių ilgalaikių padarinių, būtina stebėti ir prižiūrėti savo sveikatą.

Ar hipertenzija yra paveldima, ar genetinė?

Taip, hipertenzija gali būti paveldima.

Jei jūsų tėvai ar artimi giminaičiai serga aukštu kraujospūdžiu, jums gali būti didesnė rizika juo susirgti.

Genetika gali turėti įtakos tam, kaip jūsų organizmas reguliuoja kraujospūdį, ir tam tikri bruožai gali būti perduodami iš kartos į kartą.

Nors savo genetinės sudėties pakeisti negalite, žinodami savo šeimos sveikatos istoriją galite imtis aktyvių veiksmų rizikai valdyti.

Kaip stresas veikia kraujospūdį?

Stresas gali gerokai padidinti kraujospūdį.

Kai patiriate stresą, organizme išsiskiria tokie hormonai kaip adrenalinas ir kortizolis, kurie gali pagreitinti širdies ritmą ir susiaurinti kraujagysles. Dėl šios reakcijos gali laikinai pakilti kraujospūdis.

Jei dažnai patiriate stresą, šie šuoliai gali tapti chroniški ir padidinti ilgalaikių sveikatos problemų riziką.

Streso valdymas pasitelkiant atsipalaidavimo technikas, fizinius pratimus ar dėmesingą įsisąmoninimą gali padėti kontroliuoti kraujospūdį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *