Skip to content

Hantingtono liga: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 7 min read

Hantingtono liga yra paveldima neurodegeneracinė liga, kuriai būdingas progresuojantis smegenų nervinių ląstelių irimas, sukeliantis įvairius fizinius, kognityvinius ir emocinius simptomus.

Šią ligą sukelia HTT geno mutacija, ji paprastai pasireiškia įpusėjus suaugusiųjų amžiui ir smarkiai paveikia sergančiųjų ir jų šeimų gyvenimus.

Toliau šiame pranešime išsamiai aprašomi nerimą keliantys simptomai, pagrindinės genetinės priežastys, galimi gydymo būdai, orientuoti į simptomų valdymą, ir galimos prevencijos strategijos, pavyzdžiui, gyvenimo būdo pasirinkimas ir genetinis konsultavimas.

Straipsnis trumpai

  • Hantingtono ligą sukelia HTT geno genetinė mutacija, dėl kurios sutrinka hantingtono baltymo gamyba.
  • Simptomai: chorea, raumenų rigidiškumas, kognityviniai sunkumai ir emocinis nestabilumas, paprastai pasireiškiantys tarp 30 ir 50 metų.
  • Šiuo metu vaistų nėra; gydymui daugiausia dėmesio skiriama simptomų valdymui vaistais ir terapijai, pavyzdžiui, fizinei, ergoterapijai ir logopedijai.
  • Asmenims, kurių šeimoje yra sergančiųjų Hantingtono liga, rekomenduojamos genetinės konsultacijos, nes yra 50 % tikimybė paveldėti mutavusį geną.
  • Sveikas gyvenimo būdas, įskaitant subalansuotą mitybą ir streso valdymą, gali padėti palaikyti bendrą gerą savijautą, tačiau neapsaugo nuo ligos pasireiškimo.

Simptomai

Hantingtono liga gali sukelti įvairių simptomų, kurie daro didelę įtaką kasdieniam gyvenimui. Gali pasireikšti nevalingi trūkčiojantys ar trūkčiojantys judesiai, vadinamieji chorea, dėl kurių gali būti sunkiau atlikti tokias užduotis kaip marškinių užsegimas ar vaikščiojimas.

Taip pat gali atsirasti raumenų rigidiškumo ir koordinacijos sutrikimų, dėl kurių galite nukristi ar susižeisti.

Kognityviniai simptomai gali pasireikšti sunkumais susikaupti, prisiminti ar priimti sprendimus, o tai gali turėti įtakos jūsų darbui ir socialiniams santykiams.

Emociniai simptomai, tokie kaip nuotaikų svyravimai, dirglumas ir depresija, gali dar labiau apsunkinti jūsų išgyvenimus, sukelti didesnį stresą ir nerimą.

Ligai progresuojant, galite susidurti su sunkesniais sunkumais, įskaitant rijimo ir kalbėjimo sutrikimus.

Labai svarbu anksti atpažinti šiuos simptomus, nes jie gali smarkiai paveikti jūsų gyvenimo kokybę. Ieškodami paramos iš gydytojų, šeimos ir draugų, galite gauti priemonių, padėsiančių veiksmingai valdyti šiuos simptomus.

Priežastys

Hantingtono ligą pirmiausia sukelia 4 chromosomos HTT geno genetinė mutacija, dėl kurios susidaro nenormalus baltymas, vadinamas hantingtonu. Šis baltymas gali pažeisti smegenų neuronus, ypač paveikti judesius, pažinimą ir elgesį.

Jei jūsų vienas iš tėvų serga Hantingtono liga, tikimybė, kad paveldėsite mutavusį geną, yra 50 %. Liga gali pasireikšti tik suaugus, paprastai tarp 30 ir 50 metų, tačiau ligos pradžios amžius gali skirtis.

Svarbu tai, kad simptomai gali nepasireikšti, net jei esate šio geno nešiotojas (šis reiškinys vadinamas sumažėjusiu skvarbumu).

Aplinkos veiksniai ir gyvenimo būdo pasirinkimai buvo ištirti, tačiau jie gali ir nesukelti ligos. Pagrindinis dėmesys ir toliau skiriamas genetinei mutacijai.

Šių priežasčių žinojimas gali padėti suprasti riziką, ypač jei Hantingtono liga paplitusi jūsų šeimoje.

Gydymas

Hantingtono ligos simptomai gali būti gydomi keliais būdais, nors šiuo metu gydymo nėra. Gydymo plane gali būti derinami vaistai, terapija ir paramos paslaugos, pritaikytos jūsų poreikiams.

Vaistai gali palengvinti kai kuriuos simptomus. Pavyzdžiui, antidepresantai gali palengvinti nuotaikų svyravimus ir depresiją, o antipsichotiniai vaistai gali padėti sumažinti sujaudinimą ir suvaldyti choreją. Gydytojas kartu su jumis ieškos tinkamų vaistų, kurie tiktų konkrečiai jūsų situacijai.

Gydymas yra labai svarbus gydant Hantingtono ligą. Fizinė terapija gali pagerinti judėjimą ir koordinaciją, o ergoterapija gali padėti palaikyti kasdienio gyvenimo įgūdžius. Logopedija gali padėti įveikti bendravimo ir rijimo sunkumus.

Paramos grupės ir konsultacijos gali suteikti emocinę paramą jums ir jūsų šeimai. Bendravimas su kitais žmonėmis, susiduriančiais su panašiais iššūkiais, gali labai padėti įveikti ligą.

Reguliarūs patikrinimai pas gydytoją užtikrins, kad pasikeitus ligos simptomams gydymo planas būtų pritaikomas. Aktyviai dalyvaudami gydyme, galite pagerinti savo gyvenimo kokybę ir kuo ilgiau išlaikyti nepriklausomybę.

Prevencija

Nors Hantingtono ligos išvengti neįmanoma, sveikas gyvenimo būdas gali padėti sumažinti riziką. Daugiausia dėmesio skirkite subalansuotai mitybai, reguliariems fiziniams pratimams ir pakankamam miegui, kad palaikytumėte bendrą savijautą ir pagerintumėte neurologinę sveikatą.

Jei jūsų šeimoje yra Hantingtono ligos atvejų, apsvarstykite galimybę pasinaudoti genetinėmis konsultacijomis, kad suprastumėte riziką ir priimtumėte pagrįstus sprendimus dėl šeimos planavimo ir sveikatos priežiūros. Būdami informuoti apie naujausius mokslinius tyrimus ir gydymo galimybes galėsite imtis veiksmų, jei atsiras simptomų.

Svarbu dalyvauti protinėje ir socialinėje veikloje. Socialinių ryšių palaikymas ir smegenų lavinimas sprendžiant galvosūkius, skaitant ar mokantis naujų įgūdžių gali padėti palaikyti kognityvines funkcijas.

Be to, streso valdymas pasitelkiant sąmoningumą, jogą ar meditaciją gali labai pagerinti jūsų gyvenimo kokybę.

Emocinės stiprybės gali suteikti draugų, šeimos ar paramos grupių paramos tinklo sukūrimas. Imdamiesi šių veiksmų, galite geriau pasiruošti sau ir savo artimiesiems galimiems iššūkiams.

Žolelių papildai simptomų malšinimui

Tiriant Hantingtono ligą nėra konkrečių natūralių priemonių, kurios būtų visuotinai pripažintos kaip palengvinančios simptomus.

Tačiau tam tikrų vaistažolių papildų įtraukimas į savo mitybą gali šiek tiek palengvinti simptomus. Nors tyrimų skaičius ribotas, kai kurie asmenys pranešė, kad papildai, tokie kaip omega-3 riebalų rūgštys, kofermentas Q10 ir kurkuminas, yra naudingi.

Be to, maisto produktai ir gėrimai, kuriuose gausu antioksidantų ir priešuždegiminių savybių, pavyzdžiui, uogos, žalioji arbata ir lapiniai žalumynai, gali pagerinti bendrą savijautą.

Galima rinktis vaistus, pavyzdžiui, tetrabenaziną, kuris paprastai skiriamas judesių sutrikimams, susijusiems su Hantingtono liga, gydyti.

Kiti maisto papildai, pavyzdžiui, vitaminas E ir kreatinas, taip pat buvo tiriami dėl galimo neuroprotekcinio poveikio.

Nors šios alternatyvos gali padėti palengvinti kai kuriuos simptomus ar palaikyti sveikatą, prieš pradedant bet kokį naują gydymo režimą būtina pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Dietos, kurios gali padėti

Dietos, kurios gali padėti gydymo procesui arba nesukelti tolesnės žalos sergant Hantingtono liga, yra Viduržemio jūros regiono dieta, ketogeninė dieta, priešuždegiminė dieta ir augalinė dieta.

Viduržemio jūros regiono dieta, kurioje gausu sveikų riebalų, neskaldytų grūdų ir antioksidantų, gali skatinti smegenų sveikatą ir mažinti uždegimą.

Ketogeninė dieta, kurioje mažai angliavandenių ir daug riebalų, gali būti naudinga neuroprotekciniu požiūriu.

Priešuždegimine dieta siekiama sumažinti uždegimą, kuris gali palengvinti simptomus.

Augalinėje dietoje pabrėžiamas maistingųjų medžiagų turintis maistas, kuris palaiko bendrą sveikatą ir gali sumažinti ligos progresavimą.

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti Hantingtono ligos gydymo procesui arba nesukelti tolesnės žalos, yra šie: omega-3 riebalų rūgštys, esančios žuvyje, ciberžolė su kurkuminu, ginkmedis, žalioji arbata, ašvaganda ir rodiola.

Omega-3 riebalų rūgštys pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti palaikyti smegenų sveikatą ir potencialiai sumažinti neurodegeneraciją.

Ciberžolės aktyvusis junginys kurkuminas pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti apsisaugoti nuo ląstelių pažeidimų.

Dviskiautis ginkmedis gali pagerinti pažinimo funkcijas ir sumažinti nerimą, taip prisidėdamas prie geresnės psichinės sveikatos.

Žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų, kurie, kaip manoma, stiprina smegenų veiklą.

Adaptogenai, tokie kaip ašvaganda ir rodiolė, padeda organizmui valdyti stresą, o tai yra labai svarbus veiksnys, padedantis įveikti lėtines ligas, pavyzdžiui, Hantingtono ligą.

Dažnai užduodami klausimai

Ar Hantingtono liga yra paveldima?

Taip, Hantingtono liga yra paveldima.

Jei vienas iš jūsų tėvų turi ligą sukeliančių genų mutaciją, tikimybė, kad paveldėsite šią ligą, gali būti 50 %.

Šis autosominis dominantinis paveldėjimas reiškia, kad jei paveldėsite mutavusį geną, liga gali išsivystyti tam tikru gyvenimo laikotarpiu.

Jei nerimaujate dėl savo šeimos istorijos ir pasekmių savo sveikatai, svarbu pagalvoti apie genetines konsultacijas, todėl galite pasikonsultuoti su gydytoju.

Ar Hantingtono ligą galima diagnozuoti anksti?

Taip, Hantingtono ligą galima anksti diagnozuoti atlikus genetinius tyrimus.

Jei turite šeimos narių, galite apsvarstyti galimybę atlikti tyrimus, kad sužinotumėte, ar nešiojate su šia liga susijusią geno mutaciją.

Ankstyva diagnozė gali padėti jums planuoti ateitį, suprasti galimus simptomus ir ištirti turimus išteklius.

Labai svarbu aptarti savo galimybes su gydytoju, kad garantuotumėte, jog gausite tinkamą paramą ir informaciją.

Kokia yra Hantingtono liga sergančių pacientų gyvenimo trukmė?

Hantingtono liga sergančiųjų gyvenimo trukmė gali labai skirtis, tačiau paprastai ji svyruoja nuo 10 iki 30 metų nuo simptomų atsiradimo.

Tam įtakos gali turėti daugelis veiksnių, įskaitant ligos pradžios amžių ir bendrą sveikatos būklę.

Kadangi tai progresuojanti būklė, laikui bėgant gali atsirasti pokyčių.

Informavimas apie savo sveikatą ir paramos ieškojimas gali padėti įveikti iššūkius ir galbūt pagerinti gyvenimo kokybę šioje kelionėje.

Ar yra paramos grupių Hantingtono ligos šeimoms?

Taip, Hantingtono liga sergančioms šeimoms gali būti skirtos paramos grupės.

Galite rasti vietinių ir internetinių grupių, kurios teikia emocinę paramą, dalijasi patirtimi ir siūlo išteklius. Bendravimas su kitais panašioje situacijoje esančiais žmonėmis gali padėti susidoroti su iššūkiais ir įgyti vertingų įžvalgų.

Tokios organizacijos kaip Amerikos Hantingtono ligos draugija gali organizuoti renginius ir forumus, todėl jums bus lengviau rasti bendruomenę, kuri supranta jūsų kelionę ir poreikius.

Kaip Hantingtono liga veikia kasdienį gyvenimą?

Hantingtono liga gali smarkiai paveikti jūsų kasdienį gyvenimą.

Galite susidurti su sunkumais atlikdami užduotis, kurios anksčiau atrodė paprastos, pavyzdžiui, gamindami maistą ar vairuodami automobilį. Emociniai svyravimai gali paveikti jūsų santykius, todėl kartais bus sunku bendrauti.

Jums gali būti sunku išlaikyti rutiną, o bendravimas su žmonėmis gali tapti nepakeliamas. Ieškodami draugų, šeimos ar grupių paramos, galite lengviau įveikti šiuos pokyčius ir pagerinti bendrą savijautą prisitaikymo metu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *