Skip to content

Nevaisingumas: simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Nevaisingumas apibrėžiamas kaip nesugebėjimas pastoti po vienerių metų bandymų jaunesnėms nei 35 metų poroms arba po šešių mėnesių vyresnėms nei 35 metų poroms.

Nevaisingumas gali pasireikšti įvairiais simptomais, tokiais kaip nereguliarus menstruacijų ciklas ar lytinio potraukio pokyčiai, kurie gali rodyti pagrindines sveikatos problemas, į kurias reikia atkreipti dėmesį.

Nevaisingumo priežastys yra įvairios – nuo hormonų disbalanso iki su amžiumi susijusio silpnėjimo.

Gydymo galimybės yra įvairios ir gali apimti medicinines intervencijas, o prevencinės priemonės taip pat gali pagerinti bendrą reprodukcinę sveikatą.

Konkretūs žingsniai, kaip pagerinti savo galimybes pastoti, ir holistiniai metodai, kuriuos verta apsvarstyti, nagrinėjami šiame pranešime.

Straipsnis trumpai

  • Nevaisingumo simptomai gali būti įvairūs: moterims gali pasireikšti nereguliarūs ciklai, o vyrams gali sumažėti lytinis potraukis arba atsirasti erekcijos sunkumų.
  • Hormonų pusiausvyros sutrikimai, su amžiumi susiję veiksniai ir pasirinktas gyvenimo būdas yra dažnos abiejų lyčių nevaisingumo priežastys.
  • Specialiai pritaikytas gydymas apima hormonų reguliacijai skirtus vaistus, chirurgines intervencijas ir pagalbinio apvaisinimo technologijas, pavyzdžiui, IVF.
  • Prevencijos strategijose daugiausia dėmesio skiriama sveikam svoriui palaikyti, vengti tabako ir alkoholio bei valdyti stresą.
  • Vaistažolių papildai ir maistinių medžiagų turtinga mityba, pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono dieta, gali palaikyti reprodukcinę sveikatą ir pagerinti vaisingumo rezultatus.

Simptomai

Ieškant pagalbos labai svarbu atpažinti nevaisingumo simptomus. Moterims nereguliarūs menstruacijų ciklai arba jų nebuvimas gali signalizuoti apie pagrindines problemas. Taip pat gali atsirasti reikšmingų mėnesinių pokyčių, pavyzdžiui, neįprastai gausus kraujavimas ar skausmingi spazmai.

Jei esate vyresnė nei 35 metų ir po šešių mėnesių bandymų nesusilaukėte kūdikio, patartina pasikonsultuoti su gydytoju.

Vyrams simptomai gali būti ne tokie akivaizdūs, bet vis tiek reikšmingi. Sumažėjęs lytinis potraukis, sunkumai išlaikyti erekciją ar plaukų augimo pokyčiai gali rodyti hormonų disbalansą ar kitas sveikatos problemas, kurios turi įtakos vaisingumui.

Be to, tiek vyrai, tiek moterys gali patirti nepaaiškinamą svorio padidėjimą arba sumažėjimą, kuris gali turėti įtakos reprodukcinei sveikatai.

Taip pat gali atsirasti emocinių simptomų, įskaitant nusivylimą, nerimą ar depresiją. Šiuos emocinius pokyčius atpažinti taip pat svarbu, kaip ir fizinius simptomus.

Jei pastebėjote bet kurį iš šių požymių, nedvejodami kreipkitės į specialistą, kad jums patartų ir padėtų.

Priežastys

Nevaisingumą gali lemti įvairios priežastys, turinčios įtakos tiek vyrams, tiek moterims. Štai keletas dažniausiai pasitaikančių veiksnių, galinčių lemti nevaisingumą:

  1. Nereguliari ovuliacija moterims gali trukdyti pastoti, o žemas testosterono lygis vyrams gali turėti įtakos spermos gamybai.
  2. Struktūrinės problemos: užsikimšę kiaušintakiai moterims arba varikocelė (išsiplėtusios venos) vyrams gali trukdyti reprodukciniam procesui.
  3. Amžius: Su amžiumi vaisingumas gali natūraliai mažėti. Po 35 metų moterims gali labai sumažėti kiaušinėlių kokybė ir kiekis, o vyrams su amžiumi gali pablogėti spermos kokybė.
  4. Gyvenimo būdo veiksniai: Bloga mityba, nutukimas, rūkymas, besaikis alkoholio vartojimas ir fizinio aktyvumo stoka gali turėti neigiamos įtakos abiejų lyčių vaisingumui.

Šių priežasčių atpažinimas yra pirmas žingsnis ieškant tinkamo požiūrio į savo vaisingumo kelionę.

Jei įtariate kurią nors iš šių problemų, pasikonsultavę su gydytoju, galite ištirti savo galimybes.

Gydymas

Efektyviam nevaisingumo gydymui gali būti taikomas individualus metodas, pagrįstas diagnostikos metu nustatytomis pagrindinėmis priežastimis.

Jei hormonų pusiausvyros sutrikimai turi įtakos vaisingumui, gali būti skiriami hormonus reguliuojantys ir ovuliaciją gerinantys vaistai.

Esant struktūrinėms problemoms, gali prireikti chirurginės intervencijos, kad būtų pašalintos tokios problemos kaip užsikimšę kiaušintakiai ar gimdos anomalijos.

Vyrų nevaisingumo atvejais gydymas gali apimti vaistus, gyvenimo būdo pokyčius arba procedūras spermos kokybei pagerinti.

Taip pat gali būti veiksmingos pagalbinio apvaisinimo technologijos, pavyzdžiui, apvaisinimas in vitro (IVF). IVF metu kiaušialąstės paimamos iš kiaušidžių, apvaisinamos laboratorijoje ir implantuojamos į gimdą. Šis metodas gali būti ypač naudingas, kai kiti gydymo būdai nepadeda.

Be to, konsultacijos arba paramos grupės gali padėti susidoroti su emociniais nevaisingumo aspektais.

Labai svarbu palaikyti atvirą bendravimą su gydytoju viso šio proceso metu. Jie gali padėti jums priimti pagrįstus sprendimus, atitinkančius jūsų asmeninius tikslus ir aplinkybes, ir taip padidinti jūsų galimybes sėkmingai pastoti.

Prevencija

Imdamiesi aktyvių veiksmų galite gerokai sumažinti nevaisingumo riziką. Pateikiame keturias pagrindines strategijas, kurias reikėtų apsvarstyti:

1. Išlaikykite sveiką svorį: Išlaikyti sveiką svorį gali būti labai svarbu, nes tiek per mažas, tiek antsvoris gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą.

Stenkitės laikytis subalansuotos mitybos ir reguliariai mankštintis.

2. Venkite tabako ir alkoholio: Mesti rūkyti ir apriboti alkoholio vartojimą gali pagerinti vaisingumo galimybes tiek vyrams, tiek moterims.

3. Streso valdymas: Lėtinis stresas gali turėti įtakos hormonų lygiui ir menstruacijų ciklui.

Stresą mažinanti veikla, pavyzdžiui, joga, meditacija ar reguliarūs fiziniai pratimai, gali būti naudinga.

4. Planuokite reguliarius patikrinimus: Reguliarūs apsilankymai pas gydytoją gali padėti nustatyti pagrindines sveikatos problemas, kurios gali turėti įtakos vaisingumui.

Šių apsilankymų metu aptarkite visus rūpimus klausimus su gydytoju.

Vaistažolių papildai vaisingumui

Jei ieškote būdų, kaip padidinti savo vaisingumą, apsvarstykite, kaip tam tikros dietos ir maisto produktai gali turėti įtakos. Nors nėra jokių konkrečių natūralių priemonių, kurios garantuotai padėtų išgydyti nevaisingumą, žinoma, kad kai kurie vaistažolių papildai palaiko reprodukcinę sveikatą.

Pavyzdžiui, dažnai rekomenduojami tokie papildai kaip maca šaknis, skaistmedžio uogos (Vitex) ir raudonasis dobilas, nes jie gali būti naudingi skatinant hormonų pusiausvyrą ir reprodukcinę funkciją.

Be vaistažolių papildų, galbūt norėsite ištirti vaistinius preparatus, kurie gali padėti pagerinti vaisingumą. Pavyzdžiui, folio rūgštis, B grupės vitaminas, paprastai rekomenduojamas moterims, bandančioms pastoti, nes padeda išvengti nervinio vamzdelio defektų ir palaiko bendrą reprodukcinę sveikatą.

Taip pat galima rinktis kofermentą Q10 (CoQ10), kuris, kaip manoma, gerina kiaušinėlių kokybę, ir omega-3 riebalų rūgštis, kurios skatina sveiką hormonų gamybą.

Prieš pradedant vartoti bet kokį naują papildą ar vaistinį preparatą, būtina pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju, kad įsitikintumėte, jog jis atitinka jūsų individualius sveikatos poreikius ir vaisingumo tikslus.

Dietos, kurios gali padėti

  1. Viduržemio jūros regiono dieta: šioje dietoje pabrėžiamas sveikas maistas, sveiki riebalai ir liesi baltymai, kurie gali pagerinti bendrą sveikatą ir palaikyti reprodukcinę funkciją.
  2. Augalinė dieta: Mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir ankštinių augalų, gali suteikti būtinų maistinių medžiagų ir antioksidantų, kurie gali pagerinti vaisingumą.
  3. DASH dieta: Pagal DASH (angl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) dietą daugiausia dėmesio skiriama natrio kiekio mažinimui ir kalio turtingų maisto produktų, kurie gali padėti reguliuoti kraujospūdį ir skatinti hormonų pusiausvyrą, vartojimui.
  4. Priešuždegiminė dieta: uždegimą mažinančių maisto produktų, tokių kaip riebi žuvis, riešutai ir lapiniai žalumynai, vartojimas gali palaikyti reprodukcinę sveikatą ir pagerinti hormonų reguliavimą.

Šios dietos gali padėti subalansuojant gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų kiekį, mažinant uždegimą ir skatinant sveiką svorį, o visa tai labai svarbu optimaliai reprodukcinei sveikatai ir vaisingumui.

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti reprodukcinei sveikatai: maca šaknis, raudonasis dobilas, skaistmedžio uogos (Vitex), ašvaganda, dilgėlių arbata ir aviečių lapų arbata.

Maca šaknis gali padėti subalansuoti hormonus ir sustiprinti lytinį potraukį, todėl ji naudinga bendram vaisingumui.

Raudonasis dobilas skatina sveiką reprodukcinę funkciją, todėl teigiamai veikia vaisingumo lygį.

Kastinio medžio uogos žinomos kaip reguliuojančios menstruacijų ciklą ir gerinančios ovuliaciją, kuri yra labai svarbi pastojimui.

Ašvaganda pripažįstama dėl savo gebėjimo didinti vyrų vaisingumą gerinant spermos kokybę ir judrumą.

Be to, žolelių arbatos, pavyzdžiui, dilgėlių ir aviečių lapų, suteikia esminių maistinių medžiagų, kurios palaiko reprodukcinę sveikatą ir bendrą gerovę.

Visada pasitarkite su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju prieš pradėdami vartoti naujus papildus ar vaistažoles, ypač jei vartojate vaistus ar turite sveikatos sutrikimų.

Dažnai užduodami klausimai

Kaip amžius veikia vyrų ir moterų vaisingumą?

Amžius turi didelę įtaką vyrų ir moterų vaisingumui. Su amžiumi jų reprodukcinė sveikata gali pablogėti.

Moterims gali sumažėti kiaušialąsčių kiekis ir kokybė, todėl pastoti gali būti sunkiau. Vyrai taip pat gali pastebėti spermos kokybės ir gamybos pokyčius.

Nors kai kurie iš jų gali pastoti vėliau, su amžiumi šansai gali mažėti, todėl planuojant šeimą būtina žinoti šiuos veiksnius.

Ar yra gyvenimo būdo pokyčių, kurie pagerina vaisingumo rodiklius?

Taip, tam tikri gyvenimo būdo pokyčiai gali pagerinti vaisingumo rodiklius.

Pradėkite nuo subalansuotos mitybos, kurioje gausu vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų. Reguliari mankšta gali padėti kontroliuoti svorį ir sumažinti stresą, o abu šie veiksniai yra naudingi.

Venkite rūkyti ir riboti alkoholio vartojimą, nes tai gali neigiamai paveikti reprodukcinę sveikatą.

Be to, streso valdymas pasitelkiant dėmesingą įsisąmoninimą arba jogą gali sudaryti palankesnes sąlygas pastojimui.

Taip pat teikite pirmenybę miegui ir geriamam vandeniui!

Koks yra emocinis nevaisingumo poveikis?

Nevaisingumas gali turėti didelį emocinį poveikį. Galite jausti emocijų kalnelius – nuo liūdesio ir nusivylimo iki pykčio ir kaltės.

Tai gali apsunkinti santykius su partneriais ir šeima, sukelti izoliaciją. Be to, galite jausti nerimą dėl ateities, jaustis prislėgti visuomenės spaudimo ir lūkesčių.

Draugų palaikymas arba konsultacija su gydytoju gali padėti susidoroti su šiais jausmais, sustiprinti atsparumą ir viltį šioje sudėtingoje kelionėje.

Ar nevaisingumas gali būti ankstesnių sveikatos sutrikimų pasekmė?

Taip, nevaisingumas neabejotinai gali atsirasti dėl ankstesnių sveikatos sutrikimų.

Jei jums buvo atliktos operacijos, hormonų pusiausvyros sutrikimai ar lėtinės ligos, tai gali turėti įtakos jūsų reprodukcinei sveikatai. Tokios būklės kaip endometriozė ar policistinių kiaušidžių sindromas (PCOS) taip pat gali turėti įtakos.

Svarbu aptarti savo ligos istoriją su gydytoju, nes jis gali padėti nustatyti bet kokias pagrindines problemas, kurios gali turėti įtakos jūsų vaisingumui, ir pasiūlyti tinkamus veiksmus joms spręsti.

Kiek laiko poros turėtų bandyti pastoti prieš kreipdamosi pagalbos?

Poros gali apsvarstyti galimybę kreiptis pagalbos po metų nesėkmingų bandymų pastoti, jei jiems iki 35 metų, ir po šešių mėnesių, jei jiems daugiau nei 35 metai.

Kiekvieno žmogaus situacija yra unikali, todėl svarbu įsiklausyti į savo nuojautą. Jei kyla abejonių arba pasireiškia nereguliarus ciklas, galbūt vertėtų greičiau kreiptis į gydytoją.

Jis gali padėti jums vadovauti šiam procesui ir išspręsti visas galimas problemas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *