Skip to content

Uždegiminė žarnyno liga (UŽL): Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Uždegiminė žarnyno liga (UŽL) – tai lėtinį virškinamojo trakto uždegimą sukeliančių susirgimų grupė, visų pirma Krono liga ir opinis kolitas.

Tokie simptomai, kaip pilvo skausmas ir nuolatinis viduriavimas, dažniausiai siejami su IBD.

Tikslios IBD priežastys tebėra tiriamos, tačiau panašu, kad tam įtakos turi genetinių ir aplinkos veiksnių derinys.

Gydymo galimybės ir prevencinės priemonės gali gerokai pagerinti gyvenimo kokybę, taip pat alternatyvūs metodai, kurie gali suteikti papildomą palengvėjimą.

Šių strategijų poveikis IBD valdymui nagrinėjamas šiame pranešime.

Straipsnis trumpai

  • IBD simptomai: pilvo skausmas, nuolatinis viduriavimas, nuovargis, svorio kritimas ir karščiavimas, rodantys virškinamojo trakto uždegimą.
  • IBD priežastys nėra iki galo išaiškintos, jos susijusios su genetiniais, aplinkos ir imuniniais veiksniais, sukeliančiais lėtinį uždegimą.
  • Gydymo būdai apima vaistus, mitybos pokyčius ir chirurginį gydymą, atsižvelgiant į ligos sunkumą.
  • Prevencinės priemonės: subalansuota mityba, hidratacija, reguliarūs fiziniai pratimai ir veiksmingas streso valdymas.
  • Žolelių papildai ir specialios dietos, pavyzdžiui, mažai FODMAP ir Viduržemio jūros regiono dieta, gali palengvinti simptomus ir palaikyti žarnyno sveikatą.

Simptomai

Sergant uždegimine žarnyno liga (UŽL), pagrindiniai simptomai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį, yra pilvo skausmas, kuris gali svyruoti nuo lengvo diskomforto iki stipraus mėšlungio.

Gali pasireikšti nuolatinis viduriavimas, dažnai kartu su krauju ar gleivėmis, rodantis, kad dažnai ir skubiai reikia eiti į tualetą.

Kitas svarbus simptomas – nuovargis. Dėl virškinamojo trakto uždegimo gali sutrikti mityba ir atsirasti didelis nuovargis ir silpnumas.

Nepaaiškinamas svorio kritimas taip pat gali įvykti dėl netinkamo maistinių medžiagų įsisavinimo.

Taip pat galite karščiuoti ar naktį prakaituoti, o tai gali reikšti, kad jūsų organizmas kovoja su uždegimu.

Apetito pokyčiai gali dar labiau prisidėti prie svorio mažėjimo.

Be to, sergantiesiems IBD gali atsirasti sąnarių skausmų ar odos problemų.

Labai svarbu anksti atpažinti šiuos simptomus, nes jie gali turėti didelės įtakos jūsų gyvenimo kokybei.

Būtinai kreipkitės į gydytoją dėl tinkamos diagnozės ir gydymo.

Priežastys

Tikslios uždegiminės žarnyno ligos (IBD) priežastys vis dar neaiškios, tačiau svarbų vaidmenį gali atlikti genetinių, aplinkos ir imuninių veiksnių derinys. Rizika susirgti IBD gali padidėti, jei šeimoje yra sergančiųjų šia liga. Dėl tam tikrų su liga susijusių genų jūsų imuninė sistema gali labiau reaguoti į žarnyne esančias bakterijas ir sukelti uždegimą.

Prie to gali prisidėti ir aplinkos veiksniai. Mityba, stresas, tam tikrų vaistų ar infekcijų poveikis gali sukelti IBD paūmėjimą. Galbūt pastebėsite, kad tam tikri maisto produktai pablogina jūsų simptomus arba kad dėl streso tampa sunkiau valdyti savo būklę.

Be to, jūsų imuninės sistemos reakcija į žarnyno bakterijas yra labai svarbi. Sergant IBD, jūsų imuninė sistema gali klaidingai atakuoti jūsų pačių žarnyno ląsteles ir sukelti lėtinį uždegimą dėl nesusikalbėjimo, kuris gali būti nulemtas genetinio polinkio ir aplinkos veiksnių derinio.

Galiausiai, nors mokslininkai ir toliau tiria IBD priežastis, šių veiksnių supratimas gali padėti jums nustatyti galimus trigerius ir veiksmingiau valdyti savo būklę.

Būkite informuoti apie savo sveikatą ir bendradarbiaukite su gydytoju, kad išspręstumėte visas konkrečias problemas.

Gydymas

Gydant uždegiminę žarnyno ligą (IBD) gali būti vartojami vaistai, keičiama mityba, o kartais, priklausomai nuo būklės sunkumo, atliekama operacija.

Vaistai gali būti priešuždegiminiai vaistai, imuninę sistemą slopinantys vaistai ir antibiotikai. Gydytojas padės nustatyti, kokie vaistai jums geriausiai tinka, ir prireikus gali koreguoti dozes, kad sumažintų šalutinį poveikį.

Mitybos pokyčiai gali būti labai svarbūs gydant IBD. Tam tikri maisto produktai gali sukelti simptomus, todėl maisto dienoraščio pildymas gali padėti nustatyti šiuos kaltininkus. Gali būti naudinga subalansuota mityba, kurioje gausu maistinių medžiagų ir mažai perdirbtų maisto produktų.

Sunkesniais atvejais gali prireikti chirurginio gydymo, pavyzdžiui, rezekcijos arba ostomijos, kad būtų pašalintos pažeistos žarnos dalys. Gydytojas jus supažindins su šiais pasirinkimais ir užtikrins, kad suprastumėte jų naudą ir riziką.

Reguliarūs patikrinimai ir atviras bendravimas su gydytoju yra labai svarbūs norint veiksmingai gydyti IBD. Iniciatyvumas ir dalyvavimas gydyme gali turėti didelės įtakos jūsų bendrai savijautai.

Prevencija

Nors ne visada galite išvengti uždegiminės žarnyno ligos (IBD), tam tikri gyvenimo būdo pasirinkimai gali padėti sumažinti riziką arba sušvelninti simptomus.

Subalansuota mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir liesų baltymų, gali palaikyti žarnyno sveikatą. Taip pat gali būti naudinga vengti perdirbtų maisto produktų, daug cukraus ir riebalų.

Svarbu gerti vandenį, todėl įsitikinkite, kad kasdien jo suvartojate pakankamai.

Reguliari mankšta gali pagerinti bendrą savijautą ir padėti suvaldyti stresą, kuris, kaip žinoma, sustiprina IBD simptomus. Daugumą savaitės dienų stenkitės bent 30 minučių užsiimti vidutinio sunkumo fizine veikla.

Kitas svarbus veiksnys yra veiksmingas streso valdymas. Tokie metodai kaip sąmoningumas, joga ir meditacija gali padėti nusiraminti ir sumažinti paūmėjimus.

Be to, apsvarstykite galimybę mesti rūkyti, jei esate rūkalius, nes tai gali būti susiję su sergančiųjų IBD simptomų pablogėjimu.

Vaistažolių papildai, padedantys palengvinti

Sergant uždegimine žarnyno liga (IBD) yra keletas natūralių priemonių, kurios gali padėti. Kai kurie vaistažolių papildai, žinomi dėl savo galimos naudos, yra šie: slidusis uosis, kuris gali padėti nuraminti virškinamąjį traktą, ir ciberžolė, pripažinta dėl savo priešuždegiminių savybių.

Be to, probiotikai, pavyzdžiui, Lactobacillus ir Bifidobacterium štamai, gali palaikyti žarnyno sveikatą ir palengvinti kai kuriuos IBD simptomus.

Kalbant apie vaistinius preparatus, mesalaminas paprastai skiriamas žarnyno uždegimui mažinti. Taip pat galima rinktis kortikosteroidus, kurie gali padėti suvaldyti ligos paūmėjimus, ir imunosupresantus, kurie gali būti vartojami remisijai palaikyti.

Tam tikros dietos ir maisto produktai taip pat gali būti labai svarbūs jūsų komfortui ir gerai savijautai. Pavyzdžiui, kai kuriems žmonėms simptomus sumažinti gali padėti mažai FODMAP turinčios dietos.

Prieš pradedant bet kokį naują gydymo ar papildų režimą, būtina pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu, kad įsitikintumėte, jog jis tinka jūsų būklei.

Dietos, kurios gali padėti

Štai keletas dietų, kurios gali padėti gydyti uždegiminę žarnyno ligą (IBD):

  1. Mažai FODMAP dietos
  2. Viduržemio jūros regiono dieta
  3. Specifinė angliavandenių dieta (SCD)
  4. Priešuždegiminė dieta
  5. Dieta be glitimo
  6. Elementarioji dieta

Low-FODMAP dieta padeda sumažinti fermentuojamų angliavandenių, kurie gali sukelti pilvo pūtimą ir diskomfortą, kiekį, o Viduržemio jūros dieta pabrėžia sveiką maistą, sveikus riebalus ir ląstelieną, kurie gali palaikyti žarnyno sveikatą.

Specifinė angliavandenių dieta (angl. Specific Carbohydrate Diet, SCD) daugiausia dėmesio skiria lengvai virškinamam maistui, todėl pašalinus sudėtingus angliavandenius gali sumažėti simptomai. Priešuždegiminė dieta gali sumažinti bendrą organizmo uždegimą dėl maistinių medžiagų turinčių maisto produktų, kuriuose gausu antioksidantų.

Dieta be glitimo gali būti naudinga tiems, kurie yra jautrūs glitimui, o elementarioji dieta suteikia lengvai virškinamų maistinių medžiagų, todėl žarnynas gali pasveikti.

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti sergantiesiems uždegimine žarnyno liga (IBD): ciberžolė, imbieras, pipirmėtės, jogurtas, rauginti kopūstai ir ramunėlių arbata.

Ciberžolė turi priešuždegiminių savybių, kurios gali padėti sumažinti žarnyno uždegimą, o imbieras gali nuraminti virškinimo sistemą ir sumažinti pykinimą.

Pipirmėtės atpalaiduoja žarnyno raumenis, malšina spazmus ir diskomfortą.

Jogurte ir raugintuose kopūstuose esantys probiotikai skatina naudingųjų žarnyno bakterijų augimą, o tai gali palaikyti bendrą žarnyno sveikatą.

Galiausiai ramunėlių arbata pasižymi raminamuoju poveikiu, kuris gali būti naudingas virškinamajam traktui.

Prieš keisdami mitybą ar pradėdami vartoti naujus maisto papildus, visada pasikonsultuokite su gydytoju, kad įsitikintumėte, jog jie atitinka jūsų individualius sveikatos poreikius.

Dažnai užduodami klausimai

Ar uždegiminė žarnyno liga yra genetinė arba paveldima?

Uždegiminė žarnyno liga (UŽL) gali turėti genetinių ir paveldimų komponentų.

Svarstant, ar liga yra genetinė, ar paveldima, labai svarbu atsižvelgti į šeimos istoriją ir genetinius veiksnius. Jei turite giminaičių, sergančių tam tikromis ligomis, jūsų rizika gali padidėti.

Tačiau tai ne tik genai, bet ir aplinkos veiksniai.

Ar IBD gali paveikti kitas kūno dalis?

Taip, IBD gali paveikti ir kitas kūno dalis.

Nors ši liga pirmiausia veikia virškinimo sistemą, ji taip pat gali sukelti sąnarių, odos, akių ir net kepenų komplikacijų.

Gali pasireikšti tokie simptomai kaip sąnarių skausmas ar odos bėrimas.

Šiuos požymius būtina stebėti, nes jie gali rodyti sistemines problemas.

Palaikydami ryšį su gydytoju, galite padėti veiksmingai valdyti šiuos ne žarnyno požymius.

Kokie gyvenimo būdo pokyčiai gali padėti valdyti Ibd?

Gyvenimo būdo pokyčiai gali padėti valdyti jūsų būklę. Pradėkite nuo subalansuotos mitybos, daugiausia dėmesio skirdami visaverčiam maistui ir vengdami dirgiklių.

Reguliari mankšta gali pagerinti bendrą sveikatą ir sumažinti stresą. Labai svarbu gerti vandenį, todėl gerkite jo daug.

Apsvarstykite galimybę praktikuoti dėmesingą įsisąmoninimą arba meditaciją, kad būtų lengviau valdyti stresą.

Galiausiai, nuoseklus miego grafikas gali padėti jūsų organizmui atsigauti.

Šie pokyčiai gali pagerinti gyvenimo kokybę.

Ar yra specialių dietų, rekomenduojamų sergantiesiems IBD?

Tam tikros dietos gali padėti įveikti IBD (uždegiminės žarnyno ligos) simptomus.

Daugelis ekspertų pataria laikytis mažai skaidulų turinčios dietos ligos paūmėjimo metu, kad palengvėtų simptomai, o kiti rekomenduoja subalansuotą mitybą, kurioje gausu liesų baltymų, sveikų riebalų ir lengvai virškinamų angliavandenių.

Maisto dienoraščio vedimas gali padėti nustatyti simptomus sukeliančius veiksnius.

Svarbu gerti vandenį, todėl nepamirškite išlikti hidratuoti.

Prieš imdamiesi reikšmingų mitybos pokyčių, visada pasitarkite su gydytoju.

Kuo IBD skiriasi nuo dirgliosios žarnos sindromo (Ibs)?

IBD ir IBS yra skirtingos ligos.

IBD gali būti lėtinis virškinamojo trakto uždegimas, kuris gali sukelti rimtų komplikacijų. Gali pasireikšti tokie simptomai kaip stiprus skausmas ir nuolatinis viduriavimas.

Kita vertus, IBS yra funkcinis sutrikimas, t. y. jis gali turėti įtakos žarnyno veiklai ir nesukelti uždegimo.

Nors IBS gali būti nemalonus, jis paprastai nesukelia rimtesnių sveikatos problemų, kaip IBD.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *