Skip to content

Geležies stokos anemija: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Geležies stokos anemija – tai būklė, kuriai būdinga tai, kad organizme nepakanka geležies, todėl sumažėja raudonųjų kraujo kūnelių skaičius ir atsiranda tokie simptomai kaip nuovargis ir odos blyškumas.

Ši būklė gali atsirasti dėl įvairių veiksnių, įskaitant nepakankamą geležies vartojimą arba padidėjusį geležies poreikį tam tikrais gyvenimo etapais.

Bus aptartas veiksmingas gydymas ir prevencinės strategijos, taip pat mitybos koregavimas, galintis pagerinti geležies įsisavinimą.

Be to, bus atkreiptas dėmesys į tam tikrus veiksnius, kurie gali slopinti geležies įsisavinimą.

Šie aspektai nagrinėjami toliau šiame pranešime.

Straipsnis trumpai

  • Geležies stokos anemijos simptomai: nuovargis, blyški oda, galvos svaigimas, šaltos galūnės ir neįprastas potraukis ne maisto produktams.
  • Dažniausios priežastys yra nepakankamas geležies kiekis maiste, padidėjęs jos poreikis nėštumo ar paauglystės metu, lėtinis kraujo netekimas ir malabsorbcijos sutrikimai.
  • Gydant dažnai vartojami geležies papildai, keičiama mityba, įtraukiant į ją daug geležies turinčius maisto produktus, ir kartu vartojamas vitaminas C, kad geležis būtų geriau įsisavinama.
  • Prevencija – tai subalansuota mityba, kurioje gausu geležies, vengimas valgio metu vartoti geležį blokuojančias medžiagas, pavyzdžiui, kavą ir arbatą, ir ketaus indų naudojimas.
  • Žolelių papildai, pavyzdžiui, dilgėlių ir geltonųjų gysločių, gali padėti įsisavinti geležį, taip pat reguliariai stebėti sveikatos priežiūros specialistų veiklą.

Simptomai

Geležies stokos anemija gali sukelti simptomus, kurie daro didelę įtaką kasdieniam gyvenimui. Šie simptomai gali pasireikšti neįprastu nuovargiu ar silpnumu, todėl paprastos užduotys gali būti sudėtingos. Nuovargį gali lemti deguonies trūkumas organizme, todėl gali atsirasti dusulys po minimalaus fizinio krūvio.

Taip pat galite pastebėti blyškią odą arba gelsvą atspalvį, o tai gali paveikti savivertę. Gali pasireikšti galvos svaigimas ar svaigulys, ypač greitai atsistojus, o tai gali kelti nerimą ir versti vengti veiklos, reikalaujančios greitų judesių.

Kiti dažni simptomai gali būti šaltos rankos ir kojos, dėl kurių jaučiamas diskomfortas net šiltoje aplinkoje. Galvos skausmas, irzlumas ar sunkumai susikaupti gali trukdyti dirbti ar mokytis.

Kai kuriais atvejais gali atsirasti potraukis ne maisto produktams, pvz., ledui ar purvui.

Labai svarbu atpažinti šiuos simptomus, nes jie rodo, kad jūsų organizmui gali reikėti daugiau geležies. Supratimas, ką jaučiate, gali padėti jums imtis veiksmų, kad kreiptumėtės pagalbos ir pagerintumėte savo sveikatą.

Priežastys

Geležies stokos anemiją gali lemti kelios priežastys, ribojančios organizmo gebėjimą gaminti pakankamai sveikų raudonųjų kraujo kūnelių. Šių priežasčių atpažinimas gali padėti nustatyti galimus rizikos veiksnius jūsų gyvenime.

  1. Nepakankamas geležies vartojimas: Dėl mitybos, kurioje trūksta geležies turtingų maisto produktų, jūsų organizmas gali negauti pakankamai šio būtino mineralo. Tai ypač būdinga vegetarams arba tiems, kurių mitybos įpročiai prasti.
  2. Padidėjęs geležies poreikis: Tam tikrais gyvenimo etapais, pavyzdžiui, nėštumo ar paauglystės laikotarpiu, gali prireikti daugiau geležies. Jei šiais laikotarpiais organizmas negauna papildomo geležies kiekio, gali pasireikšti jos trūkumas.
  3. Kraujo netekimas: Lėtinis kraujo netekimas dėl gausių menstruacijų, kraujavimo iš virškinamojo trakto ar kitų sveikatos sutrikimų gali išeikvoti geležies atsargas ir sukelti mažakraujystę.
  4. Malabsorbcijos problemos: Tokios ligos kaip celiakija ar uždegiminės žarnyno ligos gali trukdyti jūsų organizmui įsisavinti geležį, net jei jos suvartojate pakankamai.

Gydymas

Susidūrus su geležies stokos anemija, labai svarbus veiksmingas gydymas. Pirmiausia reikia didinti geležies suvartojimą. Gydytojas gali paskirti geležies papildų, dažnai tablečių pavidalo, ir svarbu pasitarti su gydytoju dėl konkretaus dozavimo, nes per didelis geležies kiekis gali sukelti komplikacijų.

Kad padidintumėte geležies kiekį, į savo mitybą įtraukite daug geležies turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, raudonos mėsos, paukštienos, žuvies, lęšių, pupelių ir tamsių lapinių žalumynų. Šių maisto produktų derinimas su vitamino C turinčiais produktais, pavyzdžiui, apelsinais ar paprikomis, gali pagerinti geležies pasisavinimą.

Jei anemija yra sunki arba nepagerėja vartojant geriamuosius papildus, gydytojas gali rekomenduoti intraveninę geležies terapiją, kad rezultatai būtų greitesni.

Kad galėtumėte stebėti savo pažangą, būtina reguliariai lankytis kontroliniuose vizituose, nes gydytojas gali patikrinti jūsų kraujo kiekį, kad patvirtintų gydymo veiksmingumą.

Gydymo metu su gydytoju aptarkite bet kokį šalutinį poveikį ar susirūpinimą keliančius dalykus. Informuotumas ir iniciatyvumas gali padėti atgauti energiją ir bendrą savijautą.

Prevencija

Kad išvengtumėte geležies stokos anemijos, laikykitės subalansuotos mitybos, kurioje gausu geležies. Čia pateikiamos veiksmingos strategijos, padedančios padidinti geležies suvartojimą:

1. Valgykite geležies turtingą maistą: į savo racioną įtraukite heminės geležies šaltinių, tokių kaip raudona mėsa, paukštiena ir žuvis, nes juos organizmas gali lengviau įsisavinti.

2. Įtraukite augalinės geležies: vartokite ankštines daržoves, riešutus, sėklas ir tamsius lapinius žalumynus, pavyzdžiui, špinatus ir lapinius kopūstus.

Kad geriau įsisavintumėte geležį, ją derinkite su vitamino C turinčiais maisto produktais, pavyzdžiui, apelsinais ar paprikomis.

3. Apriboti geležies blokatorius: Sumažinkite kalcio turtingų maisto produktų, kavos ir arbatos vartojimą valgio metu, nes jie gali slopinti geležies pasisavinimą.

Laikas yra labai svarbus!

4. Apsvarstykite gaminimo būdus: Naudojant ketaus indus, geležies kiekis maiste gali padidėti, ypač ruošiant rūgštų maistą, pvz., pomidorus.

Žolelių papildai geležies įsisavinimui

Norint padidinti geležies įsisavinimą, tam tikri vaistažolių papildai gali atlikti svarbų vaidmenį jūsų mityboje. Nors nėra konkrečių natūralių priemonių, tiesiogiai gydančių geležies stokos anemiją, tam tikros vaistažolės ir maisto produktai gali gerokai pagerinti jūsų organizmo gebėjimą pasisavinti geležį.

Pavyzdžiui, tokios vaistažolės kaip dilgėlė ir geltonoji dilgėlė dažnai rekomenduojamos dėl galimybės pagerinti geležies kiekį.

Be vaistažolių, taip pat yra keletas vaistinių preparatų ir papildų, galinčių padėti išvengti geležies trūkumo arba jį valdyti. Geležies papildai, pavyzdžiui, geležies sulfatas, geležies gliukonatas ir geležies fumaratas, dažniausiai vartojami geležies kiekiui organizme padidinti.

Be to, gali būti naudingi vitamino C papildai, nes jie pagerina geležies įsisavinimą, kai vartojami kartu su geležies turtingais maisto produktais ar papildais.

Išnagrinėjus šias alternatyvas, gali labai pasikeisti tai, kaip jūsų organizmas pasisavina šį svarbų mineralą. Galbūt nustebsite, kaip paprasti pokyčiai, įskaitant šių papildų ir vaistažolių vartojimą, gali pagerinti geležies kiekį ir bendrą sveikatą.

Dieta, kuri gali padėti

Štai keletas dietų, kurios gali padėti geležies stokos anemijos gydymo procese:

  1. Geležies turtinga dieta: Daugiausia dėmesio skiriama maisto produktams, kuriuose yra daug heminės (gyvulinės kilmės) ir neheminės (augalinės kilmės) geležies.
  2. Vitaminu C praturtinta dieta: į ją įtraukiami vaisiai ir daržovės, kurie skatina geležies įsisavinimą.
  3. Subalansuota visaverčių maisto produktų dieta: akcentuojami įvairūs neskaldyti grūdai, liesi baltymai ir sveiki riebalai, kad būtų užtikrintas maistinių medžiagų suvartojimas.
  4. Priešuždegiminė dieta: apima maisto produktus, kurie mažina uždegimą, o tai gali pagerinti maistinių medžiagų įsisavinimą.

Šios dietos gali padėti aprūpinant pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, didinančiomis geležies kiekį, gerinančiomis įsisavinimo rodiklius dėl vitamino C turtingų maisto produktų, užtikrinant subalansuotą visų būtinų vitaminų ir mineralų suvartojimą ir mažinant uždegimą, kuris gali apsunkinti maistinių medžiagų įsisavinimą.

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, galintys padėti atsigauti po geležies stokos anemijos:

  • dilgėlių lapų arbata
  • Kiaulpienių šaknų arbata arba milteliai
  • Citrusiniai vaisiai (pvz., apelsinai ir citrinos)
  • Varpinės paprikos
  • Spirulinos milteliai
  • Geležies turtingi maisto produktai (pvz., raudona mėsa, pupelės ir lęšiai)
  • Venkite kavos ir arbatos valgio metu

Kaip šie maisto produktai ir gėrimai gali padėti:

Dilgėlių lapuose gausu vitaminų ir mineralų, kurie skatina geležies įsisavinimą.

Kiaulpienių šaknys gerina virškinimą ir didina organizmo gebėjimą pasisavinti geležį, vartojamos kaip arbata arba miltelių pavidalu.

Vitamino C turtingi maisto produktai, pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai ir paprikos, labai pagerina geležies įsisavinimą, jei vartojami kartu su geležies šaltiniais.

Spirulina – daug maistinių medžiagų turintys dumbliai – yra geras geležies šaltinis ir gali būti lengvai dedama į kokteilius ar sultis.

Galiausiai svarbu valgio metu vengti kavos ir arbatos, nes jose esantys taninai gali trukdyti geležies įsisavinimui, todėl geležis geriau pasisavinama iš suvalgytų maisto produktų.

Dažnai užduodami klausimai

Ar geležies stokos anemija gali turėti įtakos mano psichikos sveikatai?

Taip, geležies stokos anemija gali turėti įtakos jūsų psichikos sveikatai.

Kai organizme trūksta geležies, gali pasireikšti nuovargis, dirglumas ir sunkumai susikaupti. Dėl bendro poveikio energijos lygiui ir nuotaikai galite jausti didesnį nerimą ar depresiją.

Šis trūkumas yra labai svarbus ne tik fizinei sveikatai, bet ir protiniam aiškumui bei emocinei gerovei palaikyti.

Imdamiesi veiksmų geležies kiekiui pagerinti, galite iš esmės pakeisti situaciją.

Kaip gydytojai diagnozuoja geležies stokos anemiją?

Norėdami diagnozuoti geležies stokos anemiją, gydytojai paprastai pradeda nuo anamnezės ir fizinės apžiūros.

Jie gali paskirti atlikti bendrą kraujo tyrimą (BKT), kad patikrintų hemoglobino kiekį ir raudonųjų kraujo kūnelių kiekį.

Jei reikia, jie taip pat gali paprašyti atlikti papildomus tyrimus, pavyzdžiui, serumo feritino ar geležies tyrimus, kad tiksliau įvertintų jūsų geležies kiekį.

Šie veiksmai padeda patvirtinti diagnozę ir nustatyti geriausius veiksmus.

Ar yra įvairių rūšių geležies papildų?

Taip, yra įvairių rūšių geležies papildų. Tai gali būti geležies sulfatas, geležies gliukonatas ir geležies fumaratas, kurių kiekviename yra skirtingas elementinės geležies kiekis.

Kai kurie žmonės gali rinktis skystas formas, o kiti – tabletes arba guminukus. Svarbu atsižvelgti į savo pageidavimus ir galimą šalutinį poveikį.

Visada pasikonsultuokite su gydytoju, kad nustatytumėte geriausiai jūsų poreikius atitinkantį variantą ir įsitikintumėte, kad gaunate tinkamą formą, užtikrinančią idealią absorbciją.

Dozavimas gali skirtis priklausomai nuo konkretaus žmogaus, todėl dėl konkrečios dozavimo informacijos visada pasitarkite su gydytoju.

Ar geležies stokos anemija būdinga nėščioms moterims?

Taip, geležies stokos anemija gali būti gana dažna nėščiųjų liga.

Nėštumo metu jūsų organizmui gali prireikti daugiau geležies augančiam vaisiui ir padidėjusiam kraujo kiekiui palaikyti. Jei su maistu ar maisto papildais negaunate pakankamai geležies, gali kilti pavojus.

Labai svarbu stebėti savo geležies kiekį ir aptarti visus rūpimus klausimus su gydytoju, kad užtikrintumėte, jog gaunate reikiamų maistinių medžiagų sveikam nėštumui skatinti.

Ar galiu sirgti geležies stokos anemija be simptomų?

Taip, geležies stokos anemija gali pasireikšti be simptomų.

Daugelis žmonių dažnai nesupranta, kad ją patiria, nes ankstyvose stadijose gali nebūti pastebimų požymių. Galite jaustis gerai, tačiau mažas geležies kiekis vis tiek gali turėti įtakos jūsų organizmo funkcijoms.

Jei įtariate, kad jums gali trūkti geležies, patartina pasikonsultuoti su gydytoju, kuris gali paskirti tyrimus ir padėti geriau suprasti, koks yra jūsų geležies kiekis.

Ankstyvas nustatymas gali padėti efektyviai gydyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *