Skip to content

Sąnarių hipermobilumas: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Sąnarių hipermobilumas – tai būklė, kai sąnariai gali judėti didesniu nei įprasta judesių diapazonu, todėl dažnai pasireiškia tokie simptomai kaip sąnarių skausmas, nestabilumas ir dažni išnirimai.

Norint valdyti šią būklę, labai svarbu suprasti pagrindines priežastis, kurios gali būti susijusios su genetiniais veiksniais arba tam tikrais gyvenimo būdo pasirinkimais.

Gydymo metodais paprastai siekiama stiprinti ir palaikyti sąnarius, kad būtų išvengta tolesnių komplikacijų.

Be to, praktiniai prevenciniai veiksmai, ypač tiems, kurie veda aktyvų gyvenimo būdą, gali gerokai pagerinti gyvenimo kokybę.

Sąnarių hipermobilumo simptomai, priežastys, gydymas ir prevencijos strategijos nagrinėjamos šiame pranešime.

Straipsnis trumpai

  • Sąnarių hipermobilumas sukelia tokius simptomus kaip sąnarių skausmas, nestabilumas ir raumenų nuovargis įprastinės veiklos metu.
  • Pagrindinės sąnarių hipermobilumo priežastys yra genetiniai veiksniai ir jungiamojo audinio sutrikimai.
  • Gydymas apima pritaikytas pratimų programas, palaikomuosius įtvarus ir skausmo valdymo strategijas.
  • Prevencijos metu daugiausia dėmesio skiriama jėgos lavinimui, taisyklingai laikysenai ir pusiausvyros pratimams, tokiems kaip joga ar pilatesas.
  • Sąnarių sveikatą gali pagerinti mityba, pavyzdžiui, priešuždegiminiai maisto produktai ir omega-3 riebalų rūgštys.

Simptomai

Sąnarių hipermobilumas gali sukelti įvairius simptomus, įskaitant sąnarių skausmą, nestabilumą, dažnus išnirimus ar subliuksacijas ir sustingimą, ypač po neveiklumo.

Raumenys gali lengviau pavargti, todėl įprastinės veiklos metu gali atsirasti nuovargis. Be to, judant sąnariai gali būti linkę spragsėti ar spragsėti, o tai gali kelti nerimą.

Kai kuriais atvejais gali atsirasti odos pokyčių, pavyzdžiui, padidėti jos elastingumas arba lengvai atsirasti mėlynių.

Sportininkai gali patirti sunkumų dėl hipermobilumo keliamų sunkumų.

Svarbu stebėti, kaip pasireiškia šie simptomai, nes ši informacija gali būti vertinga ieškant pagalbos ar gydymo galimybių.

Priežastys

Norint suvaldyti sąnarių hipermobilumo pasekmes, labai svarbu suprasti jo priežastis. Štai keletas dažniausiai pasitaikančių priežasčių:

  • Genetiniai veiksniai: Sąnarių hipermobilumas gali pasireikšti šeimose, o tai rodo genetinį polinkį. Jei kas nors iš jūsų šeimos narių serga šia liga, gali būti, kad ja sergate ir jūs.
  • Jungiamojo audinio sutrikimai: Ehlerso-Danloso sindromas gali lemti padidėjusį sąnarių laisvumą, todėl padidėja hipermobilumo tikimybė.
  • Raumenų tonusas: Dėl mažo raumenų tonuso gali susilpnėti sąnarių atrama, todėl sąnariai gali judėti plačiau nei įprastai.
  • Amžius: Vaikams ir paaugliams hipermobilumas gali pasireikšti dažniau, nes jų sąnariai paprastai yra lankstesni. Su amžiumi daugelis jų gali išgyti.
  • Fizinis aktyvumas: Tam tikros sporto šakos ar veikla, reikalaujanti lankstumo ar pasikartojančių judesių, gali prisidėti prie hipermobilumo, ypač jei nestiprinate aplinkinių raumenų.

Gydymas

Gydant sąnarių hipermobilumą gali būti taikomos įvairios strategijos, kuriomis siekiama stiprinti aplink sąnarius esančius raumenis ir gerinti stabilumą.

Pritaikyta pratimų programa gali apimti jėgos treniruotes, lankstumo pratimus ir pusiausvyros lavinimą. Labai svarbu dirbti su gydytoju, kuris supranta jūsų būklę, kad sukurtų jūsų poreikius atitinkantį planą.

Palaikomųjų įtvarų ar ortezų naudojimas gali padėti stabilizuoti sąnarius veiklos metu, galimai sumažinti diskomfortą ir užkirsti kelią traumoms.

Mažo fizinio krūvio veikla, pavyzdžiui, plaukimas ar važinėjimas dviračiu, gali pagerinti bendrą fizinę būklę per daug neapkraunant sąnarių.

Labai svarbu valdyti skausmą. Be recepto parduodami skausmą malšinantys vaistai gali padėti, tačiau būtinai pasikonsultuokite su gydytoju dėl jums tinkamiausių priemonių.

Jei jūsų simptomai yra stiprūs, gydytojas gali rekomenduoti kitą gydymą, pavyzdžiui, kortikosteroidų injekcijas arba, retais atvejais, operaciją konkrečioms sąnarių problemoms spręsti.

Būdami informuoti ir aktyviai dalyvaudami savo gydymo plane, galite labai pagerinti savo gyvenimo kokybę.

Prevencija

Užkertant kelią sąnarių hipermobilumo problemoms reikia imtis aktyvių veiksmų sąnarių sveikatai ir stabilumui palaikyti. Pateikiame veiksmingas strategijas, kurias galite įtraukti į savo kasdienę veiklą:

  • Stiprumo treniruotės gali padėti: Raumenų aplink sąnarius stiprinimas suteikia atramą ir sumažina pernelyg didelį judėjimą.
  • Gera laikysena yra labai svarbi: Tinkama laikysena kasdienės veiklos metu gali padėti apsaugoti sąnarius nuo pervargimo.
  • Išlikti aktyviam yra labai svarbu: Reguliari mankšta gali padėti išlaikyti sąnarius lanksčius ir išlaikyti sveiką judesių amplitudę nepersitempiant.
  • Pusiausvyros ir stabilumo pratimai gali būti naudingi: Tokie užsiėmimai kaip joga ar pilatesas gali pagerinti jūsų kūno suvokimą ir kontrolę, taip išvengiant nepageidaujamos sąnarių apkrovos.
  • Svarbu įsiklausyti į savo kūną: jei jaučiate skausmą ar diskomfortą, nespauskite jo. Pailsėkite ir prireikus kreipkitės į gydytoją.

Vaistažolių papildai

Tvarkydami sąnarių hipermobilumą, palengvėjimą gali suteikti tam tikros natūralios priemonės. Nors nėra konkrečių vaistažolių papildų, visuotinai pripažintų šiai būklei gydyti, kai kurios galimybės gali padėti sumažinti diskomfortą ir uždegimą.

Naudingas gali būti maisto produktų, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, pavyzdžiui, riebios žuvies ir linų sėmenų, vartojimas. Be to, ciberžolė ir imbieras gali pasižymėti priešuždegiminėmis savybėmis, palaikančiomis sąnarių sveikatą.

Kalbant apie vaistus ir maisto papildus, dažnai rekomenduojama vartoti gliukozaminą ir chondroitiną, kurie padeda gerinti sąnarių sveikatą ir gali padėti palengvinti simptomus. Omega-3 riebalų rūgščių papildai, pavyzdžiui, žuvų taukai, taip pat gali padėti bendrai sąnarių funkcijai.

Be to, iš ciberžolės gaunami kurkumino papildai gali būti naudingi priešuždegiminiu požiūriu.

Išnagrinėjus šias mitybos galimybes ir maisto papildus, būtų galima pagerinti sveikatingumą ir valdyti sąnarių hipermobilumą. Tačiau visada geriausia pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu prieš pradedant bet kokį naują gydymo planą.

Dietos, kurios gali padėti

Sąnarių hipermobilumu sergantiems asmenims gijimo procesą gali palengvinti keletas mitybos būdų, įskaitant:

  • Priešuždegiminė dieta: Daugiausia dėmesio skiriama sveikam maistui, sveikiems riebalams ir antioksidantams, kurie mažina uždegimą.
  • Viduržemio jūros regiono dieta: Ši dieta, kurioje gausu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir omega-3 riebalų rūgščių, skatina bendrą sąnarių sveikatą.
  • Dieta be glitimo: Gali būti naudinga tiems, kurie yra jautrūs glitimui, nes gali sumažinti uždegimą ir sąnarių skausmą.
  • Paleo dieta: daugiausia dėmesio skiriama neperdirbtam maistui, o maistingųjų medžiagų gausus pasirinkimas gali padėti sumažinti uždegimą.
  • DASH dieta: Į šią dietą įtraukti maisto produktai, kurie taip pat gali palaikyti sąnarių sveikatą.

Šios dietos gali padėti aprūpinant pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, kurios mažina uždegimą, palaiko sąnarių funkciją ir gerina bendrą savijautą, taip padedant valdyti su sąnarių hipermobilumu susijusius simptomus.

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti sąnarių hipermobilumu sergantiems asmenims, yra ciberžolė, imbieras, bosvelija serrata, gliukozaminas ir chondroitinas, omega-3 riebalų rūgštys iš riebių žuvų, žalioji arbata ir dilgėlių lapų arbata.

Ciberžolėje gausu kurkumino, kuris pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, galinčiomis padėti sumažinti sąnarių skausmą ir patinimą. Imbiero sudėtyje taip pat yra junginių, kurie mažina uždegimą, ir jis gali būti vartojamas kaip arbata arba papildas.

Bosvelija serrata gali pagerinti sąnarių funkciją ir sumažinti diskomfortą, ją galima vartoti kapsulėmis arba vietiškai. Gliukozaminas ir chondroitinas yra dažnai vartojami maisto papildai, kurie palaiko kremzlių sveikatą ir gali pagerinti sąnarių judrumą.

Omega-3 riebalų rūgštys, esančios žuvų taukuose, veiksmingai kovoja su uždegimu; naudinga įtraukti į mitybą riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą, arba vartoti žuvų taukų kapsules.

Galiausiai žaliojoje arbatoje ir dilgėlių lapų arbatoje gausu antioksidantų, kurie gali prisidėti prie bendros sąnarių sveikatos ir sumažinti oksidacinį stresą.

Prieš pradėdami vartoti bet kokį naują maisto papildą, visada pasikonsultuokite su gydytoju, kad įsitikintumėte, jog jis atitinka jūsų sveikatos poreikius.

Dažnai užduodami klausimai

Ar sąnarių hipermobilumas yra paveldimas arba genetinis?

Taip, sąnarių hipermobilumas gali būti paveldimas.

Jei jūsų šeimoje yra narių, sergančių šia liga, gali būti, kad ją paveldėsite.

Genetiniai veiksniai gali būti labai svarbūs jūsų sąnarių lankstumui, todėl jei jūsų tėvai ar broliai ir seserys yra hipermobilūs, tikėtina, kad ir jūs galite būti tokie.

Šeimos istorijos supratimas gali padėti jums įvertinti savo sąnarių lankstumą ir galimą jo įtaką bendrai sveikatai.

Ar sąnarių hipermobilumas gali turėti įtakos sportiniams rezultatams?

Taip, sąnarių hipermobilumas gali turėti įtakos jūsų sportiniams rezultatams.

Jis gali padidinti lankstumą ir judesių amplitudę, tačiau taip pat gali lemti nestabilumą ir padidinti traumų riziką.

Gali būti, kad tam tikroms sporto šakoms reikia daugiau stabilumo nei lankstumo, todėl būtina stiprinti atraminius raumenis.

Lankstumo ir jėgos treniruočių derinimas gali padėti maksimaliai padidinti rezultatus ir sumažinti traumų tikimybę, taip užtikrinant, kad išliksite savo žaidimo viršūnėje.

Ar yra kokių nors su amžiumi susijusių sąnarių hipermobilumo veiksnių?

Taip, su amžiumi susiję veiksniai gali turėti įtakos sąnarių hipermobilumui.

Atsižvelgdami į šiuos veiksnius, pastebėsite, kad senstant lankstumas gali mažėti. Jūsų jungiamieji audiniai laikui bėgant gali prarasti elastingumą, o tai turi įtakos jūsų sąnarių pojūčiui ir judėjimui.

Tačiau kai kuriems žmonėms hipermobilumo požymiai gali išlikti visą gyvenimą.

Labai svarbu suvokti, kad nors amžius gali turėti įtakos sąnarių stabilumui, jėgos ir lankstumo palaikymas mankštinantis gali padėti suvaldyti bet kokius pokyčius, kuriuos galite patirti senstant.

Kaip sveikatos priežiūros specialistai diagnozuoja sąnarių hipermobilumą?

Norėdami diagnozuoti sąnarių hipermobilumą, gydytojai paprastai pradeda nuo fizinės apžiūros ir įvertina įvairių sąnarių judesių amplitudę.

Jie gali naudoti Beitono balą, kuris įvertina jūsų lankstumą atliekant tam tikrus manevrus.

Taip pat gali būti atlikta išsami ligos istorijos apžvalga, kad būtų nustatyti bet kokie susiję simptomai ar šeimyninė anamnezė.

Kartais gali būti rekomenduojama atlikti papildomus vaizdus ar tyrimus, kad būtų atmestos kitos ligos.

Labai svarbu, kad jie gautų išsamų jūsų situacijos vaizdą.

Ar sąnarių hipermobilumas gali sukelti kitų sveikatos sutrikimų?

Taip, sąnarių hipermobilumas gali sukelti kitų sveikatos sutrikimų.

Jei esate hipermobilus, dėl sąnarių nestabilumo galite jausti sąnarių skausmą, nuovargį ar net nerimą.

Ilgainiui tai gali sukelti traumas arba tokias ligas kaip osteoartritas, nes jūsų sąnariai gali funkcionuoti ne taip, kaip turėtų.

Labai svarbu stebėti savo simptomus ir kreiptis į gydytoją, jei pastebėjote kokių nors nuolatinių problemų, galinčių atsirasti dėl hipermobilumo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *