Skip to content

Inkstų infekcija: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Inkstų infekcija, dar vadinama pielonefritu, yra šlapimo takų infekcijos (ŠTI) tipas, kuris pasireiškia, kai bakterijos patenka į šlapimo takus ir užkrečia vieną arba abu inkstus.

Ši būklė gali pasireikšti įvairiais simptomais, įskaitant nuolatinį apatinės nugaros dalies skausmą, karščiavimą ir deginimo pojūtį šlapinantis. Tam tikros asmenų grupės turi didesnę riziką susirgti inkstų infekcijomis, todėl labai svarbu anksti atpažinti simptomus ir priežastis.

Gydymas paprastai apima antibiotikų vartojimą, o prevencinės priemonės gali gerokai sumažinti pasikartojimo riziką. Paprasti gyvenimo būdo pokyčiai gali turėti didelę įtaką šių infekcijų prevencijai.

Inkstų infekcijų simptomai ir priežastys, gydymo galimybės ir veiksmingos prevencinės strategijos nagrinėjamos šiame pranešime.

Straipsnis trumpai

  • Inkstų infekcijos dažnai pasireiškia tokiais simptomais kaip apatinės nugaros dalies skausmas, karščiavimas, padažnėjęs šlapinimasis ir drumstas ar nemalonaus kvapo šlapimas.
  • Bakterijos, patekusios į šlapimo takus, dažnai dėl anatominių skirtumų ar medicininių prietaisų, gali sukelti inkstų infekcijas.
  • Kad būtų išvengta komplikacijų, būtina nedelsiant pradėti gydymą antibiotikais; būtina laikytis viso gydymo kurso, net jei simptomai pagerėja.
  • Prevencinės priemonės – gerti pakankamai vandens, laikytis geros higienos ir kreiptis į gydytoją, jei infekcijos kartojasi.
  • Žolelių arbatos ir subalansuota mityba, įskaitant vaisius, lapinius žalumynus ir liesus baltymus, gali palaikyti inkstų sveikatą ir funkciją.

Simptomai

Susirgę inkstų infekcija galite pastebėti nuolatinį skausmą apatinėje nugaros dalyje arba šone, kuris gali būti aštrus arba bukas. Taip pat galite karščiuoti ir jausti šaltkrėtį, o tai rodo, kad jūsų organizmas kovoja su infekcija. Taip pat gali padažnėti šlapinimasis, dažnai su deginimo ar skubos pojūčiu.

Kiti simptomai gali būti drumstas arba nemalonaus kvapo šlapimas, kuris gali būti raudonas arba rudas, jei yra kraujo. Šiuos fizinius požymius gali lydėti nuovargis ir bendras negalavimas, todėl galite jaustis išsekę ir blogai.

Svarbu atkreipti dėmesį į šiuos simptomus, nes jie gali signalizuoti apie rimtą būklę, dėl kurios reikia kreiptis į gydytoją. Jei kartu su šiais simptomais pastebėjote pykinimą ar vėmimą, būtina nedelsiant kreiptis pagalbos.

Kai kuriems žmonėms gali pasireikšti tik lengvi simptomai, tačiau negydomi kiti gali susidurti su sunkiomis komplikacijomis. Ankstyvas šių požymių atpažinimas gali padėti veiksmingiau gydyti ir greičiau pasveikti.

Neignoruokite savo kūno įspėjamųjų signalų; geriau pasikonsultuokite su gydytoju.

Priežastys

Inkstų infekcijos gali kilti, kai bakterijos patenka į šlapimo takus ir nukeliauja iki inkstų, dažnai tai prasideda bakterijoms iš odos ar tiesiosios žarnos patekus į šlaplę. Negydoma šlapimo takų infekcija (ŠTI) gali peraugti į inkstų infekciją.

Tam tikri veiksniai gali padidinti riziką susirgti inkstų infekcija. Moterys gali būti jautresnės dėl trumpesnės šlaplės, kuri leidžia bakterijoms lengviau pasiekti šlapimo pūslę.

Nėščios moterys taip pat gali susidurti su didesne rizika dėl hormoninių pokyčių ir fizinio spaudimo šlapimo sistemai.

Šlapimo takų infekcijų, inkstų akmenų ar struktūrinių šlapimo takų anamnezės anamnezė taip pat gali padidinti inkstų infekcijos tikimybę.

Be to, naudojant kateterius ar kitus medicininius prietaisus gali patekti bakterijų.

Gydymas

Jei įtariate inkstų infekciją, norint išvengti komplikacijų, būtina nedelsiant pradėti gydymą. Gydytojas gali patvirtinti diagnozę atlikdamas šlapimo tyrimą, kuriuo patikrinama, ar nėra bakterijų arba kraujo. Jei tai patvirtinama, bakterijoms išnaikinti gali būti paskirti antibiotikai, kuriuos būtina išgerti iki galo, net jei anksčiau pradėsite jaustis geriau.

Priklausomai nuo infekcijos sunkumo, antibiotikus gali tekti vartoti per burną arba juos gauti į veną ligoninėje. Sunkiais atvejais arba jei turite papildomų sveikatos problemų, gali prireikti atidžios stebėsenos ligoninėje.

Be antibiotikų, gydytojas gali rekomenduoti be recepto parduodamus skausmą malšinančius vaistus, kurie padės sumažinti diskomfortą. Svarbu gerti vandenį; jis gali padėti išplauti bakterijas iš šlapimo takų.

Pradėję gydymą, pagerėjimą galite pastebėti per kelias dienas. Tačiau apsilankykite pas gydytoją, kad įsitikintumėte, jog infekcija visiškai išnyko.

Simptomų ignoravimas arba ankstyvas gydymo nutraukimas gali sukelti rimtesnių sveikatos problemų, todėl išlikite budrūs ir rūpinkitės savo sveikimu.

Prevencija

Kad išvengtumėte inkstų infekcijų, būtina laikytis sveikų įpročių, palaikančių šlapimo takų veiklą. Svarbu gerti vandenį; jis gali padėti išplauti bakterijas iš jūsų sistemos. Per dieną išgerkite bent aštuonias stiklines vandens, ypač jei esate aktyvus arba gyvenate karštame klimate.

Taip pat labai svarbu laikytis geros higienos, ypač pasinaudojus tualetu ir lytinių santykių metu. Šluostymasis iš priekio į nugarą gali sumažinti bakterijų patekimo į šlapimo takus riziką. Jei esate moteris, šlapinimasis netrukus po lytinių santykių gali padėti išvalyti visas galimas bakterijas.

Prie sveikų šlapimo takų gali prisidėti ir kvėpuojančių medvilninių apatinių drabužių dėvėjimas bei vengimas vilkėti prigludusius drabužius. Svarbu nepamiršti šlapimo pūslę dirginančių medžiagų, tokių kaip kofeinas, alkoholis ir aštrus maistas, nes jos gali padidinti infekcijų riziką.

Galiausiai, jei anksčiau esate sirgę šlapimo takų infekcijomis, gali būti naudinga pasikalbėti su gydytoju apie prevencines priemones. Jis gali pasiūlyti keisti gyvenimo būdą arba vartoti jūsų poreikiams pritaikytus vaistus.

Žolelių arbatos inkstų sveikatai

Kai kalbama apie inkstų sveikatos palaikymą, vaistažolių arbatų įtraukimas į savo mitybą gali daug ką pakeisti. Kai kurios arbatos pasižymi naudingomis savybėmis, galinčiomis padėti inkstams geriau funkcionuoti ir pagerinti bendrą savijautą.

Nors nėra garantuotų natūralių inkstų ligų gydymo priemonių, kai kurios vaistažolių arbatos, pavyzdžiui, dilgėlių lapų, kiaulpienių šaknų ir imbiero arbata, dažnai siūlomos dėl galimo diuretinio ir priešuždegiminio poveikio.

Be vaistažolių arbatų, yra alternatyvių priemonių, kurios gali padėti palaikyti inkstų sveikatą, įskaitant vaistus ir maisto papildus. Pavyzdžiui, produktai, kurių sudėtyje yra spanguolių ekstrakto, dažnai vartojami šlapimo takų sveikatai gerinti, o tai netiesiogiai gali būti naudinga inkstams.

Omega-3 riebalų rūgščių papildai taip pat gali būti naudingi dėl savo priešuždegiminių savybių. Be to, kartais rekomenduojama vartoti vitamino D ir probiotikų bendrai inkstų funkcijai palaikyti.

Prieš pradedant vartoti bet kokias naujas vaistažolių arbatas, papildus ar vaistinius preparatus, ypač jei jau turite problemų su inkstais arba vartojate vaistus, svarbu pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Šių galimybių ištyrimas kartu su inkstams palankia mityba gali prisidėti prie geresnės inkstų sveikatos.

Dietos, kurios gali padėti

Kai kurios dietos, galinčios padėti inkstų sveikatai, yra šios: DASH dieta, Viduržemio jūros regiono dieta, augalinė dieta, mažai baltymų turinti dieta ir dieta be glitimo.

DASH dieta padeda sumažinti kraujospūdį, o tai gali sumažinti inkstams tenkančią apkrovą; Viduržemio jūros regiono dieta akcentuoja sveikus riebalus ir antioksidantus, taip skatindama bendrą inkstų veiklą; augalinėje dietoje gausu maistingųjų medžiagų ir mažai nesveikų riebalų, o tai gali sumažinti inkstų apkrovą; mažai baltymų turinti dieta gali sumažinti toksinų kaupimąsi sergančiųjų inkstų ligomis kraujyje; dieta be glitimo gali padėti jautriems glitimui asmenims išvengti uždegimo, kuris gali turėti įtakos inkstų sveikatai.

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti inkstų sveikatai, yra šie:

  1. žolelių arbatos (pvz., kiaulpienių, dilgėlių, spanguolių ir imbiero).
  2. Švieži vaisiai (pvz., obuoliai, uogos ir apelsinai).
  3. Lapiniai žalumynai (pvz., špinatai ir lapiniai kopūstai).
  4. Pilno grūdo grūdai (pvz., kvinoja ir rudieji ryžiai).
  5. liesi baltymai (įskaitant vištieną, žuvį ir ankštines daržoves).
  6. Sveiki riebalai (pvz., alyvuogių aliejus ir avokadai).
  7. Daug vandens drėkinimui.

Žolelių arbatos, pavyzdžiui, kiaulpienių ir dilgėlių, gali veikti kaip natūralūs diuretikai, skatinantys efektyvų toksinų pasišalinimą ir mažinantys uždegimą.

Spanguolių arbata pasižymi gebėjimu užkirsti kelią šlapimo takų infekcijoms, taip netiesiogiai palaikydama inkstų sveikatą.

Imbiero arbata pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, kurios padeda apsaugoti inkstus nuo pažeidimų.

Švieži vaisiai suteikia būtinų vitaminų ir antioksidantų, o lapiniuose žalumynuose gausu maistinių medžiagų, kurios palaiko bendrą sveikatą.

Pilno grūdo grūdai suteikia skaidulų ir maistinių medžiagų, kurios prisideda prie subalansuotos mitybos, o liesi baltymai yra labai svarbūs audinių atstatymui, neapkraunant inkstų.

Sveiki riebalai gali padėti sumažinti uždegimą ir palaikyti bendrą savijautą, o pakankamas drėkinimas yra gyvybiškai svarbus optimaliai inkstų funkcijai.

Visada pasikonsultuokite su savo sveikatos priežiūros specialistu, jei labai keičiate savo mitybą ar sveikatos režimą.

Dažnai užduodami klausimai

Ar inkstų infekcijos gali būti užkrečiamos kitiems?

Inkstų infekcijos nėra užkrečiamos. Jūs negalite užsikrėsti inkstų infekcija nuo kito žmogaus kaip peršalimo liga ar gripu.

Vietoj to, šios infekcijos gali kilti dėl bakterijų, patekusių į šlapimo takus. Geros higienos laikymasis ir geriamasis vanduo gali padėti jų išvengti.

Jei jaučiate simptomus, geriausia kreiptis į gydytoją dėl tinkamos diagnozės ir gydymo.

Kiek laiko paprastai trunka inkstų infekcija?

Tinkamai gydant inkstų infekcija gali trukti apie vieną-dvi savaites.

Jei pradėsite vartoti antibiotikus, per kelias dienas galite pastebėti simptomų pagerėjimą.

Tačiau labai svarbu baigti visą vaistų kursą, kad infekcija visiškai išnyktų.

Jei nepastebite pagerėjimo arba simptomai paūmėja, svarbu kreiptis į gydytoją dėl tolesnio įvertinimo.

Vandens gėrimas gali padėti greičiau pasveikti.

Ar inkstų infekcijos dažniau pasitaiko vyrams, ar moterims?

Inkstų infekcijos gali būti dažnesnės moterims nei vyrams. Taip yra daugiausia dėl anatominių skirtumų, nes moterų šlaplės yra trumpesnės, todėl bakterijos lengviau pasiekia inkstus.

Jei tai žinote, galite imtis prevencinių priemonių, pavyzdžiui, gerti vandenį ir laikytis geros higienos.

Nors vyrai taip pat gali susidurti su inkstų infekcijomis, jos pasitaiko rečiau, dažnai susijusios su kitomis pagrindinėmis sveikatos būklėmis.

Labai svarbu stebėti savo sveikatą!

Kokių komplikacijų gali sukelti negydomos inkstų infekcijos?

Negydomos inkstų infekcijos gali sukelti rimtų komplikacijų.

Galite patirti nuolatinį inkstų pažeidimą, dėl kurio gali sutrikti inkstų funkcija. Infekcija gali išplisti į kraują ir sukelti sepsį – gyvybei pavojingą būklę, reikalaujančią skubios medicininės pagalbos.

Taip pat gali išsivystyti pasikartojančios šlapimo takų infekcijos arba pūliniai, dėl kurių gali prireikti chirurginės intervencijos.

Labai svarbu anksti kreiptis į gydytoją, nes delsimas suteikti pagalbą gali labai padidinti šių sunkių sveikatos problemų riziką.

Ar mityba gali turėti įtakos inkstų infekcijų rizikai?

Taip, mityba gali turėti įtakos inkstų infekcijų rizikai. Subalansuota mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų, gali sustiprinti jūsų imuninę sistemą ir padėti organizmui kovoti su infekcijomis.

Taip pat labai svarbu gerti vandenį, nes jis gali išplauti bakterijas iš šlapimo sistemos.

Kita vertus, per didelis cukraus, druskos ar perdirbto maisto kiekis gali susilpninti jūsų imuninę apsaugą ir padidinti polinkį į infekcijas.

Geresnis maisto pasirinkimas gali turėti įtakos!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *