Skip to content

Kojų mėšlungis: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 7 min read

Kojų mėšlungis – tai staigūs, nevalingi kojų raumenų susitraukimai, dažnai sukeliantys stiprų skausmą ir diskomfortą.

Šie mėšlungio priepuoliai gali atsirasti dėl įvairių veiksnių, pavyzdžiui, dehidratacijos, raumenų nuovargio ar elektrolitų pusiausvyros sutrikimo. Norint veiksmingai gydyti kojų mėšlungį, labai svarbu suprasti jo simptomus ir priežastis.

Dažnai paprastais metodais galima iš karto palengvinti padėtį, o ilgalaikės prevencijos strategijos gali padėti sumažinti mėšlungio dažnumą.

Geriausi būdai šiai dažnai pasitaikančiai problemai spręsti, įskaitant simptomus, priežastis, gydymo galimybes ir prevencijos metodus, nagrinėjami šiame įraše.

Straipsnis trumpai

  • Kojų mėšlungis pasireiškia staigiu, aštriu blauzdos ar šlaunies skausmu, kurį dažnai lydi raumenų įtempimas ir ilgalaikis skausmas.
  • Dažniausios priežastys yra dehidratacija, elektrolitų pusiausvyros sutrikimas, prasta kraujotaka, nepažįstamas fizinis aktyvumas ir senėjimas.
  • Neatidėliotinas gydymas apima švelnų tempimą, šilumą, drėkinimą ir ledo paketus, jei nuolat jaučiamas diskomfortas.
  • Prevencijos strategijos apima reguliarų drėkinimą, kasdienį tempimą, subalansuotą mitybą ir laipsnišką fizinio krūvio intensyvumo didinimą.
  • Žolelių arbatos, pavyzdžiui, ramunėlių, imbiero ir pipirmėčių, gali padėti atpalaiduoti raumenis ir palengvinti mėšlungį.

Simptomai

Kojų mėšlungio metu galite pajusti staigų, aštrų blauzdos ar šlaunies skausmą, dėl kurio galite trumpam likti nejudrūs. Raumuo gali būti įtemptas arba kietas liečiant.

Paprastai mėšlungis trunka nuo kelių sekundžių iki kelių minučių, tačiau epizodo metu gali jaustis ilgiau. Vėliau gali atsirasti išliekantis skausmingumas ar jautrumas toje vietoje, taip pat galimas deginimo pojūtis ar raumenų trūkčiojimas, kai raumuo atsipalaiduoja.

Taip pat galite jausti nerimą ar nusivylimą, ypač jei mėšlungis kartojasi dažnai, ir, norėdami sumažinti nemalonius pojūčius, galite susiraukti arba laikyti koją tam tikroje padėtyje.

Šių simptomų atpažinimas gali padėti aptarti visus rūpimus klausimus su gydytoju, nes jų supratimas yra labai svarbus norint veiksmingai valdyti ir gydyti kojų mėšlungį.

Priežastys

Kojų mėšlungis gali atsirasti dėl įvairių priežasčių, kurios dažnai užklumpa netikėtai. Supratimas apie priežastis gali padėti nustatyti, kada gali ištikti mėšlungis ir ką galite padaryti, kad sumažintumėte jo riziką.

Kojų mėšlungį gali sukelti keli veiksniai. Štai kelios dažniausiai pasitaikančios priežastys:

  • Dehidratacija: nepakankamas vandens vartojimas gali sukelti raumenų mėšlungį, ypač per karščius ar intensyvius fizinius pratimus.
  • Elektrolitų pusiausvyros sutrikimai: Mažas kalio, magnio ar kalcio kiekis maiste gali turėti įtakos raumenų funkcijai, todėl padidėja mėšlungio tikimybė.
  • Prasta kraujotaka: Kraujotakos sutrikimai, pvz., periferinių arterijų liga, gali sukelti kojų mėšlungį.

Be to, jei užsiimate fizine veikla, prie kurios jūsų kūnas nėra pripratęs, galite būti labiau linkę į mėšlungį.

Tam įtakos gali turėti ir senėjimas, nes laikui bėgant natūraliai mažėja raumenų lankstumas ir tonusas. Atpažindami šias priežastis, galite priimti pagrįstus sprendimus, kad sumažintumėte skausmingo kojų mėšlungio tikimybę.

Gydymas

Norėdami veiksmingai gydyti kojų mėšlungį, iš karto švelniai ištempkite pažeistą raumenį. Jei vargina blauzdos mėšlungis, ištieskite koją ir pritraukite kojų pirštus prie savęs. Šlaunų mėšlungio atveju sulenkite kelį ir traukite koją link sėdmenų.

Šiluma, pavyzdžiui, šiltas rankšluostis arba šildanti pagalvėlė ant sutraukto raumens, gali padėti atsipalaiduoti. Arba ledo pakuotė gali sumažinti patinimą, jei jaučiamas ilgalaikis diskomfortas.

Norint išvengti mėšlungio ateityje, svarbu gerti vandens. Jei mėšlungis pasireiškia dažnai, raumenų funkciją gali palaikyti mityba, kurioje būtų daugiau kalio, magnio ir kalcio.

Jei mėšlungis sukelia didelį diskomfortą, laikinai gali padėti be recepto parduodami skausmą malšinantys vaistai, pavyzdžiui, ibuprofenas arba paracetamolis.

Jei mėšlungis nepraeina arba stiprėja, patartina kreiptis į gydytoją, kuris gali pasiūlyti papildomą gydymą arba ištirti bet kokias pagrindines mėšlungį sukeliančias ligas.

Prevencija

Kojų mėšlungio profilaktika – tai gyvenimo būdo korekcijos ir sąmoningos praktikos, kurios gali padėti sumažinti šių skausmingų epizodų dažnumą ir intensyvumą. Štai keletas veiksmingų strategijų:

  • Geriamasis vanduo: Geriamasis vanduo yra svarbus. Dehidratacija gali sukelti raumenų mėšlungį, todėl įpraskite šalia laikyti vandens buteliuką.
  • Reguliarus tempimas: Į kasdienę rutiną įtraukus tempimą, jis gali padėti, ypač prieš ir po fizinio krūvio. Daugiausia dėmesio skirkite blauzdoms, strėnoms ir šlaunims, kad šie raumenys būtų lankstūs.
  • Subalansuota mityba: Pasirūpinkite, kad gautumėte pakankamai pagrindinių maistinių medžiagų, ypač kalio, magnio ir kalcio. Šios mineralinės medžiagos gali būti labai svarbios raumenų funkcijai ir gali padėti išvengti mėšlungio.

Be to, apsvarstykite galimybę pakoreguoti treniruočių režimą, jei užsiimate didelio intensyvumo treniruotėmis. Palaipsniui didindami aktyvumo lygį galite suteikti raumenims laiko prisitaikyti.

Vaistažolių arbatos

Jei ieškote natūralių priemonių kojų mėšlungiui palengvinti, naudingos gali būti vaistažolių arbatos. Tam tikros vaistažolės gali padėti atpalaiduoti raumenis ir pagerinti kraujotaką, taip palengvindamos mėšlungį.

Tačiau, jei ieškote papildomų galimybių, yra įvairių vaistinių preparatų ir papildų, kurie gali padėti išvengti kojų mėšlungio arba jį sušvelninti.

Kai kurie dažniausiai siūlomi papildai yra magnis, kalis ir kalcis, kurie, kaip žinoma, palaiko raumenų funkciją. Be recepto parduodami produktai, pavyzdžiui, raumenis atpalaiduojantys vaistai ir vietinio poveikio analgetikai, taip pat gali padėti.

Šių arbatų ir papildų įtraukimas į mitybą gali papildyti kitus maisto produktus ir gėrimus, kurie palaiko raumenų sveikatą.

Dietos, kurios gali padėti

Kai vargina kojų mėšlungis, atkreipkite dėmesį į šias dietas, kurios gali padėti pasveikti ir užkirsti kelią tolesniems nemalonumams:

  • Priešuždegiminė dieta: Daugiausia dėmesio skiriama maisto produktams, kuriuose gausu antioksidantų ir omega-3 riebalų rūgščių, galinčių sumažinti uždegimą ir raumenų įtampą.
  • Į hidrataciją orientuota dieta: pabrėžiamas pakankamas skysčių vartojimas ir elektrolitų pusiausvyra, kad būtų išvengta su dehidratacija susijusių spazmų.
  • Magnio turtinga dieta: į ją įtraukiami maisto produktai, kuriuose yra daug magnio, kuris labai svarbus raumenų funkcijai ir gali padėti išvengti mėšlungio.
  • Mažai natrio turinti dieta: Tai gali padėti išvengti vandens susilaikymo ir raumenų mėšlungio.

Šios dietos gali padėti sumažinti uždegimą, užtikrinti tinkamą hidrataciją ir elektrolitų pusiausvyrą, aprūpinti raumenų funkcijai reikalingomis maistinėmis medžiagomis ir sumažinti veiksnius, galinčius sustiprinti mėšlungį.

Įtraukus šiuos mitybos pokyčius, apskritai galima patirti daugiau komforto.

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti gijimo procesui ir nesukelti tolesnės žalos, yra ramunėlių arbata, imbiero arbata, pipirmėčių arbata, valerijono šaknų arbata ir ciberžolės arbata.

Ramunėlių arbata pasižymi raminamosiomis savybėmis, kurios gali sumažinti įtampą ir sumažinti mėšlungį, o imbiero arbata pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, kuris gali nuraminti skaudančius raumenis.

Pipirmėčių arbatoje yra mentolio, kuris padeda atpalaiduoti raumenis ir gerina kraujotaką. Valerijono šaknų arbata pasižymi raminamosiomis savybėmis, padeda atsipalaiduoti ir sumažinti raumenų spazmus.

Ciberžolės arbatoje gausu kurkumino – priešuždegiminiu poveikiu pasižyminčio junginio, kuris gali padėti atsigauti raumenims.

Šių vaistažolių arbatos gali padėti palaikyti bendrą raumenų sveikatą ir sumažinti kojų mėšlungio dažnumą. Šių raminančių gėrimų įtraukimas į savo kasdienybę gali suteikti reikiamą palengvėjimą.

Dažnai užduodami klausimai

Ar kojų mėšlungis yra rimtos sveikatos būklės požymis?

Kojų mėšlungis ne visada gali būti rimtos ligos požymis.

Jei juos patiriate retkarčiais, dažnai tai gali būti susiję su raumenų nuovargiu arba dehidratacija.

Tačiau jei pastebite dažnus ar stiprius mėšlungius, pravartu kreiptis į gydytoją.

Jis gali padėti atmesti bet kokias pagrindines problemas ir patarti, kas gali sukelti jūsų diskomfortą.

Tokiais atvejais svarbiausia įsiklausyti į savo kūną.

Ar dehidratacija gali sukelti sportininkų kojų mėšlungį?

Taip, dehidratacija gali sukelti sportininkų kojų mėšlungį.

Kai negeriate pakankamai skysčių, jūsų raumenys gali netinkamai funkcionuoti, todėl gali atsirasti skausmingas mėšlungis.

Vandens gėrimas padeda palaikyti elektrolitų pusiausvyrą, kuri būtina raumenų susitraukimams.

Todėl prieš treniruotes, jų metu ir po jų būtinai gerkite pakankamai vandens.

Jei dažnai pastebite mėšlungį, tai gali būti ženklas, kad reikia pagerinti vandens vartojimą.

Jūsų kūnas gali jums padėkoti!

Ar kojų mėšlungis priklauso nuo amžiaus ar lyties?

Taip, kojų mėšlungis gali skirtis priklausomai nuo amžiaus ir lyties.

Su amžiumi raumenys gali prarasti lankstumą ir jėgą, todėl gali padidėti mėšlungio tikimybė.

Moterys dėl hormoninių pokyčių gali dažniau patirti mėšlungį menstruacijų ar nėštumo metu.

Be to, tam įtakos gali turėti ir gyvenimo būdo veiksniai, tokie kaip aktyvumas ar vandens gėrimas.

Ar yra ryšys tarp kojų mėšlungio ir nėštumo?

Taip, tarp kojų mėšlungio ir nėštumo gali būti ryšys.

Nėštumo metu jūsų organizme vyksta dideli pokyčiai, įskaitant svorio padidėjimą ir hormonų pokyčius, todėl gali padidėti mėšlungio tikimybė.

Galite pastebėti, kad jūsų raumenys labiau linkę į mėšlungį, ypač vėlesnėse stadijose.

Vandens gėrimas, reguliarus tempimas ir subalansuota mityba gali padėti sušvelninti nemalonius pojūčius.

Svarbu pasikalbėti su gydytoju, jei mėšlungis tampa stiprus ar nuolatinis.

Ar kojų mėšlungis dažnesnis naktį, ar dieną?

Kojų mėšlungis gali būti dažnesnis naktį. Gali būti, kad staiga pabusite nuo aštraus kojos skausmo.

Šis nakties reiškinys gali sutrikdyti jūsų miegą ir priversti jus jaustis neramiai.

Dienos metu aktyvesnė veikla gali padėti sumažinti šį reiškinį. Vandens gėrimas ir tempimasis prieš miegą taip pat gali turėti įtakos tam, kaip dažnai jus vargina mėšlungis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *