Skip to content

Burnos vėžys: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Burnos vėžys, dar vadinamas burnos vėžiu, – tai nenormalus ląstelių augimas burnoje ar gerklėje, dėl kurio gali atsirasti įvairių simptomų, įskaitant nuolatines opas ar neįprastas išaugas, kurių galima lengvai nepastebėti.

Burnos vėžio priežastys gali būti įvairios, įskaitant tokius veiksnius kaip tabako vartojimas ir tam tikros ŽPV atmainos, todėl informuotumas yra labai svarbus prevencijai.

Yra veiksmingų gydymo būdų, o norint apsisaugoti nuo šios sunkios ligos, labai svarbu suprasti visas burnos sveikatos problemas.

Toliau šiame pranešime aptariami veiksmai, kurių galite imtis, kad apsisaugotumėte nuo burnos vėžio, ir mitybos vaidmuo stiprinant apsaugą nuo burnos vėžio.

Straipsnis trumpai

  • Burnos vėžio simptomai yra nuolatinės opos, skausmas, neįprastos išaugos, balso pokyčiai ar rijimo sunkumai.
  • Pagrindinės priežastys yra tabako vartojimas, per didelis alkoholio kiekis, ŽPV infekcija, prasta burnos higiena ir mityba, kurioje trūksta vaisių ir daržovių.
  • Gydymo būdai: chirurgija, spindulinė terapija, chemoterapija ir tikslinė terapija, atsižvelgiant į vėžio stadiją ir vietą.
  • Prevencijos strategijos apima tabako vengimą, alkoholio ribojimą, geros burnos higienos palaikymą, reguliarius dantų patikrinimus ir subalansuotą mitybą, kurioje gausu vaisių ir daržovių.
  • Žolinės priemonės ir dieta, kurioje gausu antioksidantų, omega-3 riebalų rūgščių ir priešuždegiminių maisto produktų, gali padėti bendrai sveikatai ir sveikimui.

Simptomai

Burnos vėžio simptomai gali būti per kelias savaites neužgyjančios opos ar žaizdelės burnoje, nuolatinis burnos ar lūpų skausmas ar jautrumas, balso pokyčiai, rijimo ar kramtymo sunkumai.

Svarbūs požymiai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį, taip pat yra neįprastos augmenijos ar gumbai burnoje, patinusios ar kraujuojančios dantenos be aiškios priežasties, baltos ar raudonos dėmės ant liežuvio ar skruostų viduje.

Pastebėję bet kurį iš šių simptomų, nedvejodami kreipkitės į gydytoją. Ankstyvas ligos nustatymas gali gerokai padidinti sėkmingo gydymo galimybes.

Nors šie požymiai ne visada gali reikšti burnos vėžį, norint išsaugoti burnos sveikatą, labai svarbu į juos atkreipti dėmesį.

Priežastys

Burnos vėžio priežastys: tabako vartojimas, alkoholio vartojimas, žmogaus papilomos virusas (ŽPV), prasta burnos higiena, ilgalaikis burnos ertmės dirginimas dėl dantų aparatų ar blogai prigludusių protezų ir mityba, kurioje trūksta vaisių ir daržovių.

Tabako vartojimas – rūkymas, kramtymas ar uostymas – gali gerokai padidinti vėžinių pokyčių burnos audiniuose riziką. Besaikis alkoholio vartojimas gali dirginti burnos gleivinę ir padidinti vėžio riziką, ypač kartu su tabaku.

Tam tikros ŽPV atmainos, ypač ŽPV-16, gali būti susijusios su burnos ir gerklės vėžiu. Saugių lytinių santykių praktikavimas ir skiepijimasis gali padėti sumažinti šią riziką.

Prie burnos vėžio išsivystymo taip pat gali prisidėti prasta burnos higiena ir dantų prietaisų dirginimas. Be to, mityba, kurioje trūksta vaisių ir daržovių, gali susilpninti organizmo apsaugą nuo vėžio.

Genetika ir šeimos istorija taip pat gali turėti įtakos jūsų rizikai. Suprasdami šias priežastis, galite imtis aktyvių veiksmų, kad apsaugotumėte burnos sveikatą ir sumažintumėte burnos vėžio riziką.

Gydymas

Asmenų, kuriems diagnozuotas burnos vėžys, gydymo būdai gali skirtis priklausomai nuo vėžio stadijos, vietos ir bendros sveikatos būklės. Gydytojas kartu su jumis sudarys individualų gydymo planą.

Štai keletas bendrų metodų, su kuriais galite susidurti:

  1. Chirurginė operacija: gali būti pašalintas navikas ir aplinkiniai audiniai. Priklausomai nuo apimties, gali prireikti rekonstrukcinės operacijos, kad būtų atkurta funkcija ir išvaizda.
  2. Spindulinis gydymas: didelės energijos bangos gali būti nukreiptos į vėžines ląsteles. Šis gydymas gali būti taikomas atskirai arba kartu su operacija, kad būtų pašalintos likusios vėžio ląstelės.
  3. Chemoterapija: Vėžio ląstelėms naikinti gali būti naudojami stiprūs vaistai. Ši galimybė gali būti rekomenduojama esant pažengusiam burnos vėžiui arba kai operacija negalima.
  4. Tikslinis gydymas: taikant šį metodą gali būti naudojami vaistai, specialiai nukreipti į vėžinių ląstelių mechanizmus. Jis dažnai yra mažiau toksiškas nei tradicinė chemoterapija ir tam tikrais atvejais gali būti veiksmingas.

Gydymo planas bus pritaikytas pagal jūsų poreikius, todėl labai svarbu su gydytoju aptarti visus rūpimus klausimus ar šalutinį poveikį.

Būkite aktyvūs rūpindamiesi savo priežiūra ir nedvejodami užduokite klausimų.

Prevencija

Burnos vėžio profilaktika gali būti susijusi su sąmoningu gyvenimo būdo pasirinkimu, kuris gali gerokai sumažinti riziką.

Venkite visų formų tabako, nes jis yra viena iš pagrindinių burnos vėžio priežasčių, o jo atsisakymas gali gerokai sumažinti tikimybę susirgti burnos vėžiu.

Apribokite alkoholio vartojimą, nes besaikis alkoholio vartojimas gali padidinti riziką, ypač kartu su tabako vartojimu.

Stenkitės vartoti saikingai arba visiškai atsisakykite alkoholio.

Laikykitės geros burnos higienos: valykite dantis bent du kartus per dieną ir reguliariai naudokite dantų siūlą, kad burna būtų sveika.

Reguliarus dantų tikrinimas gali padėti anksti pastebėti bet kokias galimas problemas.

Subalansuota mityba, kurioje gausu vaisių ir daržovių, gali suteikti pagrindinių maistinių medžiagų, apsaugančių jūsų organizmą.

Ypač naudingas gali būti daug antioksidantų turintis maistas, pavyzdžiui, uogos ir lapiniai žalumynai.

Burnos vėžio gydymas vaistažolėmis

Tyrinėdami burnos vėžio gydymą vaistažolėmis, galite pasidomėti, ar yra kokių nors natūralių priemonių, padedančių valdyti šią ligą. Nors joks gydymas vaistažolėmis negali pakeisti įprastinės medicininės priežiūros, tam tikros natūralios priemonės gali būti naudingos.

Pavyzdžiui, ciberžolė, pasižyminti priešuždegiminėmis savybėmis, ir žalioji arbata, kurioje gausu antioksidantų, dažnai minimos kaip galimos pagalbinės priemonės bendrai sveikatai stiprinti.

Be to, specialios dietos, kuriose daugiausia dėmesio skiriama vaisiams, daržovėms ir neskaldytiems grūdams, gali pagerinti jūsų savijautą ir padėti įveikti su burnos vėžiu susijusius simptomus. Maisto produktai, kuriuose gausu vitaminų C ir E, pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai ir riešutai, taip pat gali būti naudingi.

Be vaistažolių, yra vaistinių preparatų ir papildų, kurie gali padėti išvengti ligų arba palaikyti sveikatą gydymo metu. Pavyzdžiui, kai kurie pacientai randa palengvėjimą naudodami burnos priežiūros priemones, kurių sudėtyje yra alavijo ar ramunėlių, galinčių nuraminti burnos gleivinę.

Tokie papildai kaip omega-3 riebalų rūgštys ir probiotikai taip pat gali padėti imuninei funkcijai ir bendrai sveikatai.

Prieš pradėdami bet kokį naują gydymo ar papildų vartojimo režimą, visada pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu, kad įsitikintumėte, jog jis yra saugus ir tinkamas jūsų konkrečiai būklei.

Dietos, kurios gali padėti

Dietos, kurios gali padėti gydyti burnos vėžį, yra priešuždegiminės dietos, daug antioksidantų turinčios dietos, augalinės dietos ir dietos, kuriose gausu omega-3 riebalų rūgščių.

Šios dietos gali padėti mažindamos uždegimą, stiprindamos imuninę sistemą, aprūpindamos svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis, kurios gali padėti pasveikti, ir apsaugodamos nuo vėžio progresavimo.

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti

Pateikiame sąrašą maisto produktų ir gėrimų, kurie gali padėti gydyti burnos vėžį: žalioji arbata, ciberžolė, imbieras, česnakas, lapiniai žalumynai (pvz., špinatai ir lapiniai kopūstai), uogos ir žolelių arbatos (pvz., ramunėlių ir pipirmėčių).

Žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų, kurie kovoja su uždegimu ir gali sulėtinti vėžinių ląstelių augimą.

Ciberžolės sudėtyje yra kurkumino, kuris pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, galinčiomis sustiprinti imuninę sistemą.

Imbieras palengvina virškinimą ir dar labiau mažina uždegimą, o česnakas, kaip manoma, pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, kurios gali padėti pasveikti.

Lapiniuose žalumynuose gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų, kurie palaiko bendrą sveikatą ir gijimą.

Daug antioksidantų turinčios uogos gali padėti sustiprinti imuninę sistemą.

Galiausiai žolelių arbatos, pavyzdžiui, ramunėlių ir pipirmėčių, gali nuraminti burną ir virškinimo sistemą, taip skatindamos bendrą komfortą gydymo metu.

Dažnai užduodami klausimai

Kaip sveikatos priežiūros specialistai diagnozuoja burnos vėžį?

Kai gydytojai įtaria burnos vėžį, jie nuodugniai apžiūri burną, gerklę ir kaklą.

Jie gali pasiteirauti apie jūsų simptomus ir ligos istoriją, taip pat gali atlikti vaizdinius tyrimus, pavyzdžiui, rentgeno ar magnetinio rezonanso tyrimus, kad susidarytų aiškesnis vaizdas.

Diagnozei patvirtinti paprastai atliekama biopsija, kurios metu paimamas nedidelis audinio mėginys ir tiriamas mikroskopu.

Šis procesas gali padėti nustatyti, ar yra vėžio ląstelių, ir geriausius gydymo būdus.

Koks burnos vėžiu sergančių pacientų išgyvenamumas?

Burnos vėžiu sergančių pacientų išgyvenamumas gali labai skirtis priklausomai nuo kelių veiksnių, įskaitant vėžio stadiją diagnozės nustatymo metu ir bendrą sveikatos būklę.

Paprastai, jei vėžys nustatomas anksti, išgyvenamumo rodikliai gali būti gana aukšti, dažnai viršijantys 80 %. Tačiau vėžiui progresuojant šie rodikliai gali sumažėti.

Labai svarbu būti informuotiems ir aktyviai tikrintis reguliariai, nes ankstyvas vėžio nustatymas gali atlikti svarbų vaidmenį didinant sėkmingo gydymo ir išgyvenimo galimybes.

Ar po gydymo burnos vėžys gali atsinaujinti?

Taip, po gydymo burnos vėžys gali atsinaujinti.

Net jei gydymas buvo sėkmingas, visada yra tikimybė, kad vėžio ląstelės gali likti nepastebėtos arba grįžti vėliau.

Reguliarūs patikrinimai pas gydytoją yra labai svarbūs norint stebėti savo sveikatą. Jie gali padėti anksti pastebėti bet kokius ligos pasikartojimo požymius.

Informavimas apie rizikos veiksnius ir sveikos gyvensenos palaikymas taip pat gali būti svarbūs mažinant grįžimo tikimybę.

Ar yra kokių nors paplitusių mitų apie burnos vėžį?

Yra keletas paplitusių mitų apie burnos vėžį, kurie gali būti klaidinantys.

Vienas iš mitų yra tas, kad šia liga gali susirgti tik rūkaliai, tačiau ja gali susirgti ir nerūkantieji.

Kitas klaidingas įsitikinimas – kad šia liga serga tik vyresnio amžiaus žmonės, nors rizika gali kilti ir jaunesniems.

Kai kurie mano, kad ją visada lengva pastebėti, tačiau ne visi simptomai gali būti akivaizdūs.

Labai svarbu būti informuotiems ir kreiptis į gydytoją dėl tikslios informacijos.

Kaip burnos vėžys veikia bendrą sveikatą ir gyvenimo kokybę?

Burnos vėžys gali smarkiai paveikti jūsų bendrą sveikatą ir gyvenimo kokybę.

Jis gali sukelti skausmą, rijimo sunkumus, kalbos pokyčius ir apsunkinti kasdienę veiklą. Dėl išvaizdos ar bendravimo pokyčių galite patirti emocinį sutrikimą.

Gali sutrikti mityba, todėl gali sumažėti svoris ir atsirasti nuovargis. Negydoma liga gali progresuoti ir dar labiau pakenkti jūsų fizinei ir psichinei savijautai, todėl labai svarbu laiku kreiptis į gydytoją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *