Skip to content

Daugybinė mieloma: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Daugybinė mieloma – tai kraujo vėžio tipas, kuris pažeidžia plazmines ląsteles – gyvybiškai svarbią imuninės sistemos sudedamąją dalį, atsakingą už antikūnų gamybą. Ši liga gali sukelti įvairių simptomų, įskaitant kaulų skausmą, nuovargį ir padidėjusį jautrumą infekcijoms, o tai labai pablogina gyvenimo kokybę.

Daugybinės mielomos priežastys susijusios su genetinių polinkių ir aplinkos veiksnių deriniu, kuris gali padėti nustatyti su šia liga susijusius rizikos veiksnius.

Be to, daugybinės mielomos gydymo galimybės nuolat tobulėja, todėl pacientams atsiranda naujų galimybių valdyti savo sveikatą ir priimti pagrįstus sveikatos priežiūros sprendimus.

Be to, gyvenimo būdo pasirinkimas yra labai svarbus prevencijos veiksnys, o nedideli pokyčiai gali turėti didelę įtaką mažinant riziką.

Toliau nagrinėjama sudėtinga daugybinės mielomos problematika, įskaitant jos simptomus, priežastis, gydymo galimybes ir gyvenimo būdo svarbą prevencijai.

Straipsnis trumpai

  • Dažniausiai pasitaikantys daugybinės mielomos simptomai yra kaulų skausmas, nuovargis, galūnių silpnumas, dažnos infekcijos ir nepaaiškinamas svorio kritimas.
  • Priežastys yra nekontroliuojamas plazminių ląstelių augimas, genetinės mutacijos, šeimos anamnezė, aplinkos veiksniai ir vyresnis nei 65 metų amžius.
  • Gydymo būdai: chemoterapija, tikslinė terapija, imunoterapija ir kamieninių ląstelių transplantacija, atsižvelgiant į paciento poreikius.
  • Prevencinės priemonės apima sveiką svorį, subalansuotą mitybą, reguliarų fizinį krūvį, vengimą vartoti tabaką ir alkoholį.
  • Žolelių papildai, tokie kaip ciberžolė, žalioji arbata ir probiotikai, gali suteikti palengvėjimą ir palaikyti bendrą sveikatą gydymo metu.

Simptomai

Sergant daugine mieloma gali pasireikšti įvairūs simptomai. Dažnai pasitaiko kaulų skausmas, dažnai nugaros ar šonkaulių. Nuovargis gali būti didžiulis ir paveikti kasdienę veiklą. Gali atsirasti galūnių silpnumas, dėl kurio gali būti sunku atlikti paprastas užduotis.

Dėl susilpnėjusios imuninės sistemos gali kilti dažnų infekcijų. Kūnui kovojant su liga, gali sumažėti kūno svoris. Padidėjęs troškulys ir padidėjęs šlapinimasis gali reikšti su mieloma susijusias inkstų problemas.

Anemija gali pasireikšti blyškia oda arba dusuliu fizinio krūvio metu. Kai kuriems asmenims gali būti padidėjęs kalcio kiekis, todėl gali atsirasti sumišimas ar mieguistumas.

Svarbu stebėti šiuos simptomus ir aptarti juos su gydytoju. Ankstyvas atpažinimas ir įsikišimas gali gerokai pagerinti daugybinės mielomos gydymą ir pagerinti jūsų gyvenimo kokybę. Būkite aktyvūs, kad suprastumėte šiuos simptomus ir į juos reaguotumėte.

Priežastys

Dauginė mieloma gali atsirasti dėl nekontroliuojamo plazminių ląstelių augimo kaulų čiulpuose ir sukelti įvairių komplikacijų. Tiksli šio nenormalaus augimo priežastis nėra iki galo išaiškinta, tačiau ją gali lemti keli rizikos veiksniai.

Didelę reikšmę gali turėti genetinės mutacijos; jūsų DNR pokyčiai gali lemti mielomos išsivystymą. Riziką gali padidinti šeimoje pasitaikantys kraujo sutrikimai.

Tam tikri aplinkos veiksniai taip pat gali turėti įtakos daugybinės mielomos atsiradimui. Cheminių medžiagų, tokių kaip benzenas, pesticidai ir herbicidai, poveikis gali padidinti riziką. Be to, tikimybę susirgti šia liga gali padidinti radiacijos poveikis dėl ankstesnių medicininių procedūrų ar aplinkos šaltinių.

Kitas veiksnys yra amžius; dauguma žmonių, kuriems diagnozuota daugybinė mieloma, yra vyresni nei 65 metų amžiaus, o su amžiumi rizika gali didėti.

Be to, tikimybė susirgti išsėtine mieloma gali padidėti, jei anksčiau sirgote tokia liga kaip nenustatytos reikšmės monokloninė gamapatija (MGUS). Šių priežasčių supratimas gali padėti nustatyti galimus rizikos veiksnius, kuriuos reikia aptarti su gydytoju.

Gydymas

Norint ištirti gydymo galimybes, labai svarbu suprasti daugybinės mielomos priežastis. Nustatęs diagnozę, gydytojas aptars įvairius gydymo būdus, kurie gali būti pritaikyti konkrečiai jūsų būklei ir poreikiams. Gydymas gali apimti chemoterapijos, tikslinės terapijos, imunoterapijos ir kamieninių ląstelių transplantacijos derinį.

Chemoterapijoje gali būti naudojami stiprūs vaistai, naikinantys vėžio ląsteles, ir ji dažnai yra gydymo pagrindas. Tiksliniai gydymo būdai gali būti nukreipti į konkrečias vėžinių ląstelių savybes, kad sutrikdytų jų augimą. Imunoterapija gali padėti jūsų imuninei sistemai veiksmingiau atpažinti mielomos ląsteles ir kovoti su jomis.

Jei gydymo plane numatyta kamieninių ląstelių transplantacija, Jums gali būti skiriamos didelės chemoterapijos dozės, kad būtų sunaikintas vėžys, o po to persodinamos sveikos kamieninės ląstelės, kurios gali padėti atkurti kraujo ląstelių gamybą.

Gydytojas reguliariai stebės jūsų pažangą ir prireikus gali koreguoti gydymą. Šalutinis poveikis yra dažnas, todėl būtina atvirai bendrauti apie tai, ką patiriate.

Prevencija

Nors nėra garantuoto būdo, kaip išvengti daugybinės mielomos, tam tikri gyvenimo būdo pasirinkimai gali sumažinti riziką. Štai pagrindinės strategijos, kurias reikėtų apsvarstyti:

  1. Išlaikykite sveiką svorį: Nutukimas gali būti susijęs su įvairiais vėžiniais susirgimais, įskaitant daugybinę mielomą. Stenkitės laikytis subalansuotos mitybos ir reguliariai mankštintis, kad išlaikytumėte sveiką svorį.
  2. Valgykite subalansuotą maistą: Mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir liesų baltymų, gali padėti jūsų imuninei sistemai. Taip pat gali būti naudinga riboti perdirbtus maisto produktus ir cukrų.
  3. Būkite fiziškai aktyvūs: Reguliarus fizinis aktyvumas gali sustiprinti jūsų kūną ir pagerinti bendrą savijautą. Kiekvieną savaitę siekite bent 150 minučių vidutinio sunkumo fizinio krūvio.
  4. Venkite tabako ir riboti alkoholio vartojimą: Rūkymas ir besaikis alkoholio vartojimas gali susilpninti jūsų imuninę sistemą ir padidinti vėžio riziką. Metimas rūkyti ir saikingas alkoholio vartojimas gali būti labai naudingas sveikatai.

Vaistažolių papildai

Daugybinės mielomos gydymui yra keletas natūralių vaistų ir vaistažolių papildų, kurie gali suteikti palengvėjimą ir palaikyti bendrą savijautą. Nors tyrimai tebevyksta, kai kurie tyrimai rodo, kad tam tikri maisto produktai, gėrimai ir vaistažolės gali padėti sumažinti simptomus ir pagerinti gyvenimo kokybę.

Pavyzdžiui, ciberžolė, kurios sudėtyje yra veikliosios medžiagos kurkumino, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali būti naudinga daugybine mieloma sergantiems asmenims. Be to, žalioji arbata, kurioje gausu antioksidantų, buvo tiriama dėl jos galimo vaidmens vėžio prevencijos srityje.

Kalbant apie vaistinius preparatus ir maisto papildus, galima rinktis šiuos:

  • Kurkumino papildai: jie gali padėti sumažinti uždegimą ir palaikyti imuninę sistemą.
  • Žuvų taukai: Riebalų aliejus: jame gausu omega-3 riebalų rūgščių, todėl jis gali padėti sumažinti uždegimą ir pagerinti bendrą sveikatą.
  • Probiotikai: jie gali palaikyti žarnyno sveikatą ir stiprinti imuninę sistemą.

Tačiau prieš pradedant vartoti bet kokius naujus maisto papildus ar vaistus būtina pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju, nes jie gali sąveikauti su įprastiniu gydymu.

Visada teikite pirmenybę subalansuotai mitybai ir aptarkite bet kokius alternatyvius gydymo būdus, kad įsitikintumėte, jog jie atitinka jūsų gydymo planą.

Dietos, kurios gali padėti

Toliau pateikiamos kelios dietos, kurios gali padėti daugybinės mielomos gydymo procese:

  1. Daugiausia dėmesio skiriama vaisiams, daržovėms, neskaldytiems grūdams ir sveikiems riebalams, kad sumažėtų uždegimas ir pagerėtų bendra sveikata.
  2. Viduržemio jūros regiono dieta: Viduržemio jūros regiono mityba: daugiausia dėmesio skiriama sveikam maistui, sveikiems riebalams ir liesiems baltymams, kurie gerina širdies sveikatą ir gali padėti sumažinti vėžio riziką.
  3. Augalinė mityba: daugiausia vartojamas augalinis maistas, kuris gali suteikti pagrindinių maistinių medžiagų ir antioksidantų, palaikančių imuninę sistemą.
  4. Mažo glikemiškumo dieta: Tai gali būti naudinga bendrai sveikatai ir energijos lygiui.

Šios dietos gali padėti apsirūpinti pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, mažinti uždegimą ir palaikyti imuninę sistemą, o visa tai gali būti naudinga valdant daugybinės mielomos simptomus ir gerinant organizmo gebėjimą susidoroti su šalutiniu gydymo poveikiu.

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti daugybinės mielomos gydymo procese, yra ciberžolė, imbieras, žalioji arbata, česnakas, ašvaganda, rodiola, vaisiai, daržovės, neskaldyti grūdai ir sveiki riebalai.

Ciberžolė, žinoma dėl savo priešuždegiminių savybių, gali padėti sumažinti skausmą ir pagerinti bendrą savijautą.

Imbieras gali padėti kovoti su pykinimu ir pagerinti virškinimą, todėl lengviau palaikyti mitybą.

Žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų, galinčių sustiprinti imuninę sistemą ir kovoti su vėžinėmis ląstelėmis.

Česnakai siejami su geresne imuninės sistemos veikla ir gali apsaugoti nuo tam tikrų vėžinių susirgimų.

Adaptogeninės vaistažolės, tokios kaip ašvaganda ir rodiolė, gali padėti įveikti stresą ir nuovargį, kurie yra dažni iššūkiai sergantiesiems daugybine mieloma.

Subalansuota mityba, kurią sudaro įvairūs vaisiai, daržovės, neskaldyti grūdai ir sveiki riebalai, gali suteikti esminių maistinių medžiagų, padedančių palaikyti bendrą sveikatą ir sveikimą.

Dažnai užduodami klausimai

Kokia yra sergančiojo daugine mieloma gyvenimo trukmė?

Daugine mieloma sergančio žmogaus gyvenimo trukmė gali labai skirtis priklausomai nuo kelių veiksnių, įskaitant bendrą sveikatos būklę, amžių ir atsaką į gydymą.

Paprastai daugelis šia liga sergančių asmenų po diagnozės nustatymo gali gyventi kelerius metus, ypač patobulėjus gydymui.

Kai kuriems gali pavykti gyventi dešimtmetį ar ilgiau, o kitiems ligos eiga gali būti agresyvesnė.

Geriausia konkrečią situaciją aptarti su gydytoju, kad gautumėte asmeninių įžvalgų.

Kaip diagnozuojama daugybinė mieloma?

Norėdamas diagnozuoti daugybinę mielomą, gydytojas gali pradėti nuo fizinės apžiūros ir peržiūrėti jūsų ligos istoriją.

Jis gali paskirti atlikti kraujo tyrimus, kad nustatytų pakitusius baltymus ir patikrintų kraujo ląstelių kiekį.

Diagnozei patvirtinti dažnai gali prireikti atlikti kaulų čiulpų biopsiją, leidžiančią tiesiogiai ištirti kaulų čiulpus.

Taip pat gali būti atliekami vaizdiniai tyrimai, pavyzdžiui, rentgeno ar magnetinio rezonanso tyrimai, siekiant įvertinti bet kokius kaulų pažeidimus ar pakitimus.

Ar daugybinė mieloma gali būti paveldima?

Išsėtinė mieloma gali būti paveldima šeimose.

Nors mokslininkai galutinai neįrodė paveldimo ryšio, artimų giminaičių, sergančių šia liga, rizika gali padidėti.

Svarbu būti informuotam apie savo šeimos ligos istoriją ir aptarti visus rūpimus klausimus su gydytoju.

Jie gali padėti įvertinti jūsų rizikos veiksnius ir patarti, kaip stebėti savo sveikatą.

Ar yra klinikinių daugybinės mielomos tyrimų?

Taip, gali būti atliekami daugybinės mielomos klinikiniai tyrimai.

Galite patikrinti klinikinių tyrimų registrus arba pasikalbėti su gydytoju apie vykdomus tyrimus. Jie gali padėti suprasti tinkamumo kriterijus ir galimą naudą.

Dalyvavimas tyrime gali suteikti galimybę gauti naujų gydymo būdų ir prisidėti prie kitiems naudingų mokslinių tyrimų.

Visada pasverkite riziką ir naudą ir įsitikinkite, kad jums priimtinas jūsų sprendimas.

Kokie gyvenimo būdo pokyčiai gali padėti sergantiesiems daugybinė mieloma?

Norėdami padėti daugybine mieloma sergančiam žmogui, apsvarstykite galimybę keisti gyvenimo būdą.

Subalansuota mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų, gali sustiprinti imuninę sistemą. Reguliari fizinė veikla gali padėti išlaikyti jėgas ir energiją.

Norint atsigauti, labai svarbu teikti pirmenybę miegui, o streso valdymas pasitelkiant dėmesingą įsisąmoninimą arba jogą gali pagerinti bendrą savijautą.

Nepamirškite, kad svarbu gerti vandenį ir palaikyti socialinius ryšius, kurie gali suteikti emocinę paramą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *