Skip to content

Miunhauzeno sindromas: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Miunhauzeno sindromas – tai psichikos sveikatos sutrikimas, kuriam būdingas sąmoningas ligos simptomų fabrikavimas arba perdėtas jų sureikšminimas, siekiant sulaukti dėmesio ir užuojautos.

Toks elgesys gali pasireikšti plačiomis medicininėmis žiniomis, savęs žalojimu arba apgaulinga ligos istorija, dažnai keliančia nerimą aplinkiniams.

Miunhauzeno sindromo šaknys dažnai glūdi vaikystėje patirtuose išgyvenimuose ir pagrindinėse psichikos sveikatos problemose.

Gydant labai svarbu pasitikėjimas ir bendravimas, ypač kai tradiciniai metodai gali būti nepakankami.

Toliau šiame įraše nagrinėjamos veiksmingos strategijos, kaip spręsti šią būklę ir ieškoti kelių į išgijimą.

Straipsnis trumpai

  • Miunhauzeno sindromas – tai apsimetinėjimas arba perdėtas medicininių simptomų sureikšminimas siekiant atkreipti į save dėmesį, dėl kurio dažnai tenka dažnai lankytis ligoninėje be tikros ligos.
  • Vaikystėje patirtos traumos, asmenybės sutrikimai ir kontrolės poreikis yra dažnos šios psichologinės būklės priežastys.
  • Gydymas paprastai apima pasitikėjimo su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais užmezgimą, kognityvinę ir elgesio terapiją bei psichoterapiją, skirtą pagrindinėms emocinėms problemoms spręsti.
  • Prevencijos strategijose daugiausia dėmesio skiriama atviram bendravimui, ankstyvai intervencijai ir sveikų emocinės gerovės įveikimo mechanizmų skatinimui.
  • Žolelių papildai, pavyzdžiui, jonažolės ir ramunėlių arbata, gali padėti palaikyti bendrą psichikos sveikatą, taip pat galima koreguoti mitybą siekiant palengvinti simptomus.

Simptomai

Atpažinti Miunhauzeno sindromo simptomus gali būti sudėtinga. Asmenys gali dažnai kreiptis į gydytoją dėl įvairių negalavimų, kurie pasireiškia sudėtingais ir dramatiškais simptomais. Jie gali primygtinai reikalauti atlikti daugybę tyrimų ar procedūrų, nors gydytojai neranda jokių pagrindinių ligų.

Jie gali gerai išmanyti medicininę terminologiją, kuria gali pasinaudoti norėdami manipuliuoti savo pasakojimu. Be to, jie gali keliauti į įvairias ligonines ar klinikas ir kreiptis į kelis gydytojus. Toks elgesys gali sukelti skubos jausmą, nes jie gali primygtinai reikalauti, kad jų būklė būtų sunki, net jei įrodymai rodo ką kita.

Miunhauzeno sindromu sergantys žmonės gali turėti randų, žaizdų ar kitų fizinių požymių, kurie, jų teigimu, atsirado dėl sveikatos sutrikimų, tačiau jie gali būti jų pačių padaryti arba perdėti.

Emociniai simptomai gali apimti giliai įsišaknijusį dėmesio, užuojautos ar rūpesčio poreikį, dažnai lemiantį dramatišką pasakojimą apie savo sveikatą. Jei įtariate, kad kam nors pasireiškia šie požymiai, labai svarbu į situaciją žvelgti su užuojauta, nes jie gali kovoti su sudėtingomis psichologinėmis problemomis.

Priežastys

Norint suprasti Miunhauzeno sindromo priežastis, reikia atpažinti keletą psichologinių veiksnių, galinčių prisidėti prie šio sutrikimo, dažnai susijusių su asmens praeities patirtimi ir emociniais poreikiais.

  1. Vaikystės traumos: Daugelis Miunhauzeno sindromu sergančių asmenų gali būti patyrę prievartą ar nepriežiūrą. Tokie neigiami išgyvenimai gali sukelti desperatišką dėmesio ir rūpesčio poreikį, skatinantį juos susikurti fiktyvias ligas.
  2. Asmenybės sutrikimai: Šis sindromas dažnai gali egzistuoti kartu su asmenybės sutrikimais, tokiais kaip ribinis ar narcisistinis asmenybės sutrikimas. Šiomis ligomis sergantys asmenys gali kovoti su savęs vertinimu ir ieškoti patvirtinimo išgalvotomis medicininėmis problemomis.
  3. Kontrolės poreikis: Stiprus noras kontroliuoti aplinką gali paskatinti asmenis manipuliuoti situacijomis, įskaitant savo sveikatą. Apsimesdami sergančiais jie gali įgyti galios ir dėmesio, kurio gali trūkti kitose gyvenimo srityse.

Norint suprasti Miunhauzeno sindromą, labai svarbu suvokti šias priežastis, nes jos padeda išsiaiškinti, kodėl asmenys gali griebtis tokių kraštutinių priemonių savo emociniams ir psichologiniams poreikiams patenkinti.

Gydymas

Miunhauzeno sindromo problemai spręsti gali prireikti įvairiapusio, individualiems poreikiams pritaikyto gydymo metodo. Atviram bendravimui apie mintis ir jausmus labai svarbu užmegzti pasitikėjimu grįstus santykius su gydytoju.

Kognityvinė elgesio terapija (KET) gali būti veiksmingas metodas, nes ji padeda nustatyti ir pakeisti žalingus mąstymo modelius, nukreipti asmenis į sveikesnius įveikos mechanizmus.

Psichoterapija taip pat gali suteikti saugią erdvę aptarti pagrindines emocines problemas, lemiančias elgesį.

Galima rinktis medikamentus, ypač jei yra gretutinių psichikos sveikatos sutrikimų, tokių kaip nerimas ar depresija. Antidepresantai arba vaistai nuo nerimo gali padėti stabilizuoti nuotaiką ir sumažinti nerimą.

Taip pat gali būti naudingos paramos grupės, kurios padeda bendrauti su kitais asmenimis, susiduriančiais su panašiomis problemomis. Dalijimasis patirtimi tokiose grupėse gali paskatinti supratimą ir sumažinti izoliacijos jausmą.

Prevencija

Norėdami užkirsti kelią Miunhauzeno sindromo išsivystymui ar paūmėjimui, apsvarstykite šias pagrindines strategijas:

  1. Skatinkite atvirą bendravimą: Sukurkite erdvę atviroms diskusijoms apie jausmus ir sveikatos problemas. Tai gali padėti anksti nustatyti problemas ir užkirsti kelią nesveikiems įveikos mechanizmams.
  2. Kreipkitės profesionalios pagalbos: Jei pastebėjote nelaimės požymių arba pastebėjote, kad be reikalo ieškote medicininės pagalbos, nedvejodami kreipkitės į gydytoją. Ankstyva intervencija gali labai sumažinti Miunhauzeno sindromo išsivystymo riziką.
  3. Skatinkite sveikas įveikos strategijas: skatinkite užsiėmimus, skirtus emocinei gerovei, pavyzdžiui, dėmesingą įsisąmoninimą, fizinius pratimus ar kūrybinius užsiėmimus.

Šie pozityvūs įveikos mechanizmai gali padėti sumažinti su sveikata susijusio dėmesio reikalaujančio elgesio poreikį.

Žolelių papildai simptomų malšinimui

Valdant Miunhauzeno sindromo simptomus, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad nėra žinoma jokių konkrečių natūralių priemonių šiai psichologinei būklei gydyti.

Tačiau tam tikros mitybos korekcijos ir vaistažolių papildai gali padėti sušvelninti kai kuriuos susijusius simptomus ir palaikyti bendrą savijautą.

Nors nėra patvirtintų natūralių vaistų, kai kurios alternatyvos, galinčios padėti, yra vaistai, pavyzdžiui, vaistai nuo nerimo ar antidepresantai, kuriuos gali skirti sveikatos priežiūros specialistas.

Be to, gali būti naudingi tokie papildai kaip omega-3 riebalų rūgštys, kurios pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, ir probiotikai, kurie gali palaikyti žarnyno sveikatą.

Prieš pradedant bet kokį naują gydymo ar papildų vartojimo režimą, labai svarbu pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju, kad įsitikintumėte, jog jis atitinka jūsų individualius poreikius ir aplinkybes.

Dietos, kurios gali padėti

Pateikiame sąrašą dietų, kurios gali padėti Miunhauzeno sindromu sergantiems asmenims:

  1. Priešuždegiminė dieta: Daugiausia dėmesio skiriama sveikam maistui, sveikiems riebalams ir antioksidantams, kad sumažėtų uždegimas ir pagerėtų bendra sveikata.
  2. Viduržemio jūros regiono dieta: Ši dieta, kurioje gausu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir sveikų riebalų, palaiko širdies sveikatą ir gali pagerinti nuotaikos stabilumą.
  3. Mažai FODMAP dieta: FODFAP: skirta palengvinti virškinamojo trakto simptomus mažinant fermentuojamų angliavandenių kiekį, kuris gali palengvinti virškinimo diskomfortą.
  4. Maistingomis medžiagomis turtinga mityba: pabrėžiamas maisto produktų, kuriuose gausu vitaminų ir mineralų, vartojimas, o tai gali palaikyti psichinę sveikatą ir bendrą gerovę.
  5. Sąmoningas valgymas: skatinamas maisto pasirinkimo ir valgymo įpročių suvokimas, skatinamas sveikesnis santykis su maistu ir mažinamas emocinis valgymas.

Šios dietos gali padėti aprūpinant psichinę ir fizinę sveikatą palaikančiomis pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, mažinant uždegimą, kuris gali sustiprinti simptomus, skatinant stabilų energijos lygį ir pozityvesnį santykį su maistu, kuris yra svarbus emocinei gerovei.

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti Miunhauzeno sindromo gydymo procese, yra jonažolė, valerijono šaknis, ramunėlių arbata, imbiero arbata, pipirmėčių arbata ir omega-3 riebalų rūgštys, gaunamos iš žuvų arba linų sėmenų aliejaus.

Jonažolė pasižymi nuotaiką gerinančiomis savybėmis ir gali padėti sumažinti nerimą ir depresiją, kurie yra dažni šios būklės simptomai.

Valerijono šaknis gali padėti suvaldyti stresą ir pagerinti miego kokybę, todėl ji yra geras pasirinkimas tiems, kurie kovoja su nemiga.

Ramunėlių arbata skatina atsipalaidavimą ir gali padėti nuraminti protą, prisidėdama prie bendros emocinės gerovės.

Imbiero ir pipirmėčių arbatos naudingos virškinimui, malšina skrandžio sutrikimus, kurie gali pasireikšti asmenims, kurie patys sukelia simptomus.

Galiausiai, omega-3 riebalų rūgštys pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali palaikyti psichinę sveikatą ir bendrą savijautą.

Prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus ar keisti mitybą, visada pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu, kad įsitikintumėte, jog jie yra saugūs ir veiksmingi atsižvelgiant į jūsų konkrečius poreikius.

Dažnai užduodami klausimai

Ar Miunhauzeno sindromas gali pasireikšti vaikams?

Taip, Miunhauzeno sindromas gali pasireikšti vaikams, nors ir rečiau nei suaugusiesiems.

Galite pastebėti tokius požymius kaip dažnas lankymasis ligoninėje ar neįprasti simptomai, kurie atrodo perdėti.

Svarbu suprasti, kad vaikas gali sąmoningai neapsimetinėti sergantis; jam gali daryti įtaką aplinka arba globėjai.

Jei tai įtariate, būtina kreiptis į gydytoją, kad būtų užtikrinta vaiko gerovė ir tinkamas gydymas.

Ar Miunhauzeno sindromas turi genetinį komponentą?

Miunhauzeno sindromas gali turėti genetinį komponentą.

Nors mokslininkai galutinai nesusiejo konkrečių genų su šiuo sutrikimu, kai kurie tyrimai rodo, kad tai gali būti paveldimas aspektas, ypač jei šeimos nariai turi panašių elgesio problemų.

Svarbu atsižvelgti į tai, kad aplinkos veiksniai ir asmeninė patirtis taip pat gali būti svarbūs.

Šių veiksnių supratimas gali padėti geriau suvokti šios būklės sudėtingumą.

Kuo Miunhauzeno sindromas skiriasi nuo Miunhauzeno sindromo?

Miunhauzeno sindromas ir Miunhauzenas pagal patikėtinį gali skirtis pirmiausia tuo, į ką sutelkiamas dėmesys.

Miunhauzeno sindromo atveju asmuo, norėdamas atkreipti į save dėmesį, gali išgalvoti arba sukelti ligą.

Tuo tarpu Miunhauzeno pagal įgaliojimą atveju kas nors kitas, dažniausiai globėjas, gali suklastoti arba sukelti ligą kitam asmeniui, dažniausiai vaikui, kad sulauktų užuojautos ar dėmesio.

Abu atvejai gali būti susiję su apgaule, tačiau esminis skirtumas yra tas, kas yra suklastotos ligos subjektas.

Ar yra paramos grupių asmenims, sergantiems Miunhauzeno sindromu?

Taip, gali būti paramos grupių asmenims, sergantiems Miunhauzeno sindromu.

Šios grupės suteikia saugią erdvę, kurioje galite pasidalyti savo patirtimi ir užmegzti ryšius su kitais žmonėmis, kurie supranta jūsų sunkumus.

Galite rasti užuojautą, patvirtinimą ir išteklių, padėsiančių įveikti savo kelionę.

Svarbu kreiptis į kitus ir ieškoti paramos, nes bendravimas su kitais žmonėmis gali turėti didelės reikšmės jūsų gijimo procesui.

Ar terapija gali padėti Miunhauzeno sindromu sergančio asmens šeimos nariams?

Taip, terapija gali padėti Miunhauzeno sindromu sergančio asmens šeimos nariams.

Ji gali padėti apdoroti jausmus, geriau suprasti situaciją ir sukurti įveikos strategijas. Galbūt sužinosite, kaip nustatyti sveikas ribas ir kartu palaikyti savo artimąjį.

Be to, terapija suteikia saugią erdvę išsakyti savo rūpesčius ir nusivylimus, o tai gali būti labai svarbu jūsų emocinei gerovei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *