Skip to content

Ne Hodžkino limfoma: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Ne Hodžkino limfoma – tai vėžio tipas, atsirandantis limfinėje sistemoje, ypač limfocituose, kurie yra svarbi imuninės sistemos dalis.

Norint anksti įsikišti, labai svarbu atpažinti simptomus; įprasti požymiai yra limfmazgių padidėjimas, nepaaiškinamas svorio kritimas ir nuolatinis nuovargis, nors juos dažnai galima supainioti su mažiau rimtomis problemomis.

Be to, supratimas apie priežastis – nuo aplinkos veiksnių iki genetinių polinkių – gali padėti įvertinti individualią riziką.

Galimi įvairūs gydymo būdai, todėl sergantiesiems labai svarbu žinoti, kokie gydymo būdai yra siūlomi.

Taip pat aptariamos prevencinės priemonės, į kurias reikėtų atsižvelgti, ir pateikiamos įžvalgos, kurios gali jus nustebinti.

Su ne Hodžkino limfoma susiję simptomai, priežastys, gydymo galimybės ir prevencinės priemonės nagrinėjamos šiame pranešime.

Straipsnis trumpai

  • Dažniausi ne Hodžkino limfomos simptomai yra limfmazgių patinimas, nepaaiškinamas svorio kritimas, nuolatinis nuovargis, naktinis prakaitavimas ir karščiavimas be aiškios priežasties.
  • Ne Hodžkino limfomos rizikos veiksniai: vyresnis nei 60 metų amžius, nusilpusi imuninė sistema, cheminių medžiagų poveikis, šeimos istorija ir tam tikros infekcijos.
  • Ne Hodžkino limfomos gydymo būdai apima chemoterapiją, tikslinę terapiją, spindulinį gydymą, kamieninių ląstelių transplantaciją ir imunoterapiją.
  • Prevencinės priemonės: vengti tabako, palaikyti sveiką svorį, riboti cheminių medžiagų poveikį, laikytis geros higienos ir reguliariai tikrintis sveikatą.
  • Mityba, pavyzdžiui, priešuždegiminė, Viduržemio jūros regiono ir augalinė dieta, taip pat tokie maisto produktai kaip žalioji arbata ir česnakas, gali padėti palaikyti bendrą sveikatą ir gerą savijautą.

Simptomai

Ankstyvas ne Hodžkino limfomos simptomų atpažinimas yra labai svarbus veiksmingam gydymui. Simptomai gali būti limfmazgių, ypač kaklo, pažastų ar kirkšnių, padidėjimas, kuris iš pradžių gali būti neskausmingas, bet gali tapti nemalonus.

Nepaaiškinamas svorio kritimas yra dar vienas simptomas; jei lieknėjate nesistengdami, atkreipkite į tai dėmesį. Galite jausti nuolatinį nuovargį, kuris nepagerėja pailsėjus, o tai gali trukdyti kasdienei veiklai.

Taip pat gali pasireikšti naktinis prakaitavimas, kai atsibundate išpilti prakaito, nors kambaryje yra komfortiška temperatūra. Karščiavimas be aiškios priežasties yra dar vienas požymis, kurio nereikėtų ignoruoti. Nerimą gali kelti ir išplitęs niežulys.

Jei pastebėjote kokių nors neįprastų simptomų ar sveikatos pokyčių, svarbu kreiptis į gydytoją. Ankstyvas ligos nustatymas gali padėti rasti veiksmingesnių gydymo būdų, todėl aktyviai rūpinkitės savo sveikata. Atminkite šiuos simptomus ir kreipkitės į gydytoją, jei jaučiatės nekaip.

Priežastys

Ne Hodžkino limfomos (NHL) priežasčių išsiaiškinimas gali padėti nustatyti rizikos veiksnius ir priimti pagrįstus sveikatos sprendimus. Riziką susirgti NHL gali padidinti keli veiksniai:

  • Rizika gali padidėti su amžiumi, ypač po 60 metų.
  • Imuninės sistemos problemos: ŽIV/AIDS arba imunitetą slopinančių vaistų sukeltas imuninės sistemos susilpnėjimas gali padidinti riziką.
  • Aplinkos veiksniai: tam tikrų cheminių medžiagų, pavyzdžiui, pesticidų ir pramoninių tirpiklių, poveikis gali padidinti tikimybę susirgti NHL.
  • Šeimos anamnezė: Taip pat gali padidėti rizika susirgti limfoma šeimoje, nes tai gali būti susiję su genetiniu faktoriumi.

Gydymas

Ne Hodžkino limfomos (NHL) gydymo būdai gali būti chemoterapija, tikslinė terapija, spindulinė terapija, kamieninių ląstelių transplantacija ir imunoterapija. Gydytojas, rekomenduodamas gydymo planą, atsižvelgs į konkretų ligos tipą ir stadiją, bendrą sveikatos būklę, amžių ir pageidavimus.

Pirmoji gydymo kryptis gali būti chemoterapija, kurios metu naudojami stiprūs vaistai, naikinantys vėžio ląsteles, ir kuri gali būti skiriama ciklais, kad Jūsų organizmas galėtų atsigauti.

Tikslinė terapija gali būti nukreipta į konkrečias vėžio ląstelių savybes ir gali sukelti mažiau šalutinių poveikių, palyginti su tradicine chemoterapija.

Lokalizuotos limfomos atveju gali būti siūlomas spindulinis gydymas, kai didelės energijos spinduliais naikinamos vėžio ląstelės tam tikrose vietose.

Pažengusiais atvejais gali būti svarstoma galimybė atlikti kamieninių ląstelių transplantaciją, kai atliekama didelės dozės chemoterapija, o po jos infuzuojamos sveikos kamieninės ląstelės, kad būtų atkurti kaulų čiulpai.

Imunoterapija gali pasitelkti jūsų imuninę sistemą kovai su vėžiu.

Nagrinėdami šias galimybes, nedvejodami užduokite gydytojui bet kokius klausimus, kad suprastumėte savo gydymo kelią.

Prevencija

Nors nėra garantuoto būdo išvengti ne Hodžkino limfomos (NHL), galite imtis priemonių rizikai sumažinti. Štai keletas strategijų, kurias galite apsvarstyti:

  • Venkite tabako gaminių: rūkymas ir kitos tabako rūšys gali padidinti riziką susirgti įvairiais vėžiniais susirgimais, įskaitant NHL. Mesti rūkyti gali labai pagerinti jūsų bendrą sveikatą.
  • Išlaikykite sveiką svorį: Nutukimas gali būti susijęs su kelių rūšių vėžiu. Subalansuota mityba ir reguliari mankšta gali padėti kontroliuoti jūsų svorį.
  • Ribokite cheminių medžiagų poveikį: Tam tikros cheminės medžiagos, pvz., pesticidai ir tirpikliai, gali būti susijusios su padidėjusia NHL rizika. Naudodami šias medžiagas būkite atsargūs ir laikykitės saugos rekomendacijų.
  • Saugokitės infekcijų: Kai kurios virusinės ir bakterinės infekcijos gali padidinti NHL riziką. Gera higiena, skiepai ir laiku kreipimasis į gydytoją gali padėti apsisaugoti.

Vaistažolių papildai

Valdydami ne Hodžkino limfomą, galbūt norėsite ištirti įvairias natūralias priemones, kurios, kaip manoma, padeda palaikyti bendrą savijautą, nors svarbu pažymėti, kad galutinio natūralaus vaisto nuo šios ligos nėra.

Kai kurie vaistažolių papildai yra žinomi dėl savo galimos naudos, įskaitant ciberžolę, kurioje yra kurkumino – priešuždegiminių savybių turinčio junginio, ir žaliąją arbatą, kurioje gausu antioksidantų.

Be to, kaip papildoma galimybė gali būti svarstomi vaistai ir papildai, pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgštys, kurios gali padėti sumažinti uždegimą, ir probiotikai, kurie gali palaikyti žarnyno sveikatą.

Prieš įtraukdami į gydymo planą bet kokius naujus papildus ar priemones, visada pasitarkite su savo sveikatos priežiūros paslaugų teikėju.

Dietos, kurios gali padėti

Toliau pateikiamos kelios dietos, kurios gali padėti ne Hodžkino limfoma sergantiems žmonėms:

  • Priešuždegiminė dieta: Daugiausia dėmesio skiriama uždegimui mažinti, vartojant maisto produktus, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, vaisių ir daržovių.
  • Viduržemio jūros regiono dieta: daugiausia dėmesio skiriama neskaldytiems grūdams, liesiems baltymams ir sveikiems riebalams, kurie gali pagerinti širdies sveikatą ir bendrą savijautą.
  • Augalinė dieta: Daugiausia vaisių, daržovių, ankštinių kultūrų ir neskaldytų grūdų, kurie aprūpina gyvybiškai svarbiomis maistinėmis medžiagomis ir palaiko imuninę sistemą.
  • Mažai cukraus turinti dieta: Siekiama sumažinti suvartojamo cukraus kiekį, kad sumažėtų uždegimas ir pagerėtų medžiagų apykaitos sveikata.
  • Dieta be glitimo: Gali būti naudingas tiems, kurie yra jautrūs glitimui, padėdamas palengvinti virškinimo problemas ir uždegimus.

Šios dietos gali padėti aprūpinant pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, palaikančiomis imuninės sistemos veiklą, mažinančiomis organizmo uždegimą, gerinančiomis bendrą sveikatą ir švelninančiomis šalutinį įprastinio gydymo poveikį.

Be to, jos gali padėti palaikyti sveiką svorį ir optimizuoti energijos lygį gydymo proceso metu.

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, galintys padėti išgydyti:

  1. Žalioji arbata
  2. Ciberžolė
  3. Imbieras
  4. Česnakai
  5. Reiši grybai
  6. Shiitake grybai
  7. Šviežiai spaustos sultys (ypač apelsinų ir kopūstų)
  8. Kaulų sultinys

Šių maisto produktų ir gėrimų nauda:

Žaliojoje arbatoje yra antioksidantų, kurie padeda mažinti oksidacinį stresą ir gali padėti bendrai sveikatai.

Ciberžolėje yra kurkumino, pasižyminčio priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali sustiprinti imuninės sistemos veiklą.

Imbieras gali sumažinti pykinimą ir pagerinti virškinimą, todėl jis ypač naudingas gydymo metu.

Česnakai stiprina imunitetą, o tai gali būti labai svarbu ligos metu.

Manoma, kad Reishi ir Shiitake grybai stiprina imuninę sistemą ir gali turėti priešvėžinių savybių.

Šviežiai spaustose sultyse gausu vitaminų, ypač vitamino C, kuris gali stiprinti imuninę sistemą.

Kaulų sultinys drėkina ir aprūpina būtinomis maistinėmis medžiagomis, palaiko bendrą mitybą ir atsigavimą.

Dažnai užduodami klausimai

Kokia ne Hodžkino limfoma sergančių pacientų prognozė?

Pacientų, sergančių ne Hodžkino limfoma, prognozė gali labai skirtis priklausomai nuo individualių veiksnių.

Apskritai tokie elementai kaip limfomos tipas, diagnozės nustatymo stadija ir bendra sveikatos būklė gali turėti didelės įtakos rezultatams.

Jei jums diagnozuota ne Hodžkino limfoma, gydytojas tikriausiai suteiks pritaikytą informaciją, atsižvelgdamas į jūsų konkrečią situaciją.

Būdami informuoti ir aptardami su juo savo nuogąstavimus, galite suprasti, ko tikėtis ateityje.

Kaip diagnozuojama ne Hodžkino limfoma?

Norėdamas diagnozuoti ne Hodžkino limfomą, gydytojas gali pradėti nuo fizinės apžiūros ir surinkti jūsų ligos istoriją.

Jis gali paskirti atlikti kraujo tyrimus, kad patikrintų, ar nėra pakitusių ląstelių. Diagnozei patvirtinti dažnai prireikia limfmazgių ar pažeisto audinio biopsijos.

Vaizdiniai tyrimai, pavyzdžiui, kompiuterinė tomografija arba PET skenavimas, gali padėti nustatyti ligos mastą.

Diagnozavus ligą, gydytojas aptars geriausius jums pritaikytus gydymo būdus.

Ar yra skirtingų ne Hodžkino limfomos tipų?

Taip, yra įvairių ne Hodžkino limfomos tipų.

Įvairūs potipiai gali būti klasifikuojami atsižvelgiant į tai, kaip vėžio ląstelės atrodo per mikroskopą ir kaip jos elgiasi. Vieni jų gali būti agresyvūs, kiti – augti lėtai.

Žinant konkretų tipą, galima lengviau nustatyti gydymo galimybes ir prognozę. Jei jums ar jūsų pažįstamiems tenka susidurti su šia liga, informuotumas apie jos tipą gali padėti suprasti būsimą kelionę.

Ar ne Hodžkino limfoma gali atsinaujinti po gydymo?

Taip, ne Hodžkino limfoma gali atsinaujinti po gydymo.

Net jei pasieksite remisiją, vis tiek yra tikimybė, kad vėžys gali sugrįžti.

Svarbu išlikti budriems ir atidžiai stebėti savo sveikatą. Reguliarūs kontroliniai vizitai pas gydytoją gali padėti anksti pastebėti bet kokius ligos pasikartojimo požymius.

Gydytojas gali aptarti konkrečius rizikos veiksnius ir tai, ką galite padaryti, kad po gydymo išliktumėte aktyvūs ir rūpintumėtės savo sveikata.

Kokie gyvenimo būdo pokyčiai gali padėti atsigauti po ne Hodžkino limfomos?

Norėdami pasveikti nuo ne Hodžkino limfomos, daugiausia dėmesio skirkite subalansuotai mitybai, kurioje gausu vaisių, daržovių ir pilno grūdo produktų.

Reguliari mankšta gali padidinti jūsų energiją ir nuotaiką, todėl stenkitės išlikti aktyvūs.

Taip pat gali būti naudinga teikti pirmenybę miegui ir streso valdymo metodams, tokiems kaip meditacija ar joga.

Taip pat labai svarbu gerti vandenį.

Venkite rūkyti ir ribokite alkoholio vartojimą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *