Skip to content

Kelio sąnario osteoartritas: simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Kelio sąnario osteoartritas yra degeneracinė sąnarių liga, kuriai būdingas kremzlės irimas, sukeliantis kelio skausmą, sustingimą ir patinimą.

Ši dažnai pasitaikanti liga gali atsirasti dėl įvairių veiksnių, tokių kaip senėjimas, per didelis svoris ir ankstesnės traumos, ir smarkiai paveikti mobilumą bei bendrą gyvenimo kokybę.

Čia išsamiai aprašomi osteoartrito simptomai, priežastys, gydymo būdai ir prevencijos strategijos, taip pat gyvenimo būdo pokyčiai, kuriais galima veiksmingai valdyti šią būklę, ir nauji sprendimai, kurie gali pagerinti jūsų požiūrį į gydymą.

Ši informacija nagrinėjama žemiau esančiame įraše.

Straipsnis trumpai

  • Kelio sąnario osteoartritui būdingas nuolatinis skausmas, patinimas, sustingimas ir judesių amplitudės sumažėjimas dėl kremzlės nusidėvėjimo.
  • Dažniausios priežastys yra senėjimas, viršsvoris, ankstesnės traumos, pasikartojantis stresas ir genetiniai veiksniai, pavyzdžiui, reumatoidinis artritas.
  • Gydymo būdai: skausmą malšinantys vaistai, fizinė terapija, svorio reguliavimas, kortikosteroidų injekcijos ir alternatyvūs gydymo būdai.
  • Prevencinės priemonės: reguliari mažo poveikio mankšta, sveiko svorio palaikymas, tinkama laikysena, palaikanti avalynė ir tempimo pratimai.
  • Sąnarių sveikatą gali palaikyti tokia mityba kaip Viduržemio jūros regiono dieta, priešuždegiminiai maisto produktai ir vaistažolių papildai, pavyzdžiui, ciberžolė ir omega-3 riebalų rūgštys.

Simptomai

Susidūrus su kelio sąnario osteoartritu gali pasireikšti nuolatinis sąnario skausmas ir sustingimas, ypač po neveiklumo ar pabudus. Šis diskomfortas gali trukdyti atlikti paprastas užduotis, pavyzdžiui, lipti laiptais arba įlipti ir išlipti iš automobilio.

Dėl sąnario uždegimo taip pat gali atsirasti patinimas ir jautrumas aplink kelį, todėl kelias gali būti šiltas arba matomai patinęs.

Ligai progresuojant gali sumažėti judesių amplitudė, todėl gali būti sunku visiškai sulenkti ar ištiesti kelį.

Kitas simptomas, su kuriuo galite susidurti, yra girgždėjimo pojūtis arba garsas, vadinamas krepitu, kai judinate kelį, kurį sukelia nelygi kremzlė.

Be to, kelio sąnarys gali būti nestabilus arba judant pasiduoti, todėl padidėja kritimo ir traumų rizika.

Ankstyvas šių simptomų atpažinimas gali padėti jums kreiptis dėl tinkamo gydymo ir veiksmingai valdyti savo būklę.

Priežastys

Kelio sąnario osteoartritas gali išsivystyti dėl kelių priežasčių. Svarbus veiksnys yra amžius; senstant kelio sąnarius amortizuojanti kremzlė gali natūraliai nusidėvėti.

Dėl antsvorio keliai gali patirti papildomą krūvį, todėl padidėja osteoartrito rizika. Traumos, pavyzdžiui, plyšęs raištis ar lūžis, laikui bėgant gali sukelti sąnarių pažeidimus, todėl tapsite jautresni šiai ligai.

Pasikartojanti įtampa dirbant tam tikrą darbą ar užsiimant tam tikromis sporto šakomis gali pagreitinti kelių nusidėvėjimą. Genetika gali būti svarbi, todėl jei jūsų šeimoje yra sergančiųjų osteoartritu, jums gali būti didesnė rizika.

Be to, tokios ligos kaip reumatoidinis artritas gali padidinti tikimybę susirgti kelių osteoartritu. Netinkamas kelio sąnario išsidėstymas, vadinamas netaisyklingu išsidėstymu, gali prisidėti prie netolygaus kremzlės nusidėvėjimo.

Šių priežasčių supratimas gali padėti jums nustatyti rizikos veiksnius savo gyvenime ir imtis priemonių jiems veiksmingai valdyti. Šių veiksnių atpažinimas yra pirmas žingsnis siekiant išlaikyti sveikesnius kelius.

Gydymas

Efektyvus kelio sąnario osteoartrito gydymas gali būti nukreiptas į skausmo malšinimą ir judrumo gerinimą. Pirmiausia aptarkite savo simptomus su gydytoju, kuris gali rekomenduoti gydymo būdų derinį, pritaikytą jūsų poreikiams. Be recepto parduodami skausmą malšinantys vaistai, pavyzdžiui, paracetamolis arba nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU), gali padėti sumažinti diskomfortą.

Kineziterapija taip pat gali būti puiki išeitis. Kineziterapeutas gali padėti jums atlikti pratimus, skirtus sustiprinti raumenis aplink kelį, padidinti stabilumą ir sumažinti sąnario apkrovą.

Svarbus vaidmuo gali tekti svorio reguliavimui; atsikratę perteklinių kilogramų galite gerokai sumažinti spaudimą keliams.

Kai kuriais atvejais gydytojas gali pasiūlyti kortikosteroidų injekcijas uždegimui mažinti. Jei šie metodai nesuteikia pakankamo palengvėjimo, gydytojas gali apsvarstyti hialurono rūgšties injekcijas ar net operaciją.

Taip pat turėtumėte ištirti alternatyvius gydymo būdus, tokius kaip akupunktūra ar maisto papildai, pavyzdžiui, gliukozaminas ir chondroitinas, kurie kai kuriems žmonėms gali būti naudingi.

Prevencija

Kelio sąnario osteoartrito prevencija gali apimti aktyvų požiūrį į sąnarių sveikatos ir bendros fizinės būklės palaikymą. Labai svarbu išlikti aktyviems; reguliariai mankštinantis gali sustiprėti aplink kelį esantys raumenys, užtikrinantys geresnę atramą. Stenkitės užsiimti mažo krūvio veikla, pavyzdžiui, plaukimu, važiavimu dviračiu ar vaikščiojimu, nes tai gali padidinti lankstumą ir sumažinti sąnarių apkrovą.

Labai svarbu išlaikyti sveiką svorį, nes papildomi kilogramai gali papildomai apkrauti kelius ir padidinti osteoartrito riziką. Norint veiksmingai kontroliuoti savo svorį, daugiausia dėmesio skirkite subalansuotai mitybai, kurioje gausu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir liesų baltymų.

Atkreipkite dėmesį į savo laikyseną ir kūno mechaniką kasdienės veiklos metu. Keldami sunkius daiktus, naudokitės kojomis, o ne nugara, ir venkite sukamųjų judesių, kurie gali apkrauti kelius. Be to, dėvėdami atraminę avalynę galite palaikyti tinkamą pusiausvyrą ir sumažinti smūgius.

Galiausiai apsvarstykite galimybę į savo kasdienę veiklą įtraukti sąnarius tausojančius tempimo ir stiprinimo pratimus, nes jie gali pagerinti judesių amplitudę ir išlaikyti sveikus kelio sąnarius.

Vaistažolių papildai, padedantys atsipalaiduoti

Gydant kelio sąnario osteoartritą, yra keletas natūralių priemonių, kurios gali suteikti palengvėjimą. Augaliniai papildai, pavyzdžiui, ciberžolė, kurios sudėtyje yra kurkumino, ir imbieras, dažnai minimi dėl savo priešuždegiminių savybių. Omega-3 riebalų rūgštys, esančios žuvų taukuose, taip pat naudingos sąnarių sveikatai, galinčios sumažinti sustingimą ir skausmą.

Be vaistažolių, bendrą sąnarių sveikatą gali pagerinti ir tam tikri mitybos būdai. Daug antioksidantų turintis maistas, pavyzdžiui, uogos ir lapiniai žalumynai, gali padėti kovoti su uždegimu.

Tiems, kurie ieško vaistinių preparatų, laikiną palengvėjimą gali suteikti be recepto parduodami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU), tokie kaip ibuprofenas ar naproksenas. Be to, dažnai rekomenduojami gliukozamino ir chondroitino sulfato papildai, skirti sąnarių sveikatai, nes jie gali padėti atstatyti kremzlę ir sumažinti skausmą.

Prieš pradedant vartoti bet kokius naujus papildus ar vaistus, svarbu pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju, kad įsitikintumėte, jog jie tinka jūsų individualiai situacijai.

Dietos, kurios gali padėti

Dietos, kurios gali padėti gydyti kelio sąnario osteoartritą arba nepadaryti dar didesnės žalos, yra Viduržemio jūros regiono dieta, priešuždegiminė dieta, augalinė dieta ir dieta be glitimo.

Šios dietos gali padėti mažinant uždegimą, aprūpinant sąnarių sveikatai būtinomis maistinėmis medžiagomis ir mažinant maisto produktų, galinčių sukelti skausmą ar diskomfortą, kiekį.

Galiausiai jos skatina geresnę bendrą savijautą ir gali palengvinti su liga susijusius simptomus.

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti gydyti kelio sąnario osteoartritą arba dar labiau jo nepažeisti, yra ciberžolė, imbieras, bosvelija, gliukozaminas, chondroitinas, omega-3 riebalų rūgštys (esančios riebiose žuvyse), žalioji arbata, uogos, alyvuogių aliejus ir tamsiai žali lapai.

Ciberžolėje yra kurkumino – priešuždegiminio junginio, kuris gali padėti sumažinti patinimą ir pagerinti sąnarių funkciją. Imbieras taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali sumažinti sąnarių skausmą ir sustingimą. Bosvelija yra dar vienas augalas, kuris gali padidinti judrumą ir sumažinti diskomfortą.

Gliukozaminas ir chondroitinas yra labai svarbūs kremzlių sveikatai palaikyti ir gali padėti sumažinti skausmą. Omega-3 riebalų rūgštys iš riebiųjų žuvų, pavyzdžiui, lašišos, gali padėti sumažinti uždegimą visame organizme, o žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų, kurie gali padėti kovoti su oksidaciniu stresu sąnariuose.

Uogos teikia vertingų maistinių medžiagų ir antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti uždegimą, o alyvuogių aliejuje yra sveikų riebalų, kurie imituoja priešuždegiminių vaistų poveikį. Galiausiai tamsiai žaliuose lapuose gausu vitaminų ir mineralų, kurie gali palaikyti bendrą sąnarių sveikatą ir padėti sumažinti uždegimą.

Dažnai užduodami klausimai

Ar kelio sąnario osteoartritas gali turėti įtakos kasdienei veiklai?

Taip, kelio sąnario osteoartritas gali rimtai paveikti jūsų kasdienę veiklą.

Jums gali būti sunku vaikščioti, lipti laiptais ar net ilgai sėdėti. Paprastos užduotys, pavyzdžiui, įlipimas į automobilį ir išlipimas iš jo, gali tapti iššūkiu.

Skausmas ir sustingimas gali riboti judėjimą, todėl bus sunku užsiimti pomėgiais ar sportuoti.

Svarbu įsiklausyti į savo kūną ir pritaikyti savo įpročius, kad sumažintumėte jų poveikį kasdieniam gyvenimui.

Ar svorio metimas naudingas sergant kelio sąnario osteoartritu?

Taip, svorio metimas gali būti naudingas sergant kelio sąnario osteoartritu. Atsikračius perteklinių kilogramų gali sumažėti spaudimas keliams, o tai gali padėti sumažinti skausmą ir pagerinti judrumą.

Numetę svorio taip pat galite lengviau užsiimti fizine veikla, kuri stiprina aplink sąnarius esančius raumenis. Subalansuota mityba ir reguliarūs fiziniai pratimai gali dar labiau pagerinti jūsų bendrą savijautą, todėl kasdienė veikla taps daug lengvesnė ir malonesnė.

Kokie gyvenimo būdo pokyčiai gali padėti įveikti osteoartrito simptomus?

Norėdami įveikti osteoartrito simptomus, galite apsvarstyti keletą gyvenimo būdo pokyčių.

Pradėkite nuo reguliarių, nedidelio fizinio krūvio pratimų, pavyzdžiui, vaikščiojimo ar plaukimo, nes tai gali sustiprinti jūsų sąnarius ir pagerinti lankstumą.

Subalansuota mityba, kurioje gausu priešuždegiminių maisto produktų, gali padėti sumažinti skausmą.

Labai svarbu išlaikyti sveiką svorį, nes tai gali sumažinti sąnarių apkrovą.

Be to, apsvarstykite galimybę praktikuoti streso mažinimo metodus, pavyzdžiui, jogą ar meditaciją, kad pagerintumėte bendrą savijautą ir veiksmingiau įveiktumėte diskomfortą.

Ar yra kokių nors konkrečių pratimų, rekomenduojamų sergant kelio sąnario osteoartritu?

Taip, yra specialių pratimų, kurie gali padėti įveikti kelio osteoartritą.

Daugiausia dėmesio skirkite mažo poveikio veiklai, pavyzdžiui, plaukimui, važiavimui dviračiu ir vaikščiojimui, nes tai gali sumažinti sąnarių apkrovą.

Keturgalvio raumens ir šlaunies raumenų stiprinimo pratimai taip pat gali padėti jūsų keliui.

Taip pat labai svarbu atlikti tempimo pratimus, nes jie gali pagerinti lankstumą ir sumažinti sustingimą.

Visada įsiklausykite į savo kūną ir prieš pradėdami bet kokius naujus pratimus pasikonsultuokite su gydytoju, kad įsitikintumėte, jog jie jums saugūs.

Kaip laikui bėgant progresuoja osteoartritas?

Osteoartritas gali progresuoti palaipsniui, todėl laikui bėgant galite pastebėti sąnarių pokyčius.

Iš pradžių po veiklos galite jausti lengvą diskomfortą, tačiau jam progresuojant skausmas gali tapti nuolatinis.

Gali padidėti sustingimas, ypač po neveiklumo laikotarpių. Taip pat gali atsirasti patinimas ir sumažėti judesių amplitudė.

Galiausiai kremzlė gali labai nusidėvėti, todėl gali atsirasti kaulų kontaktas, o tai gali sustiprinti skausmą ir apriboti kasdienę veiklą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *