Skip to content

Kiaušidžių vėžys: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Kiaušidžių vėžys – tai vėžio tipas, atsirandantis kiaušidėse, moterų reprodukciniuose organuose, atsakinguose už kiaušinėlių ir hormonų gamybą.

Jis gali pasireikšti įvairiais simptomais, pavyzdžiui, pilvo pūtimu ir dubens skausmu, kurie gali signalizuoti apie galimą problemą. Priežastys gali būti įvairios – nuo genetinių polinkių iki gyvenimo būdo veiksnių, todėl svarbu, kad žmogus būtų sąmoningas ir imtųsi aktyvių priemonių.

Kiaušidžių vėžio gydymo būdai yra įvairūs, įskaitant chirurginį ir chemoterapinį gydymą, atsižvelgiant į skirtingas stadijas ir individualias aplinkybes.

Be to, yra prevencijos strategijų, todėl labai svarbu įvertinti savo asmeninius rizikos veiksnius.

Toliau pateikiama informacija apie kiaušidžių vėžio simptomus, priežastis, gydymo galimybes ir prevencijos strategijas.

Straipsnis trumpai

  • Dažniausiai pasitaikantys kiaušidžių vėžio simptomai yra pilvo pūtimas, dubens skausmas, valgymo sunkumai ir šlapinimosi įpročių pokyčiai.
  • Rizikos veiksniai: genetika, vyresnis nei 50 metų amžius, hormoniniai veiksniai, nutukimas ir aplinkos poveikis.
  • Gydymo būdai: chirurgija, chemoterapija, tikslinė terapija, imunoterapija ir dalyvavimas klinikiniuose tyrimuose.
  • Prevencinės priemonės apima šeimos anamnezės įvertinimą, sveiko svorio palaikymą, reguliarų fizinį krūvį ir reprodukcijos planavimą.
  • Tokios dietos kaip Viduržemio jūros regiono arba priešuždegiminė dieta, kartu su naudingais maisto produktais gali palaikyti sveikatą gydymo metu.

Simptomai

Ankstyvas kiaušidžių vėžio simptomų atpažinimas gali būti labai svarbus veiksmingam gydymui. Dažniausi simptomai gali būti pilvo pūtimas, dubens ar pilvo skausmas, sunkumai valgant ar greitas sotumo jausmas.

Taip pat galite patirti šlapinimosi sutrikimų, tokių kaip šlapinimosi skubumas ar dažnumas.

Be to, nepaaiškinami svorio pokyčiai, nuovargis ar menstruacijų ciklo pokyčiai gali reikšti problemą, kurią verta aptarti su gydytoju.

Jei šiuos simptomus patiriate nuolat – ypač jei jie jums nauji – svarbu kreiptis į gydytoją. Ankstyvas jų nustatymas gali iš esmės pakeisti jūsų gydymo galimybes ir rezultatus.

Priežastys

Supratimas apie kiaušidžių vėžio priežastis gali padėti įvertinti riziką ir imtis aktyvių veiksmų. Nors tiksli priežastis lieka neaiški, keli veiksniai gali padidinti tikimybę susirgti šia liga.

Didelę reikšmę gali turėti genetika; jei jūsų šeimoje yra sirgusių kiaušidžių ar krūties vėžiu, galite turėti BRCA1 arba BRCA2 genų mutacijų, kurios gali labai padidinti riziką susirgti šia liga.

Taip pat gali būti susiję hormoniniai veiksniai. Moterys, kurios niekada nebuvo nėščios arba kurioms menstruacijos prasidėjo anksti, o menopauzė prasidėjo vėlai, gali susidurti su didesne rizika. Be to, šią riziką gali padidinti tam tikras nevaisingumo gydymas ir pakaitinė hormonų terapija.

Kitas svarbus veiksnys yra amžius; kiaušidžių vėžiu dažniau serga vyresnės nei 50 metų moterys.

Gyvenimo būdas, pavyzdžiui, antsvoris ar nutukimas, gali dar labiau padidinti jūsų pažeidžiamumą. Aplinkos veiksniai, pavyzdžiui, tam tikrų cheminių medžiagų ar teršalų poveikis, taip pat buvo tiriami, tačiau norint gauti įtikinamų įrodymų, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Gydymas

Gydant kiaušidžių vėžį, geriausių rezultatų galima pasiekti derinant operaciją, chemoterapiją, tikslinę terapiją, imunoterapiją arba dalyvaujant klinikiniuose tyrimuose. Konkretus gydymo planas priklauso nuo vėžio stadijos, bendros sveikatos būklės ir asmeninių pageidavimų.

Pateikiame dažniausiai taikomų gydymo būdų aprašymą:

  • Tai gali būti kiaušidžių, kiaušintakių, kiaušintakių ir kartais netoliese esančių audinių pašalinimas, kad būtų pašalintos vėžinės ląstelės.
  • Chemoterapija: Šis sisteminis gydymas gali sunaikinti vėžio ląsteles ir paprastai skiriamas infuzijos į veną būdu arba geriamaisiais vaistais.
  • Tikslinė terapija: šis metodas gali būti nukreiptas į tam tikrus vėžinių ląstelių pakitimus, kad būtų sutrikdytas jų augimas, kartu tausojant sveikus audinius.
  • Imunoterapija: Tai gali padėti jūsų imuninei sistemai atpažinti ir efektyviau atakuoti vėžines ląsteles.
  • Klinikiniai tyrimai: Dalyvavimas klinikiniuose tyrimuose gali suteikti galimybę naudotis naujausiais gydymo metodais ir prisidėti prie vykdomų mokslinių tyrimų.

Prevencija

Kiaušidžių vėžio prevencija gali būti susijusi su rizikos veiksnių valdymu ir sveiko gyvenimo būdo pasirinkimu. Labai svarbu suprasti savo šeimos istoriją ir aptarti ją su gydytoju. Jei yra genetinis polinkis, galima apsvarstyti galimybę reguliariai tikrintis arba atlikti profilaktines operacijas.

Labai svarbu palaikyti sveiką svorį; nutukimas gali padidinti riziką, todėl siekite subalansuotos mitybos, kurioje gausu vaisių, daržovių ir pilno grūdo produktų. Reguliarus fizinis aktyvumas gali padėti kontroliuoti svorį ir pagerinti bendrą sveikatą. Siekite, kad per savaitę vidutinio sunkumo fiziniai pratimai truktų bent 150 minučių.

Be to, jei vartojate pakaitinę hormonų terapiją, aptarkite riziką su gydytoju, kad galėtumėte priimti pagrįstus sprendimus. Vaikų turėjimas ir žindymas gali sumažinti riziką, todėl apsvarstykite savo reprodukcinius planus ir jų galimą poveikį vėžio rizikai.

Palaikomieji vaistažolių papildai

Gydant kiaušidžių vėžį gali kilti klausimas, ar žinomos kokios nors natūralios šios ligos gydymo priemonės. Nors nėra jokių konkrečių vaistažolių papildų, kurie padėtų išgydyti kiaušidžių vėžį, kai kurios natūralios priemonės gali padėti palaikyti bendrą savijautą gydymo metu.

Manoma, kad tam tikri maisto produktai ir gėrimai, pavyzdžiui, žalioji arbata, ciberžolė ir kryžmažiedės daržovės (pvz., brokoliai ir kopūstai), pasižymi savybėmis, kurios gali būti naudingos vėžiu sergantiems pacientams.

Be to, buvo tiriami papildai, pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgštys ir vitaminas D, kurie gali padėti sergantiesiems vėžiu.

Kalbant apie vaistinius preparatus, kai kurie pacientai tiria tokias galimybes kaip vaistiniai grybai (pvz., reiši ir kalakuto uodega), kurie, kaip manoma, stiprina imuninę sistemą.

Prieš įtraukdami į savo gydymo planą bet kokius naujus maisto papildus ar vaistus, visada pasitarkite su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju, kad įsitikintumėte, jog jie yra saugūs ir tinkami jūsų konkrečiai situacijai.

Dietos, kurios gali padėti

Kiaušidžių vėžio gydymo procesą gali palengvinti kelios dietos: Viduržemio jūros regiono dieta, priešuždegiminė dieta, augalinė dieta ir ketogeninė dieta.

Viduržemio jūros regiono dietoje daugiausia dėmesio skiriama neskaldytiems grūdams, sveikiems riebalams, vaisiams ir daržovėms, kurie gali suteikti pagrindinių maistinių medžiagų ir antioksidantų, galinčių padėti sumažinti uždegimą ir palaikyti bendrą sveikatą.

Priešuždegiminėje dietoje daugiausia dėmesio skiriama maisto produktams, kurie kovoja su uždegimu ir gali palengvinti simptomus bei pagerinti sveikimą.

Augalinė dieta, kurioje gausu vaisių, daržovių, ankštinių augalų ir neskaldytų grūdų, pasižymi dideliu skaidulinių medžiagų ir antioksidantų kiekiu, kurie gali padėti kovoti su vėžiu ir pagerinti savijautą.

Ketogeninė dieta, kurioje mažai angliavandenių ir daug riebalų, kai kuriems asmenims gali padėti valdyti svorį ir energijos kiekį gydymo metu, nors labai svarbu pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu prieš atliekant reikšmingus mitybos pokyčius.

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padėti išgydyti:

  • Ciberžolė
  • Žalioji arbata
  • Imbieras
  • Česnakai
  • Uogos (mėlynės ir braškės)
  • Lapiniai žalumynai (lapiniai kopūstai ir špinatai)
  • Žolelių arbatos (ramunėlių ir pipirmėčių)

Kaip šie maisto produktai ir gėrimai gali padėti:

Ciberžolė, kurioje gausu kurkumino, pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, kurios gali padėti sulėtinti vėžio progresavimą.

Žaliojoje arbatoje yra katechinų, kurie, kaip įrodyta, gali stabdyti naviko augimą.

Imbieras gerai žinomas dėl pykinimo mažinimo ir virškinimo gerinimo, ypač naudingas vėžio gydymo metu.

Česnakuose yra junginių, kurie gali sustiprinti imuninį atsaką ir sumažinti vėžio riziką.

Uogose, ypač mėlynėse ir braškėse, yra daug antioksidantų, kurie gali apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų.

Lapiniuose žalumynuose, pavyzdžiui, kopūstuose ir špinatuose, gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų, kurie palaiko bendrą sveikatą ir gerą savijautą.

Labai svarbu išlikti hidratuotam, o žolelių arbatos, pavyzdžiui, ramunėlių ir pipirmėčių, gali nuraminti skrandį ir suteikti komforto.

Prieš pradėdami vartoti naujus maisto produktus ar papildus, visada pasikonsultuokite su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju, kad įsitikintumėte, jog jie atitinka jūsų gydymo planą.

Dažnai užduodami klausimai

Kokie gyvenimo būdo pokyčiai gali padėti sumažinti kiaušidžių vėžio riziką?

Kad sumažintumėte vėžio riziką, sutelkite dėmesį į sveiką gyvenimo būdą.

Gali padėti subalansuota mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų. Labai svarbu reguliariai mankštintis, todėl siekite bent 150 minučių vidutinio aktyvumo per savaitę.

Taip pat gali būti naudinga riboti alkoholio vartojimą ir mesti rūkyti, jei to dar nepadarėte. Taip pat gali padėti išlaikyti sveiką svorį.

Reguliariai lankydamiesi pas gydytoją galite gauti informacijos apie savo sveikatą ir visus būtinus tyrimus.

Kaip kiaušidžių vėžys veikia vaisingumo galimybes?

Kiaušidžių vėžys gali turėti didelę įtaką jūsų vaisingumo galimybėms.

Jei jums diagnozuotas vėžys, toks gydymas kaip operacija ar chemoterapija gali turėti įtakos jūsų gebėjimui pastoti. Prieš pradedant gydymą gali tekti atsižvelgti į tokias galimybes kaip kiaušialąsčių šaldymas.

Labai svarbu anksti aptarti savo vaisingumo problemas su gydytoju. Jis gali padėti ištirti alternatyvas, pavyzdžiui, apvaisinimą mėgintuvėlyje (IVF), kad išsaugotumėte savo galimybes susilaukti vaikų ateityje.

Ar yra genetinių testų polinkiui į kiaušidžių vėžį nustatyti?

Taip, yra genetinių testų, kuriais nustatomas polinkis sirgti kiaušidžių vėžiu.

Šiais tyrimais galima nustatyti tokių genų kaip BRCA1 ir BRCA2 mutacijas, kurios gali labai padidinti riziką.

Jei ketinate atlikti tyrimus, svarbu pasitarti su gydytoju, kuris gali padėti jums atlikti šį procesą ir suprasti jo pasekmes.

Žinodami savo genetinę riziką, galite priimti pagrįstus sprendimus dėl savo sveikatos ir galimų prevencinių priemonių.

Kokia yra kiaušidžių vėžiu sergančių pacientų išgyvenamumo norma?

Kiaušidžių vėžiu sergančių pacientų išgyvenamumas gali skirtis priklausomai nuo kelių veiksnių, įskaitant diagnozės nustatymo stadiją.

Paprastai, jei vėžys nustatomas anksti, penkerių metų išgyvenamumo rodiklis gali būti apie 90 %. Tačiau jei liga diagnozuojama vėliau, šis rodiklis gali gerokai sumažėti.

Labai svarbu būti informuotam ir aptarti savo sveikatos būklę su gydytoju, nes jis gali pateikti jūsų situacijai pritaikytų įžvalgų.

Ankstyvas ligos nustatymas ir gydymas gali labai pakeisti rezultatus.

Kaip draugai ir šeima gali padėti sergančiajam kiaušidžių vėžiu?

Kai žmogui, kuris jums rūpi, nustatoma sunki diagnozė, jūsų parama gali būti labai svarbi. Galite išklausyti nesmerkdami, pasiūlyti pagalbą atliekant kasdienes užduotis arba tiesiog praleisti laiką kartu.

Taip pat gali būti labai svarbu paskatinti juos išreikšti savo jausmus. Reguliariai pasitikrinkite ir leiskite jiems žinoti, kad šioje kelionėje jie nėra vieni.

Jūsų buvimas ir supratimas gali suteikti paguodos tokiu sunkiu metu, padėti jiems jaustis mylimiems ir palaikomiems.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *