Skip to content

Paauglių ir jaunų suaugusiųjų kiaušidžių vėžys: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

  • 8 min read

Kiaušidžių vėžys – tai vėžio tipas, prasidedantis kiaušidėse, moterų reprodukciniuose organuose, atsakinguose už kiaušinėlių ir hormonų gamybą. Nors šis vėžys paaugliams ir jauniems suaugusiesiems pasitaiko palyginti retai, labai svarbu žinoti subtilius požymius, galinčius rodyti jo buvimą.

Nuolatinis diskomfortas pilve, neįprasti valgymo įpročių pokyčiai ir nereguliarus menstruacijų ciklas gali būti potencialūs simptomai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį.

Be to, svarbu suprasti galimas kiaušidžių vėžio priežastis, įskaitant genetinius veiksnius ir gyvenimo būdo pasirinkimą, ir imtis aktyvių veiksmų.

Gydymo galimybių yra, tačiau svarbiausia yra prevencija ir ankstyvas vėžio nustatymas. Be to, mažinant su šia liga susijusius rizikos veiksnius, labai svarbus vaidmuo gali tekti gyvenimo būdo koregavimui.

Toliau šiame įraše nagrinėjami požymiai ir simptomai, galimos priežastys, galimi gydymo metodai, prevencijos ir gyvenimo būdo pokyčių svarba, susijusi su paauglių ir jaunų suaugusiųjų kiaušidžių vėžiu.

Straipsnis trumpai

  • Paauglių kiaušidžių vėžio simptomai yra nuolatiniai pilvo skausmai, mitybos įpročių pokyčiai ir nereguliarus menstruacijų ciklas.
  • Genetinis polinkis, hormoniniai veiksniai ir pasirinktas gyvenimo būdas yra pagrindinės jaunų suaugusiųjų kiaušidžių vėžio priežastys.
  • Gydymas paprastai apima chirurginį naviko pašalinimą, po kurio taikoma chemoterapija, pritaikyta pagal individualią reakciją.
  • Prevencinės priemonės: palaikyti sveiką svorį, reguliariai mankštintis ir aptarti šeimos sveikatos istoriją su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.
  • Žolelių papildai, tokie kaip ciberžolė ir imbieras, gali būti naudingi gydymo metu; prieš vartodami visada pasitarkite su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.

Simptomai

Labai svarbu atpažinti paauglių ir jaunų suaugusiųjų kiaušidžių vėžio simptomus, nes anksti juos nustačius gydymas gali būti veiksmingesnis.

Į nuolatinį pilvo skausmą ar diskomfortą, kuris gali būti panašus į pilvo pūtimą ar spaudimą, reikėtų žiūrėti rimtai. Valgymo įpročių pokyčiai, pavyzdžiui, greitas sotumo jausmas arba apetito praradimas, taip pat gali rodyti problemą.

Nereguliarus menstruacijų ciklas, įskaitant gausias mėnesines, neįprastą kraujavimą ar ciklo praleidimą, yra įspėjamieji ženklai, dėl kurių būtina apsilankyti pas gydytoją.

Be to, nepaaiškinamas nuovargis ar svorio kritimas gali būti nerimą keliantys simptomai, kurių nevalia pamiršti.

Taip pat gali pasireikšti dažnas šlapinimasis arba sunkumai visiškai ištuštinti šlapimo pūslę.

Nors šie simptomai gali būti susiję su kitomis ligomis, svarbu bet kokias nuolatines problemas aptarti su gydytoju. Jūsų sveikata yra per daug svarbi, kad rizikuotumėte, todėl nedvejodami kreipkitės į gydytoją, jei kas nors negerai.

Priežastys

Suprasti paauglių ir jaunų suaugusiųjų kiaušidžių vėžio priežastis labai svarbu siekiant informuotumo ir prevencijos. Nors tiksli priežastis lieka neaiški, keli veiksniai gali padidinti riziką:

1. Genetinis polinkis: Kiaušidžių arba krūties vėžio rizika gali padidėti dėl paveldėtų genų, tokių kaip BRCA1 ir BRCA2, mutacijų.

2. Hormoniniai veiksniai: tam įtakos gali turėti hormoniniai pokyčiai brendimo laikotarpiu arba nereguliarus menstruacijų ciklas.

Kai kurie tyrimai rodo, kad ilgalaikis estrogenų be progesterono poveikis gali padidinti kiaušidžių vėžio riziką.

3. Gyvenimo būdo pasirinkimai: Tam tikri gyvenimo būdo veiksniai, tokie kaip rūkymas, nutukimas ir nejudrus gyvenimo būdas, taip pat gali padidinti riziką.

Išlaikydami sveiką svorį ir būdami aktyvūs, galite sumažinti riziką.

Gydymas

Paauglių ir jaunų suaugusiųjų kiaušidžių vėžio gydymas, atsižvelgiant į ligos stadiją ir ypatumus, gali apimti operaciją ir chemoterapiją.

Chirurginė operacija gali būti rekomenduojama siekiant pašalinti naviką ir galbūt pažeistus audinius, o tai labai svarbu norint diagnozuoti tikslią vėžio rūšį. Dažnai atliekama histerektomija ir ooforektomija, t. y. gimdos ir kiaušidžių pašalinimas.

Po operacijos paprastai taikomas chemoterapinis gydymas. Jums gali būti skiriami stiprūs vaistai, nukreipti į vėžines ląsteles ir jas naikinantys, skiriami tam tikrais ciklais, kad organizmas turėtų laiko atsigauti tarp gydymo procedūrų.

Gydytojas stebės, kaip reaguojate į vaistus, ir prireikus koreguos gydymo schemą. Kai kuriais atvejais, atsižvelgiant į vėžio ypatumus, gali būti taikoma tikslinė terapija arba imunoterapija.

Svarbu su gydytoju aptarti visus galimus gydymo būdus ir jų galimą šalutinį poveikį, kad galėtumėte priimti pagrįstus sprendimus.

Šeimos, draugų ir konsultavimo tarnybų parama gali būti svarbi jūsų emocinei savijautai gydymo metu.

Būdami informuoti ir dalyvaudami savo slaugos plane, galite sustiprinti savo jėgas šioje sudėtingoje kelionėje.

Prevencija

Kad sumažintumėte kiaušidžių vėžio riziką, sutelkite dėmesį į šias prevencijos strategijas:

  1. Išlaikykite sveiką svorį: Nutukimas gali padidinti kelių vėžio rūšių, įskaitant kiaušidžių vėžį, riziką. Subalansuota mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų, gali padėti kontroliuoti svorį ir pagerinti bendrą sveikatą.
  2. Reguliariai mankštinkitės: fizinis aktyvumas gali padėti kontroliuoti svorį ir sustiprinti imuninę sistemą. Kiekvieną savaitę bent 150 minučių vidutinio sunkumo fizinio krūvio, kuris gali apimti vaikščiojimą, šokius ar bet kokią kitą veiklą, kurios metu padažnėja širdies ritmas.
  3. Apsvarstykite kontracepcijos galimybes: kai kurie tyrimai rodo, kad hormoninės kontracepcijos naudojimas gali sumažinti kiaušidžių vėžio riziką. Jei svarstote šią galimybę, aptarkite ją su gydytoju, kad išsiaiškintumėte, kas jums geriausiai tinka.

Palaikomieji vaistažolių papildai

Kai susiduriate su kiaušidžių vėžio iššūkiais, vaistažolių papildai ir natūralios priemonės gali tapti vertinga jūsų paramos sistemos dalimi.

Nors nėra konkrečių natūralių priemonių, kurios padėtų išgydyti kiaušidžių vėžį, tačiau kai kurie vaistažolių papildai gali suteikti palaikomosios naudos. Pavyzdžiui, ciberžolė, kurios veiklioji medžiaga yra kurkuminas, pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.

Be to, žaliosios arbatos ekstraktas ir imbieras buvo tiriami dėl jų potencialo palaikyti bendrą sveikatą vėžio gydymo metu.

Be vaistažolių, yra vaistinių preparatų ir maisto papildų, kurie gali padėti pagerinti jūsų savijautą. Omega-3 riebalų rūgštys, esančios žuvų taukų papilduose, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.

Be to, vitaminas D ir įvairūs B grupės vitaminai gali palaikyti imuninę funkciją ir energijos lygį, o tai gali būti svarbu gydymo metu.

Prieš pradedant vartoti bet kokius naujus maisto papildus ar priemones, būtina pasitarti su gydytoju, nes jis gali padėti išsiaiškinti, kas gali būti naudinga konkrečioje situacijoje.

Panagrinėkime, kokį vaidmenį šie pasirinkimai gali atlikti jūsų kelionėje.

Dietos, kurios gali padėti

Pateikiame sąrašą dietų, kurios gali padėti paaugliams ir jauniems suaugusiesiems, susidūrusiems su kiaušidžių vėžiu:

  1. Viduržemio jūros regiono dieta: daugiausia dėmesio skiriama neskaldytiems grūdams, vaisiams, daržovėms, žuviai ir sveikiems riebalams, kurie gali padėti sumažinti uždegimą ir pagerinti bendrą sveikatą.
  2. Augalinė dieta: Daugiausia dėmesio skiriama vaisiams, daržovėms, ankštinėms daržovėms ir neskaldytiems grūdams, galintiems aprūpinti antioksidantais ir maistinėmis medžiagomis, palaikančiomis imuninę sistemą.
  3. Priešuždegiminė dieta: apima maisto produktus, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių ir antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti uždegimą ir palaikyti organizmo gijimo procesus.
  4. Ketogeninė dieta: daug sveikų riebalų ir mažai angliavandenių turinti dieta gali padėti vėžinėms ląstelėms negauti gliukozės, o riebalus naudoti kaip energijos šaltinį.
  5. Paleo dieta: Paleo mityba: daugiausia dėmesio skiriama sveikiems, neperdirbtiems maisto produktams, kurie primena mūsų protėvius, todėl gali sumažėti kenksmingų priedų ir cheminių medžiagų poveikis.

Tokia mityba gali padėti gaunant pagrindinių maistinių medžiagų, kurios palaiko imuninę sistemą, mažina uždegimą ir galimai stabdo vėžio augimą – visa tai gali teigiamai prisidėti prie organizmo gijimo proceso.

Visada pasitarkite su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju arba mitybos specialistu prieš pradėdami reikšmingus mitybos pokyčius, ypač vėžio gydymo metu.

Maistas ir gėrimai, kurie gali padėti

Su kiaušidžių vėžiu kovojantiems paaugliams ir jauniems suaugusiesiems gijimo procesą gali palengvinti šie maisto produktai ir gėrimai: ciberžolė, imbieras, žalioji arbata, česnakas ir ašvaganda.

Ciberžolės sudėtyje yra kurkumino, kuris pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, galinčiomis padėti gydant vėžį.

Imbieras gali padėti sušvelninti pykinimą ir pagerinti virškinimą, kuris yra dažnas šalutinis vėžio gydymo poveikis.

Žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų, kurie gali apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų.

Česnakas pasižymi galimomis priešvėžinėmis savybėmis ir gali sustiprinti imuninę sistemą.

Galiausiai ašvaganda yra adaptogeninis augalas, kuris gali padėti sumažinti stresą ir pagerinti bendrą savijautą sunkiais laikais.

Prieš pradėdami vartoti naujus papildus ar keisti mitybą, visada pasitarkite su gydytoju, kad įsitikintumėte, jog jie yra saugūs jūsų konkretiems poreikiams.

Dažnai užduodami klausimai

Ar kiaušidžių vėžys gali būti paveldimas paaugliams ir jauniems suaugusiesiems?

Taip, kiaušidžių vėžys gali būti paveldimas net paaugliams ir jauniems suaugusiesiems.

Jei jūsų šeimoje yra sirgusių kiaušidžių ar krūties vėžiu, svarbu pasikalbėti su gydytoju apie genetinius tyrimus. Tam tikros genų mutacijos, pavyzdžiui, BRCA1 ir BRCA2, gali labai padidinti riziką.

Žinodami apie savo šeimos sveikatos istoriją, galite imtis aktyvių stebėsenos ir prevencijos priemonių, todėl nedvejodami kreipkitės į gydytoją.

Kokie rizikos veiksniai būdingi jaunoms moterims?

Nagrinėjant jaunų moterų rizikos veiksnius, svarbu žinoti keletą dalykų. Vėžio, ypač krūties ar kiaušidžių vėžio, rizika šeimoje gali padidėti.

Tam tikros genetinės mutacijos, pavyzdžiui, BRCA1 arba BRCA2, taip pat gali būti svarbios. Be to, riziką gali padidinti hormoniniai veiksniai, pavyzdžiui, nereguliarus menstruacijų ciklas arba ankstyva menstruacijų pradžia.

Gyvenimo būdo pasirinkimai, įskaitant mitybą ir fizinį aktyvumą, gali turėti įtakos bendrai rizikai. Informuotumas gali padėti priimti aktyvius sveikatos sprendimus.

Kaip kiaušidžių vėžys diagnozuojamas jaunoms pacientėms?

Jaunų pacienčių kiaušidžių vėžys gali būti diagnozuotas gydytojui atlikus išsamią anamnezę ir fizinę apžiūrą.

Kad susidarytų aiškesnis kiaušidžių vaizdas, gydytojas gali paskirti atlikti vaizdinius tyrimus, pavyzdžiui, ultragarso ar kompiuterinės tomografijos tyrimus. Diagnozę taip pat gali padėti nustatyti kraujo tyrimai, įskaitant CA-125 lygio nustatymą.

Jei įtariamas vėžys, diagnozei patvirtinti gali būti atliekama biopsija.

Labai svarbu anksti nustatyti vėžį, todėl nedvejodami aptarkite su gydytoju bet kokius nerimą keliančius simptomus.

Ar yra paramos grupių jaunoms kiaušidžių vėžį išgyvenusioms moterims?

Taip, gali būti paramos grupių jauniems, išgyvenusiems kiaušidžių vėžį. Galite bendrauti su kitais, kurie susidūrė su panašiais iššūkiais, dalytis patirtimi ir gauti emocinę paramą.

Daugelis organizacijų gali orientuotis į jaunus suaugusiuosius, suteikdamos saugią erdvę aptarti jausmus ir įveikimo strategijas. Ieškokite vietinių ar virtualių grupių internete ir nedvejodami kreipkitės į jas.

Santykių su kitais išgyvenusiais asmenimis užmezgimas gali būti labai svarbus jūsų sveikimo kelyje. Jūs nesate vieni.

Kokie gyvenimo būdo pokyčiai gali padėti po kiaušidžių vėžio gydymo?

Gyvensenos pokyčiai po kiaušidžių vėžio gydymo gali padėti pasveikti.

Daugiausia dėmesio skirkite subalansuotai mitybai, kurioje gausu vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų, kad pamaitintumėte savo organizmą. Reguliarūs fiziniai pratimai, net ir lengvi, pvz., pasivaikščiojimas, gali padidinti jūsų energiją ir nuotaiką.

Taip pat gali būti naudinga teikti pirmenybę miegui ir valdyti stresą pasitelkiant dėmesingą įsisąmoninimą arba mėgstamus pomėgius. Palaikydami ryšius su draugais ir šeimos nariais, kurie teikia emocinę paramą, galite jaustis stipresni ir atsparesni sveikimo kelionėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *