Skip to content

Atopinis dermatitas: simptomai, priežastys, gydymas

  • 9 min read

Atopinis dermatitas – tai lėtinė odos būklė, kuriai būdingas stiprus niežulys ir sausos dėmės. Jis gali turėti didelę įtaką kasdieniam gyvenimui, todėl labai svarbu suprasti jo simptomus, priežastis ir gydymo galimybes.

Jei kada nors patyrėte šiuos simptomus, nesate vieni; daugelis žmonių susiduria su panašiais sunkumais. Atopinio dermatito paūmėjimus gali sukelti įvairūs veiksniai, o veiksmingas jų valdymas yra labai svarbus norint pagerinti savo gyvenimo kokybę.

Šiame pranešime aptarsime atopinio dermatito simptomus, galimas jo priežastis ir gydymo galimybes, padedančias suvaldyti šią būklę.

Straipsnis trumpai

  • Atopinis dermatitas yra lėtinė odos būklė, kuriai būdingas niežulys, sausumas ir raudonos ar rusvai pilkos dėmės, dažniausiai pasireiškianti vaikams ir suaugusiesiems.
  • Pagrindinės priežastys yra genetiniai veiksniai, imuninės sistemos reakcijos ir aplinkos veiksniai, tokie kaip alergenai, tarša ir oro pokyčiai.
  • Gydymo būdų yra įvairių – nuo vietinio gydymo (kortikosteroidai, kalcineurino inhibitoriai) iki sisteminių vaistų sunkiais atvejais ir be recepto parduodamų drėkinamųjų kremų.
  • Reguliarus drėkinimas, žinomų dirgiklių vengimas ir švelnus maudymasis gali padėti veiksmingai valdyti simptomus.
  • Dėl nuolatinių simptomų, infekcijos požymių arba kasdienio gyvenimo sutrikimų kreipkitės į gydytoją.

Atopinio dermatito apžvalga

Atopinis dermatitas, paprastai vadinamas egzema, yra lėtinė odos būklė, galinti sukelti uždegimą, paraudimą ir niežulį. Ja dažnai serga ir vaikai, ir suaugusieji, ji gali paūmėti su pertraukomis. Oda gali tapti sausa ir jautri, todėl ji tampa jautresnė dirgikliams ir alergenams.

Tiksli atopinio dermatito priežastis nėra iki galo išaiškinta, tačiau ji gali būti susijusi su genetinių ir aplinkos veiksnių deriniu. Riziką gali padidinti šeimoje buvusi alergija ar astma. Aplinkos veiksniai, tokie kaip žiedadulkės, naminių gyvūnų pleiskanos ir tam tikri maisto produktai, gali sustiprinti simptomus. Stresas, temperatūros pokyčiai ir šiurkštus muilas taip pat gali sukelti paūmėjimą.

Norint įveikti atopinį dermatitą, reguliarus drėkinimas gali padėti palaikyti odos barjerinę funkciją ir sumažinti sausumą. Simptomų valdymui gali būti naudingas asmeninių dirgiklių nustatymas. Pasikonsultavus su sveikatos priežiūros specialistu, galima gauti individualių patarimų ir gydymo galimybių.

Dažniausi simptomai

Egzemos simptomai gali būti sausos, raudonos odos dėmės, kurios gali būti uždegiminės ir niežtinčios. Dažniausiai pažeidžiamos alkūnės, keliai ir veidas. Dėl nemalonių pojūčių gali tekti draskytis, o tai gali sustiprinti dirginimą ir sukelti rimtesnių odos problemų.

Pagrindiniai simptomai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį:

  1. Tai gali būti pirminis egzemos požymis, dėl kurio atsiranda didelis noras draskytis, o tai gali sutrikdyti kasdienę veiklą ir miegą.
  2. Sausumas: oda gali atrodyti šiurkšti ar žvynuota, gali atsirasti tempimo ar nemalonus pojūtis. Sausumas gali padidinti įtrūkimų ir infekcijų pažeidžiamumą.
  3. Raudonos arba rusvai pilkos dėmės: šios dėmės gali būti įvairaus dydžio ir gali patamsėti dėl nuolatinio draskymo. Jos gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje, įskaitant jautrias vietas, pavyzdžiui, aplink akis.

Ankstyvas šių simptomų atpažinimas gali padėti veiksmingai gydyti šią ligą. Pastebėjus šiuos požymius patartina pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu, nes jis gali patvirtinti diagnozę ir aptarti pritaikytas gydymo galimybes.

Skubus simptomų šalinimas gali padidinti jūsų galimybes išsaugoti sveiką ir patogią odą.

Galimos priežastys

Kai kalbama apie atopinį dermatitą, supratimas apie galimas priežastis gali padėti veiksmingiau valdyti simptomus.

Didelę reikšmę turi genetiniai veiksniai, nes jūsų šeimos istorija gali turėti įtakos tikimybei susirgti šia liga.

Be to, aplinkos veiksniai, tokie kaip alergenai ir dirgikliai, gali sustiprinti ligos paūmėjimus, todėl labai svarbu nustatyti, kas jus veikia.

Genetiniai veiksniai

Genetiniai veiksniai gali būti svarbūs atopiniam dermatitui išsivystyti. Tikimybė susirgti šia odos liga gali padidėti, jei šeimoje yra alergijų, astmos ar egzemos atvejų. Suprasdami šią genetinę įtaką, galite lengviau valdyti ir numatyti galimus paūmėjimus.

Pagrindiniai genetiniai veiksniai, į kuriuos reikia atsižvelgti:

  1. Filagrino geno mutacijos: Filagrino geno variacijos gali susilpninti odos barjerinę funkciją, todėl gali prasiskverbti dirgikliai ir alergenai, o tai gali sukelti uždegimą ir sausumą.
  2. Imuninės sistemos genai: Tam tikri genai gali reguliuoti imuninės sistemos atsaką. Polinkis į pernelyg aktyvų imuninį atsaką gali lemti padidėjusį jautrumą aplinkos veiksniams, todėl gali sustiprėti dermatito simptomai.
  3. Jei jūsų tėvai ar broliai ir seserys serga atopija, tikimybė susirgti atopiniu dermatitu gali gerokai padidėti, o tai rodo paveldimą ryšį su odos sveikata.

Aplinkos veiksniai

Atopinio dermatito paūmėjimų sunkumui ir dažnumui didelę įtaką gali turėti įvairūs aplinkos veiksniai. Tokie alergenai kaip žiedadulkės, naminių gyvūnėlių pleiskanos ir dulkių erkutės gali sustiprinti jūsų simptomus, todėl labai svarbu palaikyti švarą savo gyvenamojoje erdvėje ir sumažinti jų poveikį.

Didelę reikšmę gali turėti ir orų pokyčiai: šaltas ir sausas oras gali atimti iš jūsų odos drėgmę, todėl ji dar labiau sudirgsta, o karštas ir drėgnas oras gali sukelti niežulį ir diskomfortą. Priklausomai nuo oro sąlygų pakoreguokite savo dienotvarkę, tai gali padėti suvaldyti simptomus.

Dirgikliai, tokie kaip muilas, plovikliai ir kvapiosios medžiagos, gali pabloginti jūsų būklę. Švelnių, bekvapių produktų pasirinkimas gali padėti apsaugoti odos barjerą.

Be to, dėvėdami medvilninius audinius, o ne sintetinio pluošto, galite sumažinti dirginimą.

Rizikos veiksniai

Tikimybę susirgti atopiniu dermatitu gali padidinti keli pagrindiniai rizikos veiksniai.

1. Šeimos istorija: Šeimos atopinių ligų, tokių kaip astma, šienligė ar egzema, istorija gali gerokai padidinti tikimybę susirgti atopiniu dermatitu dėl genetinio komponento.

2. Amžius: Atopinis dermatitas dažnai prasideda vaikystėje, tačiau gali pasireikšti bet kuriame amžiuje. Kūdikiai ir maži vaikai gali būti ypač jautrūs, nes jų imuninė sistema dar tik vystosi.

Nors daugelis jų gali išgyti, kai kuriems ligos simptomai gali pasireikšti ir suaugus.

3. Aplinkos veiksniai: Jūsų gyvenamoji aplinka gali turėti didelę įtaką jūsų rizikai. Dirgiklių, tokių kaip šiurkštus muilas, plovikliai ar tam tikri audiniai, poveikis gali pabloginti simptomus.

Be to, paūmėjimą gali sukelti ekstremali temperatūra ar drėgmė. Gyvenimas užterštoje vietovėje taip pat gali sukelti neigiamas odos reakcijas.

Žinodami šiuos rizikos veiksnius galėsite priimti pagrįstus sprendimus dėl savo gyvenimo būdo ir aplinkos.

Jei manote, kad jums gresia pavojus, pasikonsultuokite su sveikatos priežiūros specialistu ir gaukite individualių patarimų. Šių elementų supratimas gali būti pirmas žingsnis į geresnę odos sveikatą.

Gydymo galimybės

Norint veiksmingai gydyti atopinį dermatitą, svarbu žinoti galimus gydymo būdus. Vietinė terapija dažnai yra pirmoji gynybos linija ir gali apimti kortikosteroidinius kremus ir tepalus, mažinančius uždegimą ir niežulį.

Kalcineurino inhibitoriai, tokie kaip takrolimuzas ir pimekrolimuzas, gali padėti suvaldyti paūmėjimus be šalutinio poveikio, susijusio su steroidais.

Jei vietinio gydymo nepakanka, gali būti rekomenduojamas sisteminis gydymas. Tai gali būti geriamieji vaistai arba injekcijos, nukreiptos į imuninį atsaką, o sunkesniais atvejais veiksmingos tokios priemonės kaip ciklosporinas, metotreksatas arba naujesni biologiniai vaistai, pavyzdžiui, dupilumabas.

Palengvėjimą gali suteikti ir be recepto parduodamos priemonės. Gali būti naudingi drėkinamieji kremai, kurie sulaiko drėgmę, ir apsauginiai kremai, skirti odai apsaugoti. Antihistamininiai vaistai gali padėti sumažinti niežulį, ypač naktį.

Būtina reguliariai lankytis pas dermatologą. Jis gali įvertinti jūsų pažangą, prireikus pakoreguoti vaistus ir aptarti bet kokį šalutinį poveikį, kurį galite patirti.

Atviras bendravimas apie tai, kas veikia, o kas ne, yra labai svarbus veiksmingam gydymui.

Gyvenimo būdas ir naminės priemonės

Gyvenimo būdo pokyčiai ir naminės priemonės gali gerokai palengvinti su atopiniu dermatitu susijusį diskomfortą. Štai keletas veiksmingų strategijų, kurias galite taikyti:

1. Reguliariai drėkinkite: Reguliarus drėkinimas gali palaikyti odos drėgmę. Naudokite bekvapius drėkinamuosius kremus, kurie sulaiko drėgmę, ir tepkite juos iškart po maudynių, kad oda būtų sudrėkinta.

Storesni kremai ar tepalai gali užtikrinti geresnę apsaugą, ypač sausuoju metų laiku.

2. Venkite dirgiklių: Nustatydami ir vengdami dirgiklių, galite sumažinti paūmėjimus. Dažni dirgikliai gali būti tam tikri audiniai, muilas ir ekstremali temperatūra.

Medvilniniai drabužiai ir švelnus, hipoalerginis muilas gali padėti sumažinti dirginimą.

3. Trumpos drungnos vonios gali būti naudingesnės nei ilgi karšti dušai. Naudokite švelnias, bekvapes valymo priemones ir apsvarstykite galimybę į vonios vandenį įberti avižinių dribsnių arba sodos, kuri gali nuraminti odą.

Po maudynių nusausinkite odą ir iš karto patepkite ją drėkinamuoju kremu, kad pasiektumėte geriausių rezultatų.

Kada kreiptis į gydytoją

Kada reikia kreiptis į gydytoją dėl atopinio dermatito: kai simptomai stiprėja nepaisant naminių priemonių, kai niežulys, paraudimas ar uždegimas nepraeina po kelių dienų ir kai yra infekcijos požymių, pavyzdžiui, padidėjęs patinimas, pūliai ar karščiavimas.

Jei jūsų būklė trikdo kasdienį gyvenimą, įskaitant miegą ar sukelia emocinį stresą, gali būti, kad atėjo laikas pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju dėl pritaikytų gydymo galimybių.

Dėl neįprastų odos pokyčių, pavyzdžiui, naujų bėrimų ar pažeidimų, taip pat gali prireikti apsilankyti pas gydytoją, nes atopinis dermatitas gali komplikuotis kitomis odos ligomis.

Neveiksmingas nereceptinis gydymas gali reikšti, kad reikia receptinių preparatų, kuriuos dermatologai gali skirti geresniam paūmėjimų valdymui.

Be to, jei šeimoje yra alergijų ar odos ligų, aktyvūs patikrinimai gali padėti suvaldyti dermatitą, kol jis dar neišsiplėtė.

Dažnai užduodami klausimai

Ar galima visiškai išgydyti atopinį dermatitą?

Šiuo metu atopinio dermatito visiškai išgydyti neįmanoma.

Tačiau daugelis žmonių gali rasti veiksmingų būdų, kaip suvaldyti savo simptomus. Gydymo galimybės gali labai sumažinti paūmėjimus ir pagerinti odos būklę.

Tinkamai prižiūrint odą ir pakeitus gyvenimo būdą, galite patirti ilgą remisijos laikotarpį.

Labai svarbu glaudžiai bendradarbiauti su sveikatos priežiūros specialistu, kad būtų sudarytas individualus planas, atitinkantis jūsų poreikius.

Ar atopinis dermatitas užkrečiamas kitiems?

Ne, atopinis dermatitas gali būti neužkrečiamas. Pamatę sergantį žmogų, neturite nerimauti, kad juo užsikrėsite.

Tai pirmiausia susiję su genetika ir aplinkos veiksniais, o ne bakterijomis ar virusais. Nors ji gali būti nemaloni ir turėti įtakos jūsų gyvenimo kokybei, jūs negalite jos platinti kitiems.

Tiesiog sutelkite dėmesį į simptomų valdymą ir rūpinkitės, kad jūsų oda būtų sveika. Šioje situacijoje svarbiausia yra jūsų gerovė.

Ar mityba turi įtakos atopinio dermatito simptomams?

Taip, mityba gali turėti įtakos jūsų simptomams. Kai kurie maisto produktai gali sukelti paūmėjimus, o kiti gali padėti pagerinti odos būklę.

Turėtumėte atkreipti dėmesį į tai, ką valgote, ir apsvarstyti galimybę vesti maisto dienoraštį, kad nustatytumėte galimus alergenus ar dirgiklius.

Priešuždegiminių maisto produktų, tokių kaip riebi žuvis, vaisiai ir daržovės, vartojimas gali palaikyti jūsų odos sveikatą.

Prieš imdamiesi svarbių mitybos pokyčių, visada pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu, kad įsitikintumėte, jog jie jums tinka.

Ar dėl streso gali paūmėti atopinis dermatitas?

Taip, stresas gali pabloginti atopinį dermatitą.

Kai patiriate stresą, jūsų organizmas gali gaminti hormonus, kurie gali sukelti uždegimą ir paskatinti paūmėjimus. Galite pastebėti, kad streso metu odą labiau niežti arba ji labiau sudirgsta.

Streso valdymas pasitelkiant tokius metodus kaip gilus kvėpavimas, mankšta ar dėmesingas įsisąmoninimas gali padėti sušvelninti simptomus.

Labai svarbu rasti jums tinkamas strategijas, kad jūsų oda būtų kuo sveikesnė.

Ar yra ilgalaikis atopinio dermatito poveikis?

Taip, atopinis dermatitas gali turėti ilgalaikį poveikį. Jei nuolat jaučiate paūmėjimus, laikui bėgant oda gali sustorėti arba pakeisti spalvą.

Taip pat gali padidėti odos infekcijų rizika dėl nuolatinio draskymo.

Be to, kai kuriems žmonėms gali pablogėti savivertė ir gyvenimo kokybė, ypač jei liga tampa lėtinė.

Svarbu veiksmingai valdyti simptomus, kad sumažintumėte šias galimas ilgalaikes pasekmes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *