Skip to content

Odos vėžys: Simptomai, diagnozė, gydymas

  • 7 min read
skin cancer overview symptoms treatment

Odos vėžys – tai vėžio tipas, kuris išsivysto odos ląstelėse, dažnai dėl per didelio ultravioletinės (UV) spinduliuotės poveikio saulėje arba soliariume.

Jis gali pasireikšti įvairiais simptomais, pavyzdžiui, apgamų pokyčiais, nuolatiniu niežuliu arba naujomis išaugomis ant odos.

Pastebėjus ką nors neįprasto ant odos, būtina nedelsiant kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą.

Ankstyvas aptikimas yra svarbiausias veiksnys siekiant veiksmingai gydyti odos vėžį.

Šiame pranešime aptarsime įvairius su odos vėžiu susijusius simptomus, diagnostikos procesus ir galimus gydymo būdus, kad galėtumėte aktyviai rūpintis savo odos sveikata.

Straipsnis trumpai

  • Dažniausiai pasitaikantys odos vėžio simptomai yra nauji augliai, besikeičiantys apgamai, nuolatinis niežulys ir neįprastas kraujavimas ar tepimas iš pažeidimų.
  • Diagnozuojant atliekama fizinė apžiūra, odos biopsija ir neinvaziniai vaizdiniai tyrimai įtartiniems odos pokyčiams įvertinti.
  • Gydymo būdai: operacija, spindulinė terapija, chemoterapija ir imunoterapija, atsižvelgiant į vėžio tipą ir stadiją.
  • Prevencinės priemonės – vengti saulės spindulių, naudoti plataus spektro apsauginį kremą nuo saulės, kas mėnesį tikrinti odą ir vengti soliariumų.
  • Ankstyvas aptikimas reguliariai vertinant odą labai pagerina odos vėžiu sergančių pacientų gydymo sėkmę ir rezultatus.

Odos vėžio tipai

Norint užtikrinti veiksmingą prevenciją ir gydymą, labai svarbu suprasti odos vėžio tipus. Trys pagrindiniai tipai yra bazalinių ląstelių karcinoma (BCC), plokščialąstelinė karcinoma (SCC) ir melanoma.

Bazalinių ląstelių karcinoma (BCC) yra dažniausia odos vėžio forma. Jis gali pasireikšti kaip nedidelis blizgantis guzelis arba negyjanti žaizdelė ir paprastai išsivysto saulės veikiamose vietose, pavyzdžiui, ant veido ir kaklo. BCC paprastai auga lėtai ir retai gali išplisti į kitas kūno dalis.

Tačiau negydomas jis gali sukelti rimtesnių problemų.

Plokščialąstelinė karcinoma (angl. squamous cell carcinoma, SCC) yra antras pagal dažnumą tipas. Jis gali pasireikšti kaip kietas, raudonas mazgelis arba pleiskanojanti dėmė ir gali išsivystyti tiek saulės veikiamose, tiek nesaulėtose vietose. SCC paprastai būna agresyvesnis nei BCC, tačiau anksti aptiktas gali būti sėkmingai gydomas.

Melanoma yra pavojingiausia odos vėžio rūšis, nors ji pasitaiko rečiau. Jis atsiranda melanocituose – ląstelėse, atsakingose už pigmentą, ir gali išsivystyti bet kurioje kūno vietoje, įskaitant vietas, kurių paprastai neveikia saulė.

Melanoma dažnai pasireiškia kaip netaisyklingas apgamas arba kaip esamo apgamo pokytis. Labai svarbu ją anksti aptikti, nes negydoma ji gali greitai išplisti.

Bendrieji simptomai

Odos vėžys gali pasireikšti keliais simptomais, kurie yra labai svarbūs ankstyvai diagnozei nustatyti. Atkreipkite dėmesį į naujus auglius ar negyjančias žaizdas, taip pat apgamus ar dėmeles, kurių dydis, forma ar spalva keičiasi. Netaisyklingos apgamų ribos arba kelių spalvų apgamai gali rodyti galimą odos vėžį.

Susirūpinimą taip pat gali kelti nuolatinis niežulys, jautrumas ar skausmas tam tikroje odos srityje. Jei apgamą ima niežėti ar skaudėti, svarbu kreiptis į gydytoją.

Be to, oda gali būti žvynuota, paraudusi ar patinusi, o tai rodo galimas problemas. Šiurkščios ar sausos odos dėmės taip pat gali reikšti odos vėžį.

Neįprastas kraujavimas ar tepimas iš apgamų ar odos pažeidimų yra dar vienas nerimą keliantis simptomas, dėl kurio būtina pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu. Kai kuriems asmenims taip pat gali pakisti odos tekstūra arba atsirasti į karpas panašių išaugų, kurios neišnyksta.

Labai svarbu reguliariai tikrinti odą dėl bet kokių pokyčių, o pastebėjus šiuos simptomus svarbu kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą, kad jie būtų anksti nustatyti ir gydomi.

Diagnostinės procedūros

Norėdami tiksliai diagnozuoti odos vėžį, gydytojai gali atlikti išsamią fizinę odos apžiūrą, ieškodami įtartinų apgamų ar auglių. Jie gali įvertinti dydžio, formos, spalvos ar tekstūros pokyčius ir pasiteirauti apie jūsų asmeninę ir šeimos istoriją, susijusią su odos vėžiu.

Jei bus nustatyta kokių nors susirūpinimą keliančių požymių, gali būti rekomenduojamos tolesnės diagnostinės procedūros.

Įprasta procedūra yra odos biopsija, kurios metu gydytojas gali paimti nedidelį įtartino audinio mėginį, naudodamas tokius metodus kaip punkcinė biopsija, ekscizinė biopsija arba skutimosi biopsija, priklausomai nuo pažeidimo savybių.

Paimtas mėginys siunčiamas į laboratoriją ištirti mikroskopu, kur patologas gali ieškoti vėžinių ląstelių.

Taip pat gali būti atliekami neinvaziniai vaizdavimo tyrimai, tokie kaip dermoskopija, leidžiantys gydytojui atidžiai ištirti odos pažeidimus nepašalinant audinių ir padedantys atskirti gerybinius ir piktybinius darinius.

Kilus įtarimui, kad odos vėžys plinta, gali būti rekomenduojami papildomi vaizdo tyrimai, pavyzdžiui, kompiuterinė tomografija, magnetinio rezonanso tomografija arba PET skenavimas, kad būtų galima įvertinti, ar vėžys pasiekė netoliese esančius limfmazgius arba kitus organus.

Gydymo galimybės

Diagnozavus odos vėžį, priklausomai nuo jo tipo ir stadijos, jį galima veiksmingai gydyti įvairiais būdais. Pateikiame keturis dažniausiai taikomus gydymo būdus:

  1. Chirurgija: Chirurginė operacija, dažnai pirmoji gydymo priemonė, gali apimti išpjovimo operaciją, Mohso operaciją arba krioterapiją, kurios metu pašalinamos vėžinės ląstelės ir siekiama išsaugoti sveiką odą.
  2. Spindulinė terapija: Jei operacija negalima, gali būti rekomenduojama taikyti spindulinę terapiją. Šiam gydymui naudojami didelės energijos spinduliai, nukreipti į vėžines ląsteles ir galintys jas sunaikinti; šis gydymas ypač veiksmingas bazalinių ir plokščialąstelinių karcinomų atveju.
  3. Chemoterapija: Agresyvaus odos vėžio atveju gali būti siūloma chemoterapija. Šiuo metodu vėžio ląstelėms naikinti naudojami stiprūs vaistai, kurie gali būti skiriami sistemiškai arba vietiškai.
  4. Imunoterapija: šis naujoviškas gydymas gali sustiprinti jūsų imuninę sistemą ir padėti kovoti su vėžiu, ypač naudingas pažengusios melanomos atveju.

Šiuos gydymo būdus būtina aptarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju, nes kiekvienas iš jų gali būti naudingas ir turėti galimą šalutinį poveikį, pritaikytą konkrečiai jūsų situacijai.

Ankstyvas įsikišimas gali gerokai pagerinti jūsų rezultatus!

Prevencijos strategijos

Kad veiksmingai sumažintumėte odos vėžio riziką, sutelkite dėmesį į šias prevencijos strategijas: venkite per daug būti saulėje, ypač didžiausio aktyvumo valandomis nuo 10 iki 16 val., ir dėvėkite apsauginius drabužius, pavyzdžiui, marškinėlius ilgomis rankovėmis, plačiabryles skrybėles ir nuo UV spindulių apsaugančius akinius nuo saulės.

Kas dvi valandas arba dažniau, jei plaukiojate ar prakaituojate, tepkite plataus spektro apsauginiu kremu nuo saulės su ne mažesniu kaip 30 SPF filtru, kad padengtumėte visą atvirą odą, įskaitant dažnai nepastebimas vietas, pavyzdžiui, ausis ir pėdų viršų. Pakartotinai tepkite po maudymosi ar nusausinimo rankšluosčiu.

Reguliariai tikrinkite odą – kas mėnesį apžiūrėkite, ar neatsiranda naujų ar nepakitusių apgamų, o pastebėję ką nors įtartino kreipkitės į gydytoją dermatologą, nes ankstyva diagnostika gali gerokai pagerinti rezultatus.

Venkite soliariumų, kurie gali padidinti odos vėžio riziką. Informuokite draugus ir šeimos narius apie UV spindulių keliamą pavojų ir paraginkite juos taip pat imtis apsaugos priemonių.

Galiausiai, odos sveikatą gali palaikyti mityba, kurioje gausu antioksidantų iš vaisių ir daržovių.

Dažnai užduodami klausimai

Kokie yra odos vėžio išsivystymo rizikos veiksniai?

Odos vėžio rizikos veiksniai gali būti šviesi oda, nudegimai saulėje ir per didelis ultravioletinių spindulių poveikis.

Riziką taip pat gali padidinti šeimoje buvęs odos vėžys arba daug apgamų.

Be to, galimybė susirgti odos vėžiu gali padidėti dėl to, kad naudojatės soliariumais ir turite nusilpusią imuninę sistemą.

Labai svarbu būti informuotiems ir imtis prevencinių priemonių, kad išsaugotumėte savo odos sveikatą.

Ar odos vėžys gali būti paveldimas?

Taip, odos vėžys gali būti paveldimas. Jei kas nors iš jūsų šeimos narių sirgo odos vėžiu, ypač melanoma, jūsų rizika gali padidėti.

Gali būti, kad tam tikrą vaidmenį atlieka genetiniai veiksniai, o tam tikros paveldėtos mutacijos gali padidinti jūsų polinkį sirgti šia liga.

Svarbu žinoti savo šeimos istoriją ir aptarti ją su gydytoju. Reguliarus odos tikrinimas ir apsaugos priemonės gali padėti veiksmingai valdyti riziką.

Būkite informuoti ir aktyviai rūpinkitės savo odos sveikata.

Kaip dažnai turėčiau tikrinti odos pokyčius?

Odos pokyčius turėtumėte tikrinti bent kartą per mėnesį.

Įtraukite tai į savo dienotvarkę, kaip ir dantų valymą.

Ieškokite naujų apgamų arba esamų apgamų pokyčių, pavyzdžiui, dydžio, formos ar spalvos.

Nepamirškite patikrinti ir sunkiai matomų vietų.

Jei pastebėsite ką nors neįprasto, nedvejodami kreipkitės į dermatologą.

Aktyviai rūpindamiesi savo odos sveikata, galite anksti pastebėti galimas problemas.

Ar yra alternatyvių odos vėžio gydymo būdų?

Alternatyvūs odos vėžio gydymo būdai gali būti tokie kaip vaistažolių preparatai, akupunktūra ar mitybos pokyčiai.

Prieš išbandydami šiuos gydymo būdus, svarbu atlikti tyrimus ir pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu.

Nors šie gydymo būdai gali padėti kai kuriems asmenims pasijusti geriau arba suvaldyti simptomus, jie neturėtų pakeisti įprastinio gydymo.

Būkite informuoti ir teikite pirmenybę savo sveikatai, aptardami visus alternatyvius metodus su gydytoju.

Koks yra odos vėžiu sergančių pacientų išgyvenamumas?

Odos vėžiu sergančių pacientų išgyvenamumas gali skirtis priklausomai nuo vėžio tipo ir stadijos.

Paprastai ankstyvas vėžio nustatymas gali lemti didesnį išgyvenamumą. Pavyzdžiui, melanomos penkerių metų išgyvenamumo rodiklis, jei ji nustatoma anksti, gali būti apie 92 %, o bazaliomos ir plokščialąstelinės karcinomos – dar didesnis.

Jei būsite informuoti ir aktyviai rūpinsitės odos sveikata, tai gali turėti didelės įtakos jūsų rezultatams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *