Skip to content

Pastarnokų receptai sveikam ir gardžiam maistui

healthy parsnip meal ideas

Pastarnokai – tai šakninės daržovės, pasižyminčios saldžiu, riešutų skoniu ir kreminės tekstūros konsistencija, turinčios daug maistinių medžiagų, įskaitant ląstelieną, vitaminus ir mineralus.

Tokie pikantiški patiekalai kaip šalavijų, šoninės ir pastarnokų linguine, paguodžiantys patiekalai, pavyzdžiui, kiaulienos ir pastarnokų apkepas, ir puikūs vegetariški receptai atskleidžia pastarnokų universalumą virtuvėje. Daugybė būdų, kaip šią nepakankamai įvertintą daržovę įtraukti į patiekalus, taip pat su ja susijusi nauda sveikatai ir kulinarinis kūrybiškumas nagrinėjami šiame įraše.

Trumpai

  • Kepti pastarnokai: sumaišykite pastarnokus su aliejumi ir prieskoniais, kepkite 180 °C temperatūroje 20-40 minučių, kad išryškėtų jų natūralus saldumas ir skonis.
  • Pastarnokų gnocchi: Iš virtų ir trintų pastarnokų, miltų ir kiaušinių pagaminkite skanius naminius gnocchi, kurie puikiai dera su įvairiais padažais.
  • Žiemos daržovių karis: Iš pastarnokų kartu su kitomis šakninėmis daržovėmis, prieskoniais ir kokosų pienu pagaminkite sotų ir maistingą karį, kuris puikiai tinka šaltesniems mėnesiams.
  • Kiaulienos ir pastarnokų apkepas: Kepkite prieskoniais pagardintus kiaulienos kotletus su pjaustytais pastarnokais, morkomis ir bulvėmis.
  • Pastarnokų ir klevų sirupo pyragas: iškepkite drėgną pyragą, sumaišydami tarkuotus pastarnokus su klevų sirupu, kad sukurtumėte unikalų desertą, kuriame dera žemiškumas ir saldumas.

Pastarnokų nauda sveikatai

nutritious root vegetable benefits

Pastarnokai gali būti naudingi sveikatai ir labai prisidėti prie bendros savijautos. Šios šakniavaisinės daržovės turi mažai kalorijų – tik 100 kalorijų 240 mililitruose – ir daug maistinių skaidulų, nes vos viena jų porcija sudaro 26 % paros skaidulų poreikio. Šis skaidulų kiekis gali palaikyti virškinamojo trakto sveikatą, padėti palengvinti tokias ligas kaip vidurių užkietėjimas, gastroezofaginio refliukso liga ir divertikulitas, taip pat skatinti reguliarų išmatų dažnumą.

Be to, pastarnokuose gausu svarbiausių vitaminų: viename puodelyje jų yra 25 % vitamino C ir vitamino K bei 22 % folio rūgšties paros normos. Vitaminas C gali sustiprinti imuninę sistemą, o antioksidantai kvercetinas ir apigeninas gali padėti kovoti su oksidaciniu stresu ir mažinti uždegimą.

Be to, pastarnokuose esančios skaidulos gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, taip skatindamos širdies sveikatą. Dėl didelio skaidulų kiekio ir mažo kaloringumo, kuris padeda reguliuoti apetitą, pastarnokų įtraukimas į mitybą taip pat gali padėti mažinti svorį.

Pastarnokų gaminimo būdai

Ruošiant pastarnokus įvairiais virimo būdais galima sustiprinti jų natūralų saldumą ir skonį.

Kepimo būdai yra universalūs, o kepant išryškėja karamelizuotos natos, kurios pakylėja patiekalą.

Be to, norintiems greitai, bet skaniai paruošti patiekalą, mikrobangų krosnelėje galima sutaupyti laiko.

Paaiškinti kepimo būdai

Kepant pastarnokus galima padidinti jų natūralų saldumą ir išgauti švelnią, karamelizuotą tekstūrą. Norėdami paruošti pastarnokus kepimui, pirmiausia nulupkite odelę ir nupjaukite abu galus. Jei reikia, pašalinkite pluoštinę šerdį, kad užtikrintumėte vientisą konsistenciją. Supjaustykite pastarnokus vienodo dydžio skiltelėmis arba gabalėliais, stengdamiesi, kad jie būtų vienodo storio, kad iškeptų tolygiai.

Kad pastarnokai įgautų geriausią skonį, sudėkite juos į didelį puodą su pasūdytu vandeniu ir užvirinkite. Virkite penkias minutes, tada nusausinkite ir leiskite jiems išdžiūti garuose. Pastarnokus apšlakstykite aliejumi ir pagardinkite prieskoniais, pavyzdžiui, druska, pipirais ir žolelėmis, kad pagerintumėte jų skonį.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C (170 °C su ventiliatoriumi). Paskleiskite pastarnokus vienu sluoksniu ant pergamentu išklotos kepimo skardos, palikdami tarpus tarp jų. Kepkite 30-45 minutes, įpusėjus kepimui apverskite, kad tolygiai paruduotų.

Kepimo metu patiekalą pagardinkite sviestu arba aromatinėmis žolelėmis. Galiausiai prieš patiekdami pabarstykite sėklomis arba apšlakstykite padažais, kad patiekalas įgautų dar daugiau skonio.

Kepimas siekiant saldumo

Kepant pastarnokus natūralus krakmolas gali virsti cukrumi, todėl jie įgauna saldų, karamelizuotą skonį. Norėdami iškepti tobulus pastarnokus, atlikite šiuos svarbiausius paruošimo, prieskonių ir kepimo veiksmus.

  1. Paruošimas: Nulupkite pastarnokus ir nupjaukite abu galus. Supjaustykite juos vienodais gabalėliais – pusžiedžiais, ketvirčiais arba lazdelėmis – ir, jei reikia, pašalinkite sumedėjusią šerdį. Taip užtikrinsite tolygų kepimą.
  2. Prieskoniai: Supjaustytus pastarnokus apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pridėkite šviežių žolelių, pvz., čiobrelių ar rozmarinų. Pagardinkite druska ir pipirais, o kad būtų saldžiau, įdėkite medaus. Išmaišykite pastarnokus, kad prieskoniai tolygiai pasidengtų.
  3. Kepimo procesas: Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros. Ant kepimo skardos vienu sluoksniu paskleiskite prieskonius turinčius pastarnokus, palikdami tarpus tarp jų, kad tinkamai iškeptų.

Pirmąsias 15 minučių uždenkite folija, paskui ją nuimkite, kad įgautų auksinę spalvą. Įpusėjus kepimui pamaišykite, kad vienodai iškeptų.

Mėgaukitės šiltu patiekalu, kad jo tekstūra ir skonis būtų geriausi ir atsiskleistų nuostabus keptų pastarnokų saldumas.

Greiti mikrobangų krosnelės patarimai

Mikrobangų krosnelės gali padėti greitai ir efektyviai paruošti maistą, neprarandant skonio ir maistingumo. Šią universalią šakninę daržovę vos per kelias minutes galima paversti įvairiomis skaniomis formomis.

Ruošiant pastarnokų ryžius, nulupkite ir supjaustykite pastarnokus ryžių dydžio gabalėliais. Sudėkite juos į mikrobangų krosnelei tinkamą dubenį, uždenkite plastikine plėvele ir 2 minutes kaitinkite mikrobangų krosnelėje. Patikrinkite, ar yra norimos konsistencijos, ir toliau kaitinkite mikrobangų krosnelėje po 1 minutę, jei reikia.

Norėdami pagaminti pastarnokų košę, nuluptus pastarnokus supjaustykite plonais griežinėliais ir sumaišykite su 60 ml vandens mikrobangų krosnelei tinkamame inde. Uždenkite plastikine plėvele ir 10 minučių kaitinkite mikrobangų krosnelėje, tada sutrinkite iki pageidaujamos tekstūros.

Jei norite gaminti makaronus, nulupkite pastarnokus ištisinėmis spiralėmis ir suformuokite makaronus primenančias juosteles. Mikrobangų krosnelėje jas sumeskite į dubenį su 60 ml vandens ir virkite 2 minučių intervalais, kol suminkštės.

Galiausiai, norėdami naudoti pastarnokus kituose patiekaluose, susmulkinkite juos ir sumaišykite su česnaku ir sviestu orkaitės nepraleidžiančiame inde. Mikrobangų krosnelėje kaitinkite 10 min. dideliu greičiu, paskui, jei reikia, pakoreguokite pagal savo receptą, kad patiekalas būtų sveikas ir patogus.

Pastarnoko gnocchi receptas

parsnip gnocchi cooking instructions

Gaminant pastarnokų gnocchi reikia kruopščiai atrinkti ingredientus, įskaitant pastarnokus, bulves, miltus ir kiaušinius, kurių kiekvienas prisideda prie unikalaus patiekalo skonio ir tekstūros.

Pagrindiniai paruošimo patarimai – prieš formuojant tešlą tinkamai išvirti ir sutrinti daržoves, kad tešla būtų idealios konsistencijos.

Be to, norint išgauti tobulai minkštus ir auksinės spalvos gnocchi, labai svarbu įvaldyti gaminimo būdus, pavyzdžiui, virimą ir kepimą keptuvėje.

Ingredientai ir paruošimo patarimai

Norint pagaminti puikius pastarnokų gnocchi, reikia sutelkti dėmesį į tinkamus ingredientus ir paruošimo būdus. Pagrindiniai komponentai: pastarnokai (500-700 g), miltai (100-200 g) ir kiaušiniai (0,5-1 sveikas kiaušinis arba trys kiaušinių tryniai).

  1. Sudedamosios dalys:
    • Pastarnokai: Nulupti ir išvirti, kol suminkštės.
    • Miltai: naudokite miltus „00” arba universalius miltus, maždaug nuo 100 g iki 200 g, pagal poreikį koreguokite.
    • Kiaušiniai: įmaišykite nuo 0,5 iki 1 sveiko kiaušinio arba tris kiaušinių trynius, kad būtų sodriau.
  2. Paruošimas:
    • Nulupkite ir išvirkite: Nulupkite pastarnokus prieš pat verdant, kad nepakeistų spalvos, ir virkite, kol jie suminkštės, maždaug 8-10 minučių.
    • Trinimas: Nusausinkite ir nusausinkite pastarnokus garuose, tada juos sutrinkite arba sutarkuokite, kad gautųsi vientisa tekstūra.
    • Tešlos maišymas: Sumaišykite trintus pastarnokus su miltais, kiaušiniais, sūriu ir prieskoniais, kad tešla būtų tinkamos konsistencijos.
  3. Poilsis ir minkymas: Prieš minkant tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus, leiskite tešlai 15 minučių pailsėti, kad ją būtų galima lengvai iškočioti ir suformuoti gnocchi.

Šie pagrindiniai žingsniai padės paruošti gardžius pastarnokų gnocchi.

Paaiškinti gaminimo būdai

Pastarnokų gnocchi sėkmė gali priklausyti nuo to, ar pavyks įvaldyti gaminimo būdus, susijusius su pastarnokų paverti nuostabia tešla.

Pradėkite virti pastarnokus, kol jie labai suminkštės (paprastai tai trunka 8-10 minučių). Arba 30-40 min. kepkite pastarnokus 190-220 °C temperatūroje, kad jie įgautų sodresnį skonį; pasirūpinkite, kad jie būtų supjaustyti 1,25 cm ilgio lazdelėmis ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.

Išvirtus pastarnokus trumpai pavirkite garuose, taip pašalinsite drėgmės perteklių, o tai labai svarbu, kad gnocchi nebūtų vandeningi.

Išvirtus pastarnokus sutrinkite iki vientisos masės šakute arba trintuvu. Palaipsniui įmaišykite miltus „00” ir visus norimus priedus, pavyzdžiui, kiaušinį, rikotą ir sūrį, maišydami, kol tešla taps vientisa ir elastinga. Jei tešlą trumpam paliksite pailsėti, jos tekstūra pagerės.

Formuodami gnocchi padalykite tešlą į dalis, kiekvieną jų iškočiokite į plonas dešreles ir supjaustykite 1-2 cm gabalėliais. Tradicinėms žymėms sukurti naudokite gnocchi lentą arba šakutę.

Virkite gnocchi pasūdytame pasūdytame verdančiame vandenyje, kol išplauks, o prieš patiekdami kepkite keptuvėje svieste arba alyvuogių aliejuje, kad būtų sodresni.

Šalavijų, šoninės ir pastarnokų lingvinai

Šalavijų, šoninės ir pastarnokų linguine – nuostabus skonių derinys. Sodrios, dūminės šoninės natos gali puikiai susilieti su saldžiu, žemišku pastarnokų skoniu, sukurdamos patiekalą, kuris džiugina gomurį ir suteikia subalansuotų maistinių medžiagų.

Pagrindiniai ingredientai:

  1. Ingredientai: Šoninė: Pageidautina, kad jis būtų rūkytas arba dryžuotas, nes gali suteikti pikantiško gilumo, kuris pagerina bendrą skonio profilį.
  2. Pastarnokai: supjaustyti griežinėliais ir karamelizuoti šie šakniavaisiai gali suteikti natūralaus saldumo, kuris papildo šoninę.
  3. Šalavijas: Šviežiai susmulkinti arba suplėšyti lapeliai gali suteikti patiekalui aromatinių natų ir pagerinti skonio pojūtį.

Paruoškite linguine iki al dente, apkepkite šoninę, kol ji taps traški, ir išlydytuose riebaluose apkepkite pastarnokus. Įdėjus šalavijų, patiekalas gali būti sudėtingesnis.

Sumaišykite lingvinų ir pastarnokų mišinį, norimą konsistenciją reguliuodami rezervuotu tešlos vandeniu. Šis receptas gali įkūnyti harmoningą skonių derinį, naudingą sveikatai dėl maistingųjų medžiagų turtingų ingredientų ir kartu užtikrinti sotų patiekalą bet kokiai progai.

Mėgaukitės pabarstę parmezano sūriu, kad patiekalas įgautų kreminio skonio.

Kiaulienos ir pastarnokų apkepas

savory pork and parsnips

Kiaulienos ir pastarnokų apkepas yra paprastas patiekalas, kuriam paruošti reikia nedaug veiksmų, kad pagamintumėte sotų patiekalą.

Šiame recepte išryškėja harmoningas švelnios kiaulienos, saldžių pastarnokų ir raugintų obuolių skonių derinys, kurį sustiprina aromatingas šalavijas.

Be to, šis patiekalas pasižymi didele maistine verte – baltymai, skaidulos ir svarbiausi vitaminai sudaro subalansuotą patiekalą.

Paprasti paruošimo veiksmai

Paruošti kiaulienos ir pastarnokų apkepą nesudėtinga, o rezultatas – skanus. Šiame patiekale dera sočios daržovės ir sultinga kiauliena, todėl jis puikiai tinka paguodžiančiam maistui.

1. Paruoškite daržoves: Supjaustykite pastarnokus, morkas ir bulves stambiais griežinėliais. Jas penkias minutes pavirkite pasūdytame vandenyje, kad nebūtų minkštos.

Nusausinkite ir sumaišykite su aliejumi, garstyčiomis, medumi, druska, pipirais ir žolelėmis, pavyzdžiui, šalavijais ir čiobreliais.

2. Apkepkite kiaulienos kotletus: Kiaulienos kotletus pagardinkite druska ir pipirais. Nepridegančioje keptuvėje kepkite juos ant vidutinės ugnies, kol paruduos iš visų pusių, įskaitant kraštus ir riebalus, kad sustiprėtų skonis.

Iškepusius atidėkite į šalį.

3. Sudėkite ir kepkite: ant kepimo skardos paskleiskite prieskoniais pagardintas daržoves ir ant jų išdėliokite kiaulienos kotletus. Apšlakstykite likusiu medaus garstyčių mišiniu ir pabarstykite žolelėmis.

Kepkite orkaitėje 180 laipsnių C temperatūroje 20 minučių, prieš patiekdami užtikrinkite, kad kiaulienos temperatūra būtų aukštesnė nei 75 laipsniai C.

Šis nesudėtingas paruošimo procesas gali užtikrinti puikų patiekalą su minimaliu rūpesčiu.

Aromatingi ingredientų deriniai

Kiaulienos ir pastarnokų derinys sukuria harmoningą skonių ir tekstūrų derinį, kuris paprastą kepinį paverčia įsimintinu patiekalu. Sultingi kiaulienos kotletai, kepti kartu su saldžiais pastarnokais, morkomis ir švelniomis bulvėmis, sukuria paguodžiantį pagrindą. Raudonieji svogūnai patiekalui suteikia natūralaus saldumo, o tokios žolelės, kaip šalavijas ir čiobreliai, suteikia aromato gilumo.

Pilno grūdo garstyčių ir medaus šlakelis ne tik suteikia saldumo ir pikantiškumo, bet ir puikiai sujungia patiekalą. Tiems, kurie mėgsta vaisius, obuoliai gali būti puikus kontrastas pikantiškiems komponentams.

Ingredientai Skonio profilis
Kiaulienos kotletai Pikantiškas ir turtingas
Pastarnokai ir morkos Saldžios ir žemiškos
Pilno grūdo garstyčios ir medus Saldžios, aštrios ir pikantiškos

Šis lengvai paruošiamas ir ryškaus skonio pyragas kviečia visus susėsti prie stalo, todėl puikiai tinka šeimos vakarienėms ar susitikimams su draugais. Tai patiekalas, kuris ne tik pamaitina, bet ir sušildo širdį.

Išskiriama maistinė nauda

Viena porcija kiaulienos ir pastarnokų apkepo gali būti labai naudinga maistine prasme. Į šį patiekalą įdėjus pastarnokų, jo maistinė vertė gali gerokai padidėti, nes jis aprūpinamas svarbiais vitaminais ir mineralais, kurie prisideda prie bendros sveikatos.

  1. Daug maistinių skaidulų: kiekvienoje porcijoje gali būti 6,5 g maistinių skaidulų, kurios gali skatinti virškinimo sistemos sveikatą ir padėti palaikyti reguliarumą, palaikyti sveiką žarnyną.
  2. Vitaminai ir mineralai: Kiekvienoje porcijoje gali būti 25 % rekomenduojamos paros normos vitaminų C ir K, taip pat didelis kiekis mangano ir magnio, kurie gali būti labai svarbūs medžiagų apykaitos procesams ir kaulų sveikatai.
  3. Antioksidacinės savybės: Pastarnokai gali turėti daug antioksidantų, įskaitant askorbo rūgštį, kuri gali padėti apsisaugoti nuo lėtinių ligų, tokių kaip vėžys, diabetas ir širdies ligos, taip pat padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažinti cholesterolio kiekį.

Įtraukdami kiaulienos ir pastarnokų apkepą į savo valgiaraštį galite ne tik patenkinti savo skonio receptorius, bet ir aprūpinti organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis, todėl tai puikus subalansuotos mitybos pasirinkimas.

Lėtai troškinta kiaulienos mentė

Lėtai troškinta kiaulienos mentė – sotus ir paguodžiantis patiekalas, puikiai tinkantis susibūrimams ar jaukiems šeimos pietums.

Kad paruoštumėte šį gardų patiekalą, pirmiausia supjaustykite visą kiaulienos mentę vidutinio dydžio gabalais. Kiaulieną apkepkite karštame puode su aliejumi, kad apskrustų. Svogūnus, česnakus ir salierus troškinkite, kol suminkštės, tada puodą užpilkite skysčiu, pvz., alumi ar sidru, kad apskrustų.

Tada į mišinį įmaišykite sultingas daržoves, pvz., pastarnokus ir bulves, prieskonius, pvz., rūkytą papriką ir kmynus, bei žoleles, pvz., čiobrelius ir rozmarinus. Įpilkite vištienos sultinio ir pasirinkto troškinimo skysčio, kad jis tinkamai padengtų mėsą.

Uždenkite puodą ir 2-4 valandas troškinkite 160 °C temperatūros orkaitėje, įpusėjus troškinimui kiaulieną apverskite, kad iškeptų tolygiai. Kai kiauliena suminkštės, prieš patiekdami leiskite jai 15-30 minučių pailsėti skystyje.

Ši lėtai troškinta kiaulienos mentė puikiai dera su bulvių koše, žalumynais arba tortilijomis, o norint suteikti daugiau skonio, ją galima gardinti šviežiomis žolelėmis. Šis patiekalas ne tik lengvai pritaikomas, bet ir tikrai patiks miniai žmonių.

Žiemos daržovių kario receptas

winter vegetable curry recipe

Žiemos daržovių kario receptas yra sotus ir maistingas būdas mėgautis sezoniniais produktais, ypač pastarnokais.

Šiame patiekale derinamos įvairios šakninės ir kitos daržovės bei baltymai, pavyzdžiui, avinžirniai ir lęšiai, ir taip sukuriamas subalansuotas patiekalas.

Puikiam skoniui ir tekstūrai išgauti labai svarbūs paruošimo patarimai ir gaminimo būdo variantai, kuriuos galima pritaikyti individualiam skoniui.

Ingredientai ir paruošimo patarimai

Ruošiant žiemos daržovių karį labai svarbu parinkti tinkamus ingredientus, kad patiekalas būtų sodrus ir aromatingas. Šiame kario patiekale naudojamos įvairios žiemos šakninės daržovės, o svarbiausias vaidmuo tenka pastarnokams.

Pirmiausia surinkite šiuos pagrindinius ingredientus:

  1. Daržovės: Rinkitės moliūgą, sviestinį moliūgą, ropę, žiedinį kopūstą ir pastarnoką. Pasirūpinkite, kad pastarnokai būtų supjaustyti mažesniais gabalėliais, nes jų virimo laikas bus ilgesnis.
  2. Prieskoniai ir kvapiosios medžiagos: Įmaišykite kario miltelių, garam masalos, imbiero pastos ir druskos. Šlakelis citrinos sulčių gali pagyvinti citrusinių vaisių skonį ir subalansuoti sodrumą.
  3. Maisto gaminimo reikmenys: Kario padažui ruošti ir troškinti naudokite 60 mililitrų kokosų aliejaus. Susmulkintas svogūnas ir pasirinktinai česnakas gali sustiprinti bendrą skonį.

Šaknines daržoves nulupkite ir supjaustykite 2,5-4 cm ilgio gabalėliais, prieš kepdami pagardinkite druska.

Sudėkite jas vienu sluoksniu ant kepimo skardos, kad iškeptų tolygiai. Toks būdas ne tik sustiprina patiekalo skonį, bet ir užtikrina puikią tekstūrą bei išvaizdą.

Gaminimo būdo variantai

Žiemos daržovių kario skonis ir tekstūra, ypač naudojant pastarnokus, gali labai pagerėti pasirinkus įvairius gaminimo būdus. Atskirai pakepinus pastarnokus prieš juos dedant į karį, gali sustiprėti jų natūralus saldumas ir papildyti turtingus patiekalo prieskonius.

Jei prieš įmaišydami kario pastą pakepinsite svogūnus ir kitas daržoves, gausite tvirtą kario pagrindą.

Prieš kepant pastarnokus galima trumpai apvirti, kad jie suminkštėtų, ir taip sutrumpinti virimo laiką bei pagerinti tekstūrą. Po virimo verdant garuose gali būti išsaugotos maistingosios medžiagos ir spalva, taip užtikrinant, kad pastarnokai išliks patrauklūs vizualiai, o kartu sugers kario skonį.

Kepant pastarnokus orkaitėje 200 °C temperatūroje, jų išorė gali būti traški, o natūralūs cukrūs – karamelizuoti, todėl pastarnokus galima gardžiai pagardinti paskutiniame virimo etape.

Derinant pastarnokus su kitomis žiemos daržovėmis, pavyzdžiui, sviestiniais moliūgais ir morkomis, galima ne tik padidinti maistinę vertę, bet ir sukurti ryškų vaizdą.

Kepto pastarnoko ir kaštonų salotos

Keptų pastarnokų ir kaštonų salotose dera žemiškas skrudintų pastarnokų saldumas ir turtinga, riešutinė kaštonų esencija. Šis patiekalas gali pasiūlyti puikų skonį ir maistingą priedą prie bet kokio valgio.

Norėdami sukurti šias salotas, atlikite šiuos svarbiausius veiksmus:

  1. Paruošimas ir kepimas: Įkaitinkite orkaitę iki 180-200 °C temperatūros. 500 g ketvirčiais pjaustytų pastarnokų sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska ir juodaisiais pipirais. Kepkite 20 minučių, tada sudėkite 200 g virtų ir nuluptų kaštonų ir 2 šakeles smulkintų rozmarinų. Jei norite, apšlakstykite medumi ir kepkite dar 10-15 minučių.
  2. Atvėsinimas ir surinkimas: Iškeptus pastarnokus ir kaštonus palikite šiek tiek atvėsti. Jei naudojate, sumaišykite juos su mažaisiais špinatais, kad jie būtų gaivūs.
  3. Patiekite: Išdėliokite salotas lėkštėje arba atskirose lėkštėse. Kad salotos būtų gardesnės, apšlakstykite jas nuo kepimo skardos likusiomis sultimis.

Šios keptų pastarnokų ir kaštonų salotos gali būti vizualiai patrauklios ir rudens skonių šventė, todėl puikiai tinka kaip garnyras ar lengvas pagrindinis patiekalas.

Medaus ir garstyčių pastarnokų kepinys

sweet and savory root vegetables

Paverskite pastarnokus nuostabiu medaus ir garstyčių pastarnokų kepiniu, pasižyminčiu saldžiais ir pikantiškais skoniais. Šiame patiekale gali išryškėti natūralus pastarnokų saldumas, kurį papildo sodrus medaus ir garstyčių glajus.

Iš pradžių paruoškite 500 g pastarnokų, nulupkite juos ir supjaustykite puselėmis, ketvirčiais arba 2,5 cm gabalėliais. Atskirame dubenyje sumaišykite 15-45 ml medaus su 15-30 ml grūdinių arba Dižono garstyčių ir įpilkite 15-45 ml alyvuogių aliejaus. Pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir pasirinktinai česnakų milteliais arba čiobrelių lapeliais.

Tada tolygiai apvoliokite pastarnokus medaus ir garstyčių mišinyje, kad kiekvienas gabalėlis būtų gerai padengtas. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir lengvai ištepkite kepimo skardą riebalais. Dengtus pastarnokus išdėliokite vienu sluoksniu, kad idealiai iškeptų.

Kepkite 25-40 minučių, įpusėjus kepimui apverskite, o paskutinėmis minutėmis papildomai apšlakstykite medumi, kad karamelizuotųsi. Pastarnokai turėtų būti minkšti, bet traškūs, todėl jie taps maistingu garnyru arba pagrindine patiekalo dalimi.

Mėgaukitės ląsteliena, kaliu ir vitaminais, kurių jie gali suteikti jūsų stalui!

Kepti pastarnokai su gremolata

Kepti pastarnokai su gremolata – tai ryškus ir aromatingas garnyras, išryškinantis natūralų šios šakninės daržovės saldumą. Karamelizuotų pastarnokų ir pikantiškos gremolatos derinys gali sukurti puikią pusiausvyrą, todėl puikiai tinka prie įvairių pagrindinių patiekalų.

Norėdami paruošti šį patiekalą, atlikite šiuos veiksmus:

  1. Iškepkite pastarnokus: Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros. 3-4 vidutinio dydžio pastarnokus nulupkite ir supjaustykite tolygaus dydžio lazdelėmis. Sumaišykite su 30 ml alyvuogių aliejaus, 2,5 g jūros druskos ir 1 g juodųjų pipirų. Išdėliokite ant skardos ir kepkite 20-40 minučių, įpusėjus kepimui apverskite, kad tolygiai paruduotų.
  2. Paruoškite Gremolata: Sumaišykite 120 mililitrų petražolių ir sumaišykite su 1/2-2 citrinų žievele bei 1-2 smulkintomis česnako skiltelėmis. Pasirinktinai įpilkite alyvuogių aliejaus, kad būtų sodresnės konsistencijos.
  3. Sumaišykite ir patiekite: Išimkite pastarnokus iš orkaitės ir apšlakstykite paruošta gremolata. Patiekite šiltus, kad patiekalas būtų skanus.

Prieskoniais pagardinta pastarnokų ir žiedinių kopūstų sriuba

spiced parsnip cauliflower soup

Prieskoniais pagardinta pastarnokų ir žiedinių kopūstų sriuba gali pademonstruoti šakninių daržovių universalumą ir tapti šildančia, sočia alternatyva. Šioje sriuboje dera natūralus pastarnokų saldumas ir subtilus žiedinių kopūstų žemiškumas, kurį sustiprina aromatingi prieskoniai.

Norėdami paruošti šį paguodžiantį patiekalą, iš pradžių įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Žiedinio kopūsto žiedynus ir pastarnoko gabalėlius padalykite į dvi dideles kepimo skardas, pagardinkite kario milteliais, druska, pipirais ir gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite, kol jie suminkštės ir karamelizuosis.

Tuo tarpu puode švelniai pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką ir tarkuotą imbierą, kol svogūnai suminkštės. Į mišinį įberkite vieną valgomąjį šaukštą kario miltelių ir maišykite, kol pradės kvepėti.

Kai apkeptos daržovės bus paruoštos, sudėkite jas į puodą kartu su šiltu daržovių sultiniu ir virkite dar dešimt minučių. Sriubą sutrinkite iki vientisos masės, reguliuodami sultinio kiekį, kad būtų norimos konsistencijos.

Jei norite papildomos tekstūros, įdėkite traškių avinžirnių ir medumi pagardintą pastarnokų įdarą. Patiekite pašildytuose dubenėliuose, papuošę sėklomis ar prieskoninėmis žolelėmis, kad gautumėte maistingą patiekalą, kuriame atsiskleistų rudens skoniai.

Avinžirnių ir keptų pastarnokų karis

Avinžirnių ir skrudintų pastarnokų karis yra maistingas patiekalas, kuris gali būti pritaikytas įvairioms dietoms. Šiame nuostabiame patiekale dera žemiškas pastarnokų skonis ir baltymų turtingas avinžirnių maistas.

Kad paruoštumėte šį aromatingą karį, atlikite šiuos svarbiausius veiksmus:

  1. Kepkite pastarnokus: sumaišykite juos su aliejumi, kmynais ir prieskoniais, tada kepkite 200 °C temperatūroje, kol suminkštės (apie 25-30 min.).
  2. Paruoškite pagrindą: likusiame aliejuje pakepinkite susmulkintą svogūną ir kalendrų stiebus, kol karamelizuosis, tada sudėkite kario pastą ir trumpai pakepinkite.
  3. Sudėkite ingredientus: įmaišykite avinžirnius ir kokosų pieną, virkite, kol padažas sutirštės. Sudėkite keptus pastarnokus, laimo sultis ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonius.

Patiekdami pabarstykite šviežių kalendrų lapeliais ir laimo skiltelėmis. Šis karis gali skaniai derėti su jogurtu, ryžiais arba naanu, todėl jis gali būti sotus pagrindinis arba papildomas patiekalas.

Avinžirnių ir pastarnokų derinys ne tik sustiprina skonį, bet ir suteikia sotaus, maistingo patiekalo, kuris tinka ir veganams, ir vegetarams.

Pastarnokų plokštainis priešpiečiams

parsnip based brunch dish

Pastarnokų latkės – unikalus ir maistingas vėlyvųjų pusryčių priedas. Norėdami pagaminti šiuos skanius kąsnelius, nulupkite 2-4 vidutinio dydžio arba didelius pastarnokus ir sutarkuokite juos kartu su svogūnais ir pasirinktinai morkomis, kad būtų saldžiau. Tarkuotas daržoves sumaišykite su kiaušiniais, miltais, žiupsneliu druskos, pipirų ir kepimo milteliais. Jei norite sveikesnio varianto, naudokite macų miltus arba bulvių krakmolą.

Pastarnoko latkes galima kepti keptuvėje augaliniame arba alyvuogių aliejuje, kad išorė būtų traški, arba kepti orkaitėje 220 °C temperatūroje, kad būtų mažiau riebi. Prieš kepant keptuvėje 2-3 minutes iš kiekvienos pusės arba 15-20 minučių orkaitėje, iš masės suformuokite nedidelius apskritimus ir šiek tiek juos suplokite.

Patiekite juos šiltus, kartu su tradiciniais patiekalais, tokiais kaip obuolių padažas ar grietinė. Galite eksperimentuoti su skrudintais vaisiais ar kitais padažais.

Daug ląstelienos, vitaminų ir mineralų turintys pastarnokai gali būti skanus ir maistingas pasirinkimas jūsų vėlyvųjų pusryčių repertuare.

Pastarnokų ir parmezano brusketos su triufeliais

Tufeliais pagardinta pastarnokų ir parmezano brusketa – tai nuostabus tradicinės brusketos variantas, kuriame žemės skoniai dera su prabanga. Šį elegantišką užkandį sudaro traški skrudinta duona, pagardinta troškintais pastarnokais, sodriu parmezanu ir aromatingu triufelių aliejumi, todėl jis puikiai tinka bet kokiam susibūrimui.

Norėdami paruošti šį išskirtinį patiekalą, atlikite šiuos veiksmus:

  1. Paskrudinkite duoną: Įkaitinkite orkaitę ir paskrudinkite mini ciabatta arba panini riekeles, kol jos taps auksinės spalvos. Įtrinkite perpus perpjauta česnako skiltele, kad įgautų papildomo skonio.
  2. Pastarnokus pasūdykite: Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite kubeliais pjaustytus pastarnokus. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 20 minučių, kol taps auksinės spalvos ir suminkštės. Pagardinkite jūros druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  3. Sudėkite ir papuoškite: Ant kiekvienos duonos riekelės uždėkite keptų pastarnokų ir gausiai pabarstykite parmezano sūriu. Pabaigai apšlakstykite triufelių aliejumi arba alyvuogių aliejumi ir pridėkite šviežios rukolos.

Šią nuostabią brusketą patiekite lėkštėje, kad ji būtų vizualiai patraukli.

Puikiai tinka kaip užkandis ar lengvas patiekalas, triufeliais pagardinta pastarnokų ir parmezano brusketė gali sužavėti jūsų svečius.

Pastarnokų ir klevų sirupo pyragas

sweet parsnip maple cake

Pastarnokų ir klevų sirupo pyragas yra unikalus desertas, kuriame susijungia saldus pastarnokų žemiškumas ir sodrus klevų sirupo skonis. Šį pyragą gali sudaryti savaime kylantys miltai, universalūs miltai, šviesus rudasis cukrus ir šildančių prieskonių, pavyzdžiui, cinamono ir muskato riešuto, mišinys, kad būtų sukurtas drėgnas ir aromatingas skanėstas. Tarkuoti pastarnokai gali praturtinti pyrago tekstūrą, o grynas klevų sirupas padidinti jo saldumą.

Ruošiant pyragą, sausus ingredientus galima suplakti ir tik tada sumaišyti su šlapiais ingredientais, įskaitant aliejų ir kiaušinius. Sudėjus pastarnokus, mišinys kepamas, kol tampa auksinis ir kvapnus. Kad pyragas būtų dar puošnesnis, galima naudoti maskarponės įdarą ir klevų bemielį sviestinį kremą, todėl šis pyragas puikiai tinka bet kokiai progai.

Ingredientai Kiekis
Savaime kylantys miltai 325g
Tarkuoti pastarnokai 250 g (apie 3 pastarnokai)
Klevų sirupo 125 ml

Atvėsusį pyragą galima glaistyti ir puošti pagal pageidavimus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *